Ca să facă primul pas spre anticipate, liberalii au sacrificat votul în două tururi pentru primari și alegerea președinților de consilii județene din rândul consilierilor. A fost o acțiune premeditată, parte a unui plan bine pus la punct, despre care liderii partidului vorbeau de multă vreme, fără să dea detalii.

Acum, însă, Ludovic Orban și PNL au o problemă în a explica de ce au făcut acest sacrificiu, în condițiile în care modificările la legea electorală, angajamente asumate la europarlamentare și la prezidențiale, erau dorite de mare parte electoratului. De aici explicațiile contradictorii, puțin convingătoare, pe care ni le oferă. Pe de-o parte, Orban recunoaște că a forțat anticipatele asumându-și răspunderea pe această lege, sacrificând-o, conform unui plan dinainte stabilit, iar pe de altă parte caută să ne convingă că are o soluție alternativă pentru ca actul normativ să fie adoptat.

LUDOVIC ORBAN, PARLAMENT, DEPUTATI

„Sigur că nu renunțăm (la alegerile în două tururi – n.red.). În funcție de cum evoluează lucrurile, noi vrem cât mai rapid să se ajungă la un deznodământ, va depinde de propunerea președintelui, pentru că la ora actuală, desemnarea propunerii de premier e atributul președintelui. În funcție de deciziile pe care le va lua, se poate ajunge fie la anticipate – și președintele a spus foarte clar că obiectivul este de a se organiza anticipate, pentru că parlamentul de azi e într-o totală contradicție cu opțiunile populației. Fie ajungem la anticipate, fie, dacă va fi învestit un guvern PNL, în ultimă instanță vom apela și la OUG pentru alegerea primarilor în două tururi”, declara Ludovic Orban în preziua re-nominalizării sale.

Este doar un bluf menit să-i liniștească pe alegătorii de dreapta care își doreau modificarea sistemului pentru alegerea primarilor. Chiar dacă sondajele îi creditează cu un scor bun, liberalii se tem că vor pierde voturi dacă vor recunoaște ceea ce toată lumea a înțeles, că nu vom avea alegeri locale în două tururi. În realitate Orban nu are nici un as în mânecă, nimic cu care să forțeze adoptarea unei legi care să permită alegerea primarilor în două tururi: „Și dacă nu vom avea în iunie 2020 alegerea în două tururi, după alegeri vom readuce sistemul de vot în cadrul natural”.

CONTINUAREA ARTICOLULUI IN PAGINA URMATOARE