Evenimentul Zilei > International > Joe Biden poate avea probleme din cauza unei femei de la Casa Albă. Există o filmare. Video
Joe Biden poate avea probleme din cauza unei femei de la Casa Albă. Există o filmare. Video

Joe Biden poate avea probleme din cauza unei femei de la Casa Albă. Există o filmare. Video

Purtătoarea de cuvânt a președintelui Joe Biden, Jen Psaki, a ieșit recent în evidență cu un răspuns dur pe care i l-a dat unui jurnalist care a întrebat-o despre sprijinul acordat de liderul de la Casa Albă în legătură cu avorturile.

Amintim că Joe Biden a condamnat recent decizia Curții Supreme a SUA de a nu bloca o lege care interzice avorturile după șase săptămâni de sarcină în Texas.

„Tu nu te-ai confruntat niciodată cu aceste alegeri! Și nici nu ai fost vreodată însărcinat.” Aceasta a fost replica pe care Jen Psaki a dat-o unui reporter care o întrebase despre avorturi. Jurnalistul dorea să afle ce părere are secretara de presă de la Casa Albă despre sprijinul președintelui pentru avorturi.

„Este corpul femeii și este alegerea ei”, a spus Psaki, conform jurnaliștilor britanici au ziarului The Guardian. Ulterior, ea a precizat că Biden consideră că dreptul unei femei de a alege trebuie respectat.

Dezbaterea generată de acest subiect sensibil este foarte aprinsă în SUA. În prim-plan este una dintre cele mai restrictive legi. Ea interzice avorturile încă de la șase săptămâni de sarcină și a intrat în vigoare la miezul nopții în statul Texas.

Avorturile din Texas, subiect fierbinte la Casa Albă

Magistrații de la Curtea Supremă a SUA au respins cererea de a bloca acest act normativ. Asta nu reprezintă altceva decât o lovitură majoră pentru dreptul femeilor de a opta pentru avort.

Jen Psaki

Practic, majoritatea avorturilor devin ilegale chiar şi în cazurile de incest sau de viol. Texas este un considerat un conservator. Aici, conform organizaţiilor de planificare familială, peste 85% dintre avorturi sunt practicate după a şasea săptămână de sarcină.

Un alt aspect care conferă unicitate acestei legi din Texas este legat de faptul că orice cetăţean poate da în judecată orice persoană sau organizaţie care le-ar ajuta pe femei să avorteze dincolo de termenul stabilit.

Biden a spus joi că decizia Curţii Supreme este „un atac fără precedent la adresa drepturilor constituţionale ale femeilor”. În plus, acesta a subliniat că legea „provoacă un haos neconstituţional” şi „insultă statul de drept”.

„Impactul deciziei de noaptea trecută va fi imediat şi cere un răspuns imediat. Trebuie să găsim măsuri pentru a garanta că femeile din Texas au acces la avorturi în securitate şi legalitate”, a declarat Joe Biden conform theguardian.com.