Judecătoarea Baltag, mișcare explozivă în lupta cu CSM. Complotul care cutremură justiția

Judecătoarea Gabriela Baltag scoate artileria grea pentru a se apăra împotriva atacurilor venite din partea CSM.

Situația delicată prin care trece judecătoarea Gabriela Baltag a revoltat deja asociațiile de magistrați și judecătorii din țară, iar Corneliu Liviu Popescu, avocat în Barourile București și Paris intră în scenă și sare în apărarea judecătoarei.

Potrivit jurnaliștilor de la Lumea Justiției, „anumiți judecători din Consiliu, în trecut sprijiniți și susținuți de cea pe care astăzi vor să o execute, forțează în Plen o soluție prin care să se constate că Baltag ar fi adus atingere autorității judecătorești în ansamblul său, pentru că apoi respectiva soluție să fie folosită pentru declanșarea de noi represalii împotriva Gabrielei Baltag, represalii care să culmineze cu o încercare de revocare din funcție”.

Luju prezintă detaliile apărării

„1. În principal, constatarea nelegalității sesizării Plenului, că urmare a nulității actelor corespunzătoare ale Secției pentru judecători;

  1. În subsidiar, respingerea cererii de apărare a independenței autorității judecătorești că neîntemeiată.

În fapt

Secția pentru judecători a fost sesizată cu cererea de apărare a reputației profesionale a întregului corp de magistrați formulată de doamna judecătoare Alina Mihaela Niță, asupra căreia Inspecția Judiciară a întocmit Raportul nr. 20-741/25.03.2020.

Prin Hotărârea nr. 808/04.06.2020, Secția pentru judecători a hotărât că este de competența sa, iar nu a Plenului, soluționarea cererii, iar apoi a respins cererea că inadmisibilă.

Pe data de 16.06.2020, doamna judecătoare Annamaria Andrea Chiș a solicitat doamnei președinta a CSM punerea pe ordinea de zi a viitoarei ședințe a Secției pentru judecători solicitarea sa, exprimată în ședința Secției pentru judecători din data de 04.06.2020, pentru ”calificarea cererii doamnei judecător Alina Mihaela Niță că fiind una de apărare a independenței și nu doar a reputației profesionale a judecătorilor”, afirmând că pentru această chestiune nu s-a întrunit majoritate pentru o soluție.

Chestiunea a fost înscrisă pe Ordinea de zi a ședinței Secției pentru judecători din 25.06.2020 când s-a hotărât că este admisibilă reluarea votului din ședința din 04.06.2020, apoi s-a hotărât înaintarea cererii de apărare a autorității judecătorești în ansamblul sau Plenului spre competență soluționare.

În comunicatul de presă din 19.06.2020 al CSM, postat pe pagină oficială de Facebook, se susține că doamna judecătoare Annamaria Andrea Chiș a solicitat, în ședința Secției pentru judecători din 04.06.2020, apărarea independenței judecătorilor, iar această cerere formulată de membra CSM, neîntrunind o majoritate, a fost reînscrisă pe ordinea de zi a ședinței Secției pentru judecători din 25.06.2020, când membra CSM a precizat cererea că fiind una de apărare a independenței autorității judecătorești în ansamblul sau”.

Mai multe detalii despre apărarea judecătoarei Gabriela Baltag puteți citi pe site-ul Lumea Justiției.