Jocurile de noroc fac victime

In ultima luna, doua persoane s-au sinucis din cauza datoriilor provocate de dependenta de jocurile de noroc. Multimea de cazinouri si sali de jocuri, care au impanzit marile orase din Romania, incepe sa faca victime.

Agentul-sef adjunct de la Sectia de Politie 21 din Bucuresti, Mihai Dan (36 de ani) s-a sinucis joi seara din cauza datoriilor mari pe care le avea din pricina pasiunii sale pentru jocurile de noroc, potrivit unor surse din cadrul Politiei Romane, citate de Mediafax.

Desi nu a lasat niciun bilet in care sa-si explice gestul, apropiatii barbatului spun ca acesta era dependent de jocuri si ca datoriile ar fi putut sa fie motivul pentru care a luat tragica decizie. In locuinta sa a fost gasita o chitanta de la o casa de amanet unde acesta isi lasase verigheta.

Acesta nu este singurul caz de sinucidere din cauza datoriilor acumulate la astfel de jocuri. In urma cu cateva saptamani, un taximetrist a fost gasit spanzurat de creanga unui copac in Padurea Baneasa. Si in acest caz motivatia a fost legata tot de datoriile acumulate din cauza frecventarii asidue a cazinourilor.

Explozie de sali de joc in marile orase

Numarul tot mai mare al persoanelor care practica jocuri de noroc este legat in mod direct de numarul mare al cazinourilor si al caselor de pariuri, care s-au dezvoltat mult in ultima perioada. Aceasta explozie  este confirmata si de numarul mare de autorizatii emise de Ministerul Finantelor.

Presedintele Asociatiei Organizatoilor de Cazinouri din Romania, Sorin Constantinescu, a declarat pentru „Evenimentul zilei de duminica” ca, in momentul actual, in Romania exista 35.000 de aparate electronice, 20 de cazinouri, 14 sali de bingo si aproximativ 800 de localuri in care se fac pariuri. Acesta crede insa ca dupa ce Ministerul de Finante va introduce noua lege prin care va majora taxele, numarul celor care vor detine astfel de spatii va scadea dramatic.

„A crescut mult numarul celor care detin astfel de firme din cauza ca nu s-au mai actualizat taxele. Prin noua lege, taxele vor fi marite, asa ca numarul se va reduce. In plus, daca pana acum ca sa-ti iei licenta trebuia sa ai minimum 5 aparate, prin noua lege va trebui sa ai minimum 150”, spune Constantinescu. „Un aparat de joc  costa in jur de 12.000 de euro, va dati seama ce investitie presupune”.

Acesta spune ca trebuie facuta o diferenta foarte clara intre profilul jucatorului care merge la un cazinou in adevaratul sens al cuvantului si cel care joaca la aparate electronice.

„Cei care merg la cazinou fac parte din mai multe categorii.  Sunt clienti care vor sa se imbogateasca, clienti care vin sa se distreze si clienti care vin pentru adrenalina pe care o gasesc acolo si nu-i intereseaza daca castiga sau nu. La jocuri electronice merg oamenii cu mai putini bani, care asteapta sa-si rotunjeasca veniturile cat de cat. Sunt oameni cu venituri medii si mici.”

Efectele dependentei

In paralel cu cresterea practicarii acestui tip de jocuri s-a constatat si o crestere a numarului celor care devin dependenti de ele. Potrivit publicatiei medicale „Infomed”, aproximativ unu din zece jucatori ajunge dependent, iar jocul de noroc ajunge sa afecteze semnificativ viata profesionala si personala a celor in cauza.

Psihoterapeutul Cristiana Levitchi spune ca dependentii de jocurile de noroc incearca sa-si satisfaca unele nevoi pe care nu pot sa le implineasca altfel. „Cei care fac asta au o frustrare probabil nerezolvata pe alte planuri si incearca sa uite de ea. Se duc acolo si se simt bine, e ca un fel de bungee-jumping, e un proces extrem de stimulativ.”

Constantinescu spune ca jocurile de noroc pot deveni viciu, la fel ca drogurile si fumatul. „Daca joci mult, sigur ca devii dependent. De aceea am hotarat ca in salile de jocuri trebuie sa afisam o poza sugestiva si un anunt pentru ca oamenii sa constientizeze pericolul si sa nu sara calul. In afara se practica acest lucru pentru ca s-a intamplat ca o persoana care a pierdut sa dea in judecata cazinoul pentru ca nu a fost avertizat, iar tribunalul i-a dat castig de cauza.”

Primul pas spre a iesi din cercul vicios al jocurilor de noroc, spune psihologul Cristiana Levitchi, este constientizarea existentei acestei probleme. „Apoi trebuie cautata cauza, nevoile care nu sunt satisfacute - pe plan de serviciu, pe plan afectiv, pe plan de integrare sociala. Trebuie gasite alte modalitati de a rezolva aceste nevoi. Si trebuie cautata iesirea din cercul acesta vicios atunci cand intervine depresia.”

Campanie sociala

Asociatia Nationala pentru Protectia Consumatorilor si Promovarea Programelor si Strategiilor din Romania, cu sprijinul Ministerului Economiei si Finantelor, a realizat campania de constientizare „Jocurile de noroc creeaza dependenta”.

Potrivit acestora scopul campaniei nu a fost acela de a descuraja jocul in general sau de a denigra cazinourile si salile de joc, ci acela de a constientiza publicul jucator si publicul potential jucator asupra riscului de dependenta provocat de practica in exces a jocurilor de noroc.

AZI ROMANIA JOACA LA LOTO

Cel mai mare premiu din istoria Loteriei

> 7 milioane de euro este premiul pus la bataie de Loteria Romana in aceasta seara la tragerea Loto 6/49.

> Sute de mii de romani spera sa ghiceasca cele sase numere pentru a intra in posesia sumei fabuloase.

> Ultima data, premiul categoriei I a fost obtinut in data de 6 mai, in urma cu 13 saptamani, de un colectiv format din 10 jucatori din Ploiesti, valoarea acestuia fiind de peste 5,6 milioane lei.

COMPORTAMENT

Cateva semne care-i tradeaza pe dependenti

Potrivit unei organizatii impotriva dependentei de jocuri de noroc din Statele Unite, exista cateva semne care prezinta comportamentul unei persoane dependente de astfel de jocuri.

> Recent, ati jucat mai mult decat v-ati planificat.

>  Deseori jucati pana la ultimul banut.

> Gandindu-va la castig, nu mai puteti dormi noaptea.

> Ati folosit banii pe care i-ati castigat sau pe care i-ati strans pentru a juca din nou, in timp ce facturile au ramas neplatite.

> Ati incalcat legea sau ati fost tentat sa faceti acest lucru pentru a face rost de bani pe care sa-i folositi la jocurile de noroc.

> Ati impumutat bani pentru a juca.

> Ati fost deprimat sau v-ati gandit sa va sinucideti din cauza ca ati pierdut multi bani la astfel de jocuri.

> Ati avut remuscari dupa ce ati jucat.

> Ati jucat ca sa faceti rost de bani pentru a va plati datoriile.