Evenimentul Zilei > International > Joe Biden, între ciocan și nicovală. Au făcut front comun împotriva lui și îi cer să expulzeze 300 de diplomați ruși
Joe Biden, între ciocan și nicovală. Au făcut front comun împotriva lui și îi cer să expulzeze 300 de diplomați ruși

Joe Biden, între ciocan și nicovală. Au făcut front comun împotriva lui și îi cer să expulzeze 300 de diplomați ruși

Senatori importanți, atât democraţi, cât şi republicani, i-au solicitat marţi preşedintelui Joe Biden să expulzeze nu mai puțin de 300 de diplomaţi ai Federației Ruse din Statele Unite.

Senatorii cred că măsura expulzării diplomaților ruși ar trebui luată de Joe Biden dacă Moscova nu emite mai multe pentru americanii care trebuie să reprezinte Washingtonul în Rusia.

Un nou război diplomatic între SUA și Rusia?

Sugestia liderilor comisiilor de relaţii externe şi informaţii ale Senatului american – democraţii Bob Menendez şi Mark Warner şi republicanii Jim Risch şi Marco Rubio – ar marca o escaladare majoră între Washington şi Moscova în diferendul privind personalul diplomatic.

„Această disproporţionalitate în reprezentarea diplomatică este inacceptabilă”

În luna august, Rusia a interzisambasadei SUA la Moscova să păstreze, să angajeze sau să contracteze personal rusesc sau dintr-o ţară terţă, cu excepţia personalului pentru pază, forţând astfel misiunea diplomatică americană să concedieze 182 de angajaţi şi zeci de contractori, potrivit Departamentului de Stat.

Acest lucru a avut ca efect rămânerea a numasi aproximativ 100 de diplomaţi americani în Rusia, în timp ce în SUA se află 400 de diplomaţi ruşi, au menţionat senatorii americani citaţi.

„Această disproporţionalitate în reprezentarea diplomatică este inacceptabilă. În consecinţă, Rusia trebuie să emită suficiente vize pentru o abordare paritară între numărul de diplomaţi americani care lucrează în Rusia şi numărul de diplomaţi ruşi care lucrează în Statele Unite”, au subliniat senatorii într-o scrisoare adresată liderului de la Casa Albă.

Dacă Moscova nu dă curs solicitării, atunci preşedintele Biden ar trebui să înceapă expulzarea a 300 de diplomaţi ruşi, sunt de părere senatorii americani, notează digi24.ro.

Nu ar fi prima oară când Statele Unite și Rusia recurg la expulzarea diplomaților. În primăvara acestui an, Statele Unite au recurs la expulzarea a zece diplomaţi ruşi, anunțând că măsura este un răspuns la o serie de atacuri cibernetice şi la ingerinţele în alegerile prezidenţiale din 2020, acţiuni atribuite Moscovei. Răspunsul Moscovei nu a întârziat, Kremlinul expulzând diplomați americani. Mai mult, Moscova a trecut SUA pe lista țărilor neprietenoase. Ambasadelor acestor țări le este interzis să păstreze, să angajeze sau să contracteze personal rusesc sau dintr-o ţară terţă, cu excepţia personalului pentru pază,

Publicat in categoriile: International
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: