După ce Înalta Curte de Casație și Justiție a decis să o condamne la șase ani de închisoare, pe judecătoarea Antonela Cristea (foto) de la Tribunalul București, președintele României, Klaus Johannis a semnat decretul de eliberare din funcție.
Judecătoarea Antonela Cristea, fosta Costache a fost trimisă în judecată de DNA, alături de un alt magistrat, Viorica Dinu, pentru infracțiunea de luare de mită și trafic de influență. ”Judecătoarele Dinu Viorica și Costache Antonela Anemary se foloseau de calitatea de magistrați pentru a promite pronunțarea hotărârilor judecătorești dorite de mituitorii sau cumpărătorii de influență, în cazurile în care erau învestite să judece respectivele cauze penale. ”Judecătoarea Costache Antonela Anemary apela la prerogativele sale de președinte de secție (la data faptelor) și, în conlucrare cu grefierii Vasilescu Sorin și Neamțu Iulia, asigura manipularea sistemului informatic ECRIS, astfel încât să fie eludată repartizarea aleatorie, iar dosarele vizate să fie distribuite la completele de judecată din care făceau parte cele două judecătoare ori la alte complete considerate favorabile. De asemenea, Dinu Viorica se prevala de pretinsa influență pe care susținea că o are asupra unor judecători de la Curtea de Apel București, pentru obținerea unor soluții favorabile”, susține DNA.
Procurorii susțin că miza celor două judecătoare a fost reprezentată der eliberarea lui Dinel Staicu din închisoare. Pentru asta, judecătoarele ajutate de doi grefieri au manipulat sistemul ECRIS, evidența computerizată a dosarelor. ”Astfel, la data de 14 ianuarie 2013, la Tribunalul București, dosarul respectiv a fost repartizat la Secția II-a penală, la completul din care făceau parte judecătoarele Dinu Viorica și Costache Antonela Anemary. Această repartizare a fost efectuată fraudulos de Costache Antonela Anemary, președinte al Secției Secției a II-a penale, care a introdus și a modificat în sistemul ECRIS date informatice (complexitate și parametri de timp), fără drept (cu depășirea limitelor autorizării), astfel încât caracterul aleatoriu al distribuirii a fost eludat, iar dosarul a fost repartizat la singurul complet care devenea în acest fel eligibil. În ziua repartizării dosarului, grefierul *** a primit o primă tranșă de 1.500 din suma de 5.000 euro, promisă în schimbul „dirijării” dosarului, de la avocatul Petre Daniel-Costel, iar în ziua următoare a primit și diferența de 3.500 euro de la avocatul ***”, mai susține DNA.