Judecătoarea Adriana Stoicescu, apel către autoritățile României: „Lăsați-ne să vorbim! CEDO vă spune cam același lucru”

Judecătoarea Adriana Stoicescu, apel către autoritățile României: „Lăsați-ne să vorbim! CEDO vă spune cam același lucru” Sursa: Arhiva EvZ

Adriana Stoicescu, fosta președintă de la Tribunalul Timișoara, a solicitat autorităților să permită judecătorilor să vorbească adevărul. Poziția acesteia vine după ce Inspecția Judiciară a respins sesizarea făcută de președintele CSM, Bogdan Mateescu, prin care judecătoarea era acuzată că ar fi adus atingere independenței procurorilor prin conținutul postărilor de pe rețelele de socializare.

Adriana Stoicescu a ajuns să fie pusă sub lupă după ce președintele CSM, Bogdan Mateescu, a înaintat o sesizare prin care a cerut cercetarea disciplinară a judecătoarei ca urmare a mesajelor acesteia de pe Facebook, prin care ar fi atacat independența procurorilor. Inspecția Judiciară a respins, însă, sesizarea. În acest context, Adriana Stoicescu a lansat un apel prin care cere autorităților să lase judecătorii să se exprime liber, însă în „limite legale și de bun simț”.

Adriana Stoicescu: „Lăsați-ne să vorbim”

„Lăsați-ne să vorbim! În limite legale și de bun simț! Fără să aducem atingere justitiei și colegilor, fara sa comentam hotarari judecatoresti! Nu o facem pentru ca vrem sa fim vedete! Nu o facem pentru ca ne place sa ne bagam in seama! Nu avem stapani sau papusari in spatele nostru! Nu vrem functii sau onoruri!

Vrem ca adevarul sa fie spus si cunoscut. Vrem sa aveti parte de justitie dreapta si magistrati independenti. Vrem sa ne fie recunoscut dreptul la libera exprimare! Muncim cu totii si vrem sa va respectam si sa fim respectati! Si da, vrem ca cei care mint si dezinformeaza sa plateasca. Vrem ca cei care fac politica pe fata sa plece in politica, sa nu se mai ascunda dupa roba de magistrat pentru a face prozeliti.

Ne puteți urmări și pe Google News

Iar CEDO vă spune cam același lucru”, a transmis Adriana Stoicescu într-o postare pe Facebook, oferind drept exemplu situația Bulgariei, condamnată după ce a declanșat urmărirea disciplinară împotriva unei judecătoare care critica Guvernul și CSM.

Bulgaria a fost condamnată de CEDO pentru „șicanarea” unei judecătoare „incomode”

„Bulgaria a fost condamnată marţi de Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) pentru că a declanşat urmăriri disciplinare împotriva unei judecătoare care critica guvernul şi Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), pentru a o „sancţiona” şi „intimida”, informează AFP.

„Aleasă în 2009 preşedinte al Uniunii Judecătorilor din Bulgaria (UJB), principala asociaţie profesională de magistraţi, Miroslava Stefanova Todorova a criticat în mai multe rânduri acţiunile CSM, printre care unele numiri de preşedinţi de jurisdicţii, precum şi politica guvernamentală în materie de justiţie”, precizează CEDO într-un comunicat.

La scurt timp, CSM i-a reproşat Miroslavei Stefanova Todorova întârzieri în analizarea dosarelor juridice şi ea s-a pomenit cu salariul redus, apoi a fost retrogradată pentru o durată de doi ani, după ce a fost cât pe ce să fie revocată şi a fost privată de remunerare timp de un an.

„Scopul principal al urmăririlor disciplinare angajate împotriva reclamantei”, foarte mediatizată la acea vreme, şi al sancţiunilor impuse de CSM „nu era de a asigura respectarea termenelor pentru finalizarea dosarelor, ci cel de a o sancţiona şi intimida” pe Miroslava Stefanova Todorova, din cauza „luărilor sale de poziţie critice faţă de CSM şi puterea executivă”, a apreciat CEDO în decizia sa.

„Urmăririle disciplinare îndreptate împotriva ei şi sancţiunile care i-au fost impuse au constituit o ingerinţă în exercitarea dreptului său la libertate de exprimare, (ingerinţă) care nu era necesară într-o societate democratică”, a subliniat CEDO, cu sediul de la Strasbourg.

„CSM a dat dovadă de o severitate aparte la adresa celei vizate, ordonând iniţial revocarea ei”, în final anulată, a continuat CEDO, o sancţiune de o „severitate excepţională” şi „disproporţionată”, denunţată de „o mare parte a comunităţii judiciare şi juridice din Bulgaria, de ministrul justiţiei, de mass-media, de ONG-uri”, precum şi de „organizaţii internaţionale”.

„Dorinţa de a utiliza procedura disciplinară cu titlu de represalii pentru luările de poziţie ale reclamantei este cu precădere preocupantă”, au mai subliniat judecătorii paneuropeni, care au condamnat Sofia la plata sumei de 1340 de euro reclamantei cheltuieli de judecată”, a citat judecătoarea Stoicescu.

„Și da, trebuie să rămânem decenți, să ne respectam colegii, să nu sărim calul și să nu împroșcăm cu noroi în stânga și în dreapta. Mulțumesc tuturor celor care mi-au trimis mesaje, s-au interesat de soarta mea, arătându-mi că le pasă”, a mai scris Adriana Stoicescu pe Facebook.