Cele două meserii sunt în continuare foarte cerute atât în ţară, cât şi în străinătate, însă nivelul salariilor e mai mic decât anul trecut.
În ciuda crizei, ospătarii şi bucătarii au mare căutare şi în acest an. Şcolile de specialitate din România îşi trimit deja elevii pe litoral. Pe de altă parte, şi tinerilor care nu au şcoli de specialitate li se oferă locuri de muncă, mai ales la hoteluri, restaurante sau cluburi din Grecia.
Lecţii de gastronomie
Elevii liceului privat de gastronomie din Constanţa intră, de azi, în pâine. Timp de un an, s-au şcolit în prima unitate de învăţământ din cadrul Acade miei de Gastronomie şi Turism din Constanţa. Liceul e autorizat de ministe rul educaţiei şi de Centrul European în Profesii Culinare din Franţa. Ab sol ven ţii pot lucra în marile restaurante din Ro mânia, Franţa sau oriunde în Europa. „Pe vremuri, aveam şco li de specializare în turism. Cum ele au dispărut, m-am gândit să pun pe picioare această academie. Singura salvare a turismului românesc este învăţământul”, se con fesează Niculae Nejloveanu, fondatorul Academiei.
Şcolarizarea elevilor e plătită chiar de hotelieri. Însă, după terminarea şcolii, absolvenţii lucrează la restaurantul unităţii. „Dacă ei doresc să facă Facultatea de gastronomie, o plătim şi pe asta, dar se prelungeşte şi contractul cu noi”, spune Gelu Enciu, managerul unui hotel de 5 stele din Mamaia.
Fostul director executiv al AMOFM, Dumitru Pelican, spune că, pentru a ajunge bucătar, nu este suficientă diploma. „E la fel ca la absolvenţii de facultate: deşi au diplome, sunt şomeri pentru că nu au şi competenţele necesare pentru posturile pe care le doresc”. În plin sezon, un bucătar bun nu se angaja, anul trecut, când încă nu era criză, fără cel puţin 1.100 de euro. Acum, ţinând cont de context, ofertele sunt mai mici: 700-800 de euro/ lună pentru un bucătar. Pentru ospătari, în timpul sezonului, oferta medie salarială este de 1.000 de lei, fără bacşiş.
Salarii de 800 de euro/lună
Ofertele din afara ţării sunt destul de generoase şi în acest an. Compania de recrutare şi selecţie Work Experience, spre exemplu, a scos la concurs sute de locuri de muncă pentru tinerii care vor să lucreze în Grecia. „Locurile de muncă disponibile sunt pentru hoteluri de patru şi cinci stele, restaurante sau cluburi din Atena, Thessaloniki, Halkidiki sau diverse insule greceşti”, spune Sergiu Călău, directorul companiei.
Pentru un post de bucătar sau ospătar vor primi un salariu care variază între 400 şi 800 de euro pe lună, iar cazarea, masa şi transportul sunt gratuite. „Tinerii vor lucra în hoteluri de patru şi cinci stele din Grecia”, spune Suzanne Nuridsany, directorul companiei Icep World România.
„O astfel de experienţă e de neuitat. Ai ocazia să înveţi sau să aprofundezi o limbă străină. Câştigurile nu sunt foarte mari, dar după o experienţă de acest gen îţi poţi găsi lejer joburi cu peste 1.000 de euro salariu”, spune Paul Stan, din Ploieşti, student la Facultatea de Management turistic şi comercial din cadrul Universităţii „Dimitrie Cantemir”, care a fost vara trecută în Grecia şi a muncit ca ospătar printr-un program special pentru studenţi.