Evenimentul Zilei > Opinii > Invitatii EVZ > Jocurile lui Victor Ponta. Editorial de Sorin Roșca Stănescu
Jocurile lui Victor Ponta. Editorial de Sorin Roșca Stănescu

Jocurile lui Victor Ponta. Editorial de Sorin Roșca Stănescu

Primarul general al Capitalei, Gabriela Firea ne reamintește un episod extrem de interesant. Legat de momentul autodebarcării lui Victor Ponta.

Pe rând. Dar accelerat. De la conducerea Guvernului și de la conducerea partidului. Dar pentru ca Victor Ponta să fie frăgezit și adus în această situație, statul subteran, decis să-și mănânce puiul, a utilizat și alte mecanisme. De descurajare. Unul dintre aceste mecanisme a fost o altă dronă pusă în mișcare de Coldea. În persoana lui Robert Negoiță. Acesta s-a făcut luntre și punte pentru a susține debarcarea lui Ponta.

Ei bine, astăzi Negoiță este aliatul celui pe care l-a trădat la comandă în urmă cu câțiva ani. Și acționează alături de acesta la comanda aceleiași părți a statului subteran de care aparțin amândoi, pentru a o arunca peste bord pe Gabriela Firea. Ca om politic, Gabriela Firea este produsul tandemului Victor Ponta și a socrului acestuia Ilie Sârbu. Alt produs de excepție al sistemului.

Gabrielei Firea i s-a oferit de către cei doi, înaintea alegerilor parlamentare din 2012, perspectiva de a deveni parlamentar PSD. Pentru partid, achiziția Gabrielei Firea a fost benefică. Întotdeauna înaintea unor alegeri parlamentare, partidele politice sunt în căutarea unor personalități neerodate în niciun fel, capabile să aducă un suflu nou și un suport electoral consistent. Miza pusă pe Gabriela Firea a avut un succes deplin.

În scurt timp, același tandem a promovat-o într-o poziție cheie. Cea de purtător de cuvânt PSD. O funcție de care Gabriela Firea s-a achitat cu brio. De la înălțimea acestei platforme politice, Gabriela Firea a candidat și a reușit să-și adjudece Primăria Generală a Capitalei. Pentru prima dată în istorie, PSD a ocupat Bucureștiul. În continuare Firea, este pe prima poziție în top.

Am semnalat într-o analiză anterioară faptul că Firea nu poate fi scoasă din joc decât în ipoteza în care electoratul ei se fragmentează în mod semnificatv. Din această perspectivă, calea de urmat a celor care-i vor gâtul trecea inevitabil prin Pro România. Aici interesele s-au întâlnit. După ce a făcut până la capăt jocul statului subteran, rupând PSD și transformând Pro România într-un instrument îndreptat împotriva celui mai mare partid, scoțând practic PSD de la guvernare, Victor Ponta a primit aparent o nouă viață.

În sensul că i se asigură de către o parte a statului subteran posibilitatea de a se reînșuruba la vârf în marea politică. Și chiar de a candida probabil în postură de iepuraș relevant în următoarea campanie prezidențială. Oricum, până una alta, i se asigură libertatea. Rând pe rând, dosarele penale construite împotriva lui sunt închise. Rămâne însă agățat cu infracțiuea de plagiat. Ponta și-a plagiat lucrarea de doctorat, Instanța Supremă a bătut în cuie acest lucru și oricând sunt posibile consecințe urâte pentru acest om politic. Consecințe care vor exista sau nu tot la comanda statului subteran.

Iată care sunt resorturile care îl determină pe Victor Ponta să inițieze o lovitură posibil mortală împotriva Gabrlei Firea. În tandem cu Robert Negoiță. Care, la rândul său, se află la cheremul sistemului. pentru că sistemul l-a patentat, sistemul l-a propulsat și același sistem l-a agățat cu mai multe dosare de corupție. Pe care oricând le poate activa.

În această logică a unui raționament prin eliminare, urmează să vedem în ce măsură Gabriela Firea are capacitatea să construiască o contrapondere la ofensiva declanșată de tandemul Ponta-Negoiță împotriva ei. În principiu, ea ar trebui să se bazeze pe partidul căreia îi aparține. Pe alianța pe care a făcut-o cu Marcel Ciolacu. Și cu grupul condus de acesta, aflat la butoanele puterii în PSD. Numai că nu se știe ce comandă a primit din această perspectivă, la rândul său, Marcel Ciolacu.

Dacă sistemul care a pus în mișcare tandemul Ponta-Negoiță acționează și asupra lui Marcel Ciolacu, atunci Gabriela Firea, în prag de alegeri, când vor fi ele, în septembrie sau altă dată, se va vedea lipsită de cei mai importanți aliați. Nejucând cartea unui candidat independent, Gabrielei Firea îi poate fi tras oricând covorul electoral de sub picioare. Iar covorul electoral este populația PSD din București. Jocul perfid, total imoral al lui Victor Ponta îi poate fi fatal Gabrielei Firea.

PAGINA ANTERIOARA