Parlamentarii Puterii și Opoziției sunt extrem de irascibili din cauza informațiilor apărute referitoare la componența Guvernului în cazul în care moțiunea de cenzură va trece de votul de joi.
Purtătorul de cuvânt al ALDE Varujan Vosganian a respins ipoteza că ar exista disensiuni între formațiunea sa și Pro România, chiar a fost extrem de iritat. El a spus că votează moțiunea împreună, că ALDE nu are discuții „pe la spate” cu PNL și Klaus Iohannis și că despre formula de guvernare agreată „vorbim vineri”.
De la majordom și bucătăreasă au ajuns în rulotă
Aceasta este varianta oficială, motivațională. În realitate, pentru Pro România, potrivit unor surse politice, ALDE e un partid care până să iasă de la guvernare „a stat la vilă, cu majordom și bucătăreasă, iar acum au venit să doarmă în rulotă cu noi”. Aceeași sursă susține că alianța cu liberal-democrații este una de conjunctură și doar pentru susținerea lui Mircea Diaconu, că nu îi leagă nimic și nici nu ar putea deoarece un partid este de stânga, celălalt de dreapta. „În afară de asta, noi am tot luat oameni de la PSD. În contrapartidă, ei ar fi trebuit să aducă oameni de la PNL. Nu au adus niciunul”, susține sursa menționată.
Aceasta mai spune că, în caz că pică moțiunea („dar mai degrabă ghicesc numerele la loto decât rezultatul moțiunii”) liberalii trebuie să preia guvernarea și va fi un Guvern minoritar. „Asta au vrut mereu, să ajungă la guvernare, noi le-am creat toate premisele în 26 mai. Acum, problema este cu premierul. Dacă vin din prima cu Ludovic Orban în Parlament, pică. Dacă vor să facă un joc, nu vin cu Orban, vin cu unul mai slab. Și dacă varianta a doua este Orban, Guvernul va trece. Nimeni nu vrea anticipate”, susține sursa politică.
În ceea ce privește PSD, senatorul Robert Cazanciuc a declarat, pentru EVZ, că moțiunea nu va trece și că în cercurile lui nu există discuții referitoare la formarea unui Guvern format dintr-un PSD, fără oamenii lui Dăncilă, Pro România și ALDE.
USR și UDMR au anunțat că nu participă la formarea unui nou Guvern. Rămâne ca liberalii să se bazeze pe susținerea PMP și Grupul minorităților naționale.