Evenimentul Zilei > International > Joe Biden cere declasificarea documentelor legate de atentatul din 11 septembrie 2001
Joe Biden cere declasificarea documentelor legate de atentatul din 11 septembrie 2001

Joe Biden cere declasificarea documentelor legate de atentatul din 11 septembrie 2001

Joe Biden, preşedintele SUA, a emis vineri un ordin executiv ce privește declasificării în următoarele şase luni a unor documente ale anchetei despre 11 septembrie 2001, un subiect sensibil pentru unele familii ale victimelor.

Referindu-se la o „promisiune” din campania electorală, Joe Biden „a semnat un ordin executiv prin care impune Departamentului de Justiţie şi tuturor agenţiilor în cauză să supervizeze o examinare a declasificării unor documente legate de anchetele despre11 septembrie„, potrivit unui comunicat al Casei Albe.

Procurorul general al Statelor Unite va trebui să publice documentele declasificate „în următoarele şase luni”.

Familii ale victimelor atentatului de la 11 septembrie au lansat o bătălie judiciară împotriva Arabiei Saudite şi altor state pe care le acuză de complicitate.

Documente secretizate de guvernele americane

În cursul acestei proceduri, guvernele americane succesive au invocat secretul de stat pentru a nu publica anumite documente.

Subiectul este sensibil, în contextul în care Statele Unite se pregătesc să marcheze împlinirea a douăzeci de ani de la atacurile împotriva turnurilor gemene ale World Trade Center şi contra Pentagonului, printre care o ceremonie la New York la care Joe Biden urmează să asiste.

La începutul lui august, membri ai familiilor victimelor, cărora li s-au alăturat salvatori şi supravieţuitori ai atacului, au dat publicităţii o scrisoare cerându-i preşedintelui democrat să nu participe la aceasta dacă nu dă publicităţii documentele solicitate.

„Dacă preşedintele Biden îşi reneagă angajamentul şi este de partea guvernului saudit, vom fi obligaţi să ne împotrivim public oricărei participări a administraţiei sale la orice ceremonie comemorativă a atacurilor de la 11 septembrie”, se mai precizează în textul citat.

Atentatele care au schimbat lumea

Peste câteva zile se împlinesc 20 ani de la atentatele din Statele Unite, comise de Al-Qaida la New York şi Washington. Aproape trei mii de oameni, printre care patru români, au murit când teroriştii au deturnat mai multe avioane şi le-au izbit de două simboluri americane – Turnurile Gemene şi Pentagonul.

Amploarea atentatelor din Statele Unite a dus şi la apariţia unor teorii ale conspiraţiei. Imediat după atentate şi la câţiva ani după aceea s-a vehiculat varianta potrivit căreia Turnurile Gemene au fost doborâte în urma unor explozii controlate, iar sediul Pentagonului a fost lovit de o rachetă, şi nu de un avion.

Totuşi, varianta unanim recunoscută este că la 11 septembrie 2001 a fost o serie de atentate teroriste organizate de gruparea Al-Qaida.

Publicat in categoriile: International
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: