Evenimentul Zilei > EVZ Special > Joe Biden, sfidat de noul președinte al Iranului, Ebrahim Raisi. Este prima poziție dură a unui şef de stat faţă de Biden
Joe Biden, sfidat de noul președinte al Iranului, Ebrahim Raisi. Este prima poziție dură a unui şef de stat faţă de Biden

Joe Biden, sfidat de noul președinte al Iranului, Ebrahim Raisi. Este prima poziție dură a unui şef de stat faţă de Biden

Noul președinte al Iranului, Ebrahim Raisi, a declarat. luni. că nu se va întâlni cu președintele Biden şi cere Americii „ridicarea tuturor sancțiunilor opresive împotriva Iranului”, insistând că Iranul va continua să finanțeze milițiile regionale.
Președintele ales al Iranului a adoptat luni o poziție dură în primele sale remarci de la victoria în alegeri, respingând posibilitatea întâlnirii cu președintele Joe Biden, chiar și în condițiile în care SUA ar ridica toate sancțiunile impuse țării sale.

În prima sa conferință de presă de la câștigarea președinției, Raisi a declarat că prioritatea sa de politică externă este îmbunătățirea relațiilor cu țările din Golf.

El a cerut, însă, rivalului regional al Iranului, Arabia Saudită, să își înceteze „imediat” intervenția militară în Yemen. Raisi a câștigat alegerile prezidențiale din vineri, în care era cotat ca principal favorit, după ce Consiliul Gardienilor a descalificat majoritatea candidaților care ar fi putut să-i pună probleme.

SUA sunt obligate să ridice toate sancțiunile opresive împotriva Iranului

Întrebat dacă se va întâlni cu Biden, Raisi a răspuns: „Nu”

Clericul în vârstă de 60 de ani, protejat al liderului suprem iranian Ayatollah Ali Khamenei, a a obţinut aproape 62% din cele 28,9 milioane de voturi de la alegerile prezidențiale de vineri, care au înregistrat cea mai mică participare din istoria Republicii Islamice.

Milioane de iranieni au rămas acasă, sfidând un vot pe care l-au văzut drept înclinat în favoarea lui Raisi după ce un grup condus de Khamenei a descalificat candidați reformiști proeminenți și aliați ai președintelui relativ moderat Hassan Rouhani. Provincia Teheran a avut o participare uimitor de mică de 34%, aproximativ jumătate din anii precedenți, cu multe secții de votare vizibil pustii.

Raisi va prelua funcția de președinte de la  Hassan Rouhani pe data de 3 august

Venirea acestuia la conducerea guvernului din Iran vine în contextul în care diplomații din țările participante se străduiesc deja de mai multe săptămâni să găsească o soluție pentru reînființarea acordului nuclear din 2015. Iranul își dorește „resuscitarea” acestui acord pentru a putea scăpa de sancțiunile impuse de SUA, în perioada președinției lui Donald Trump, sancțiuni care i-au pus la pământ economia.

„Sprijinim negocierile care ne garantează interesele naționale. America ar trebui să revină imediat în acord și să își respecte obligațiile”, a spus Raisi, un aprig critic al Occidentului la prima sa conferință de presă televizată.

Noul președinte al Iranului este el însuși sancționat de guvernul SUA pentru rolul său avut cu privire la prizonierii politici la sfârșitul anilor ’80. Raisi a manifestat sfidare totală când a fost întrebat despre execuțiile din 1988 cu privire la prizonirii judecăți fals.

În ceea ce privește discuțiile asupra acordului nuclear al Iranului, Raisi a promis că va salva acordul pentru a asigura scutirea de sancțiunile SUA care au devastat economia iraniană. Însă el a exclus orice limitare a sprijinului acordat milițiilor regionale – printre alte aspecte considerate de Washington drept deficiențe ale acordului de referință pe care administrația Biden vrea să îl abordeze.

„Nu este negociabil”, a spus Raisi despre programul iranian de rachete balistice, adăugând că SUA „este obligată să ridice toate sancțiunile opresive împotriva Iranului”.

Casa Albă nu a răspuns imediat la declarațiile lui Raisi, scrie usnews.
Publicat in categoriile: EVZ Special, International
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: