O astfel de minune s-ar fi petrecut tocmai de Paște, în locul care a pus cel mai greu la încercare oamenii, lagărul de muncă de la Canalul Dunăre-Marea Neagră, un cazan al Infernului în care oamenii erau simple unelte pentru satisfacerea orgoliului puterii comuniste. Pentru memorarea minunii apelăm la un document declasificat din arhivele inamicului de atunci al conducerii României, CIA.

Pe 22 mai 1950, era transmisă o telegramă care descrie un eveniment greu de crezut dar și greu de documentat pentru agentura americană din acele zile.

Noul guvern condus de Petru Groza, consilierii sovietici care erau mai puternici decât miniștrii, militarii ruși care bântuiau țara mai răi decât foametea ce abia trecuse, pușcăriile tot mai pline de ”dușmanii poporului”, nimic nu arăta că putea cineva să înduplece pe vreunul dintre satrapii bolșevismului ca să arate milă sau îngăduință.

Pe 25 mai 1949, Consiliul de Miniștri, cum se numea cabinetul pe atunci, hotărâse să schimbe harta țării, construind Canalul Dunăre-Marea Neagră. Pe 14 ianuarie 1950, prin Decretul numărul 6 se înființau unitățile (coloniile) de muncă, mii de oameni fiind deportați în noile lagăre.


Citește mai departe, GRATUIT, pe Evenimentulistoric.ro


În numărul 15 al Evenimentului Istoric puteți citi multe materiale interesante:

  • Ce a declanșat catastrofa de la Cernobîl, amănuntul tehnic despre care s-a aflat abia acum,
  • Cine a fost ”condeiul din umbră” la redactarea cărții ”Orizonturi Roșii”, a generalului Ioan Mihai Pacepa,
  • Masacrarea familiei Țarului Nicolae al II-lea al Rusiei a fost făcută de un comando format din maghiari. Unul dintre ei va deveni, culmea, un simbol al luptei împotriva comunismului,
  • Scrisoarea prin care Ierusalimul îi mulțumea lui Nicolae Ceaușescu pentru acțiunile sale de politică externă.
  • O parte din articole le puteți citi pe site-ul www.evenimentulistoric.ro

 

Te-ar putea interesa și: