Evenimentul Zilei > International > Joe Biden, discurs despre ”decizia corectă” pentru America. Câte generații de fiice și fii vreți să mai trimit să lupte în Afganistan?
Joe Biden, discurs despre ”decizia corectă” pentru America. Câte generații de fiice și fii vreți să mai trimit să lupte în Afganistan?

Joe Biden, discurs despre ”decizia corectă” pentru America. Câte generații de fiice și fii vreți să mai trimit să lupte în Afganistan?

Președintele Statelor Unite ale Americii (SUA), Joe Biden, a susținut, luni seară, 16 august, o conferință de presă în care a vorbit despre situația din Afganistan, unde talibanii au preluat puterea mult mai repede decât se așteptau autoritățile americane.

Președintele Joe Biden a amintit în discursul susținut motivele pentru care, în urmă cu 20 de ani, forțele militare ale SUA au intervenit în Afganistan. Șeful SUA a subliniat importanța stabilirii unei siguranțe naționale astfel încât gruparea teroristă Al Qaeda să nu reatace americanii.

„Ne-am dus în Afganistan în urmă cu aproape 20 de ani, cu obiective clare. Să îi prindem pe cei care ne-au atacat pe 11 septembrie 2001 și să ne asigurăm că Al Qaeda nu poate folosi Afganistanul ca bază pentru a ne atacă din nou. Am făcut asta”, a declarat Joe Biden, adăugând că forțele militare americane nu au renunțat niciodată la obiectivul lor, în cele din urmă prinzându-l pe Osama bin Laden.

„Misiunea noastră în Afganistan nu trebuia niciodată să fie construirea națiunii, nu trebuia să creăm o democrație centrală”, a punctat Joe Biden.

Joe Biden recunoaște că SUA nu au fost pregătite pentru preluarea puterii de către talibani

„Îmi mențin decizia. Am promis mereu poporului american că voi fi direct. Adevărul este că totul s-a desfășurat mai repede decât am anticipat. Ceea ce s-a întâmplat este faptul că liderii politici din Afganistan au renunțat și au fugit din țară, iar armata afgană a cedat în unele cazuri fără a încerca măcar să lupte”, a transmis Joe Biden.

„Trupele americane nu pot și nu trebuie să lupte într-un război și să moară într-un război pe care forțele afgane nu sunt dispuse să îl ducă. După 20 de ani, am învățat prin calea grea că nu există niciodată un moment bun pentru a retrage forțele americane. De aceea suntem încă acolo”, s-a exprimat președintele SUA.

Președintele SUA îl acuză pe președintele afgan

Joe Biden a lansat o serie de acuzații la adresa președintelui Ashraf Ghani, spunând că acesta a refuzat sfaturi privitoare la încheierea unei înțelegeri cu talibanii și eliminarea corupției.

„Câte generații de fiice și fii ai Americii vreți să mai trimit să lupte în războiul civil al Afganistanului?”, s-a exprimat Biden.

Președintele a avertizat că „răspunsul (la atacurile talibanilor, în cazul în care vor stopa evacuarea americanilor – n.r.) va fi rapid și puternic”.

„Odată ce vom finaliza această misiune, vom încheia retragerea trupelor militare”, a precizat liderul american.

În încheiere, Joe Biden a transmis că nu va preda conflictul curent viitorului președinte. „Este decizia corectă pentru oamenii noștri, cea potrivită pentru America”, a spus Joe Biden. Șeful SUA a refuzat să răspundă întrebărilor presei.

Duminică, 16 august, talibanii au preluat puterea în capitala Kabul. În seara aceleiași zile, președintele fgan Ashraf Ghani, a fugit din țară, motivând că a vrut să evite vărsarea de sânge.

Publicat in categoriile: International
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: