Evenimentul Zilei > International > Joe Biden evită să-l ia la bani mărunți pe Putin. Ar fi mult prea periculos
Joe Biden evită să-l ia la bani mărunți pe Putin. Ar fi mult prea periculos

Joe Biden evită să-l ia la bani mărunți pe Putin. Ar fi mult prea periculos

În ciuda declarațiilor dure și a pozelor belicoase pe care le afișează, Joe Biden evită să pună în practică măsuri dure împotriva lui Valdimir Putin și a oligarhilor din jurul președintelui rus.

De la opozantul Alexei Navalnîi la fostul campion mondial de șah Garry Kasparov, toți adversarii politici din Rusia ai lui Vladimir Putin au un singur sfat pentru Biden: să oprească fluxul uriaș de bani care alimentează cercul apropiaților lui Putin.

Bogăția secretă a lui Putin e Călcâiul lui Ahile?

Bogăția sa secretă îl face pe Putin vulnerabil la sancțiunile SUA, susține Kasparov. Este timpul, spune fostul campion mondial de șah, ca administrația Biden să-i țintească pe oligarhii din jurul președintelui rus. De aceeași părere sunt și aliații lui Alexei Navalnîi care au trimis la Washington o listă cu 35 de oligarhi apropiați de Putin, cerând Administrației Biden să le înghețe activele. Pe listă se află Roman Abramovich, oligarhul care deține clubul de fotbal Chelsea din Marea Britanie; Dmitry Patrushev, un bancher influent care ocupă acum funcția de ministru al agriculturii din Rusia; și Nikolay Tokarev, președintele companiei ruse de conducte Transneft.

Biden, criticat de foștii colegi din Administrația Obama

Sfaturi similare vin și din partea unor membrii de top ai Administrației Obama.
„Nu încercăm destul de mult”, susșine Evelyn Farkas, fost oficial de top al Pentagonului. „[Putin] nu ia suficient în serios mesajul noului președinte al Statelor Unite”.

Și ONG-iștii anticorupție sunt de aceeași părere. „Dacă doriți să schimbați comportamentul lui Putin, atunci singurul lucru pe care îl puteți face este să vă concentrați asupra lucrului pe care îl prețuiește cel mai mult, adică banii pe care i-a furat-o poporului rus și îi deține prin acești oligarhi”, a declarat finanțatorul Bill Browder, critic al lui Putin și militant anticorupție. „Este cu adevărat un glonț de argint în ceea ce privește relația cu Putin.”

Biden, surd la sugestiile belicoase

Administrația Biden nu se grăbește deloc să ia taurul de coarne în relația cu Putin, Unii consilieri ai lui Biden se îndoiesc că încercarea de a ținti bogăția lui Putin și a camarilei sale de oligarhi va avea rezultate chiar atât de importante. După o dezbatere internă viguroasă, oficialii de la Casa Albă au decis o abordare mai puțin agresivă: vor continua să tragă Rusia la răspundere fără a intensifica tensiunile sau a pune în pericol cooperarea potențială pe teme cum ar fi schimbările climatice. Cu alte cuvinte, vorbe, nu fapte.

Ceea ce caută Statele Unite de la Rusia, spun oficialii administrației, este o relație „stabilă și previzibilă”, nu un șir de fricțiuni nesfârșit. Rezultatul este o strategie prudentă pentru a gestiona Rusia, în timp ce eforturile SUA se deplasează către amenințarea mai mare care vine din partea Chinei.
Mai mult, o eventuală răsturnare a lui Putin de la putere s-ar putea dovedi și mai destabilizatoare spun oficialii americani, conștienți de faptul că arsenalul nuclear al Rusiei ar putea cădea pe mâini greșite, scrie Politico.

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.