Joaca politicienilor pe nervii alegătorilor. Ce ascund Orban și Ciolacu și ce nu înțelege Barna

Sedinta solemnă a Parlamentului pentru depunerea juramantului de catre presedintele Iohannis.

PNL a făcut un prim pas spre alegerile anticipate, după ce Guvernul a fost demis prin moțiunea de cenzură inițiată de PSD și UDMR, iar președintele Klaus Iohannis l-a renominalizat pe Ludovic Orban ca premier. Pentru anticipate, liberalii au renunțat la alegerea primarilor într-un singur tur dar nu vor să recunoască de teamă că vor pierde voturi. În funcție de interese, liderii politici se încurcă în propriile declarații, amețindu-și electoratul, în loc să-l lămurească.

Ca să facă primul pas spre anticipate, liberalii au sacrificat votul în două tururi pentru primari și alegerea președinților de consilii județene din rândul consilierilor. A fost o acțiune premeditată, parte a unui plan bine pus la punct, despre care liderii partidului vorbeau de multă vreme, fără să dea detalii.

Acum, însă, Ludovic Orban și PNL au o problemă în a explica de ce au făcut acest sacrificiu, în condițiile în care modificările la legea electorală, angajamente asumate la europarlamentare și la prezidențiale, erau dorite de mare parte electoratului. De aici explicațiile contradictorii, puțin convingătoare, pe care ni le oferă. Pe de-o parte, Orban recunoaște că a forțat anticipatele asumându-și răspunderea pe această lege, sacrificând-o, conform unui plan dinainte stabilit, iar pe de altă parte caută să ne convingă că are o soluție alternativă pentru ca actul normativ să fie adoptat.

LUDOVIC ORBAN, PARLAMENT, DEPUTATI

„Sigur că nu renunțăm (la alegerile în două tururi – n.red.). În funcție de cum evoluează lucrurile, noi vrem cât mai rapid să se ajungă la un deznodământ, va depinde de propunerea președintelui, pentru că la ora actuală, desemnarea propunerii de premier e atributul președintelui. În funcție de deciziile pe care le va lua, se poate ajunge fie la anticipate - și președintele a spus foarte clar că obiectivul este de a se organiza anticipate, pentru că parlamentul de azi e într-o totală contradicție cu opțiunile populației. Fie ajungem la anticipate, fie, dacă va fi învestit un guvern PNL, în ultimă instanță vom apela și la OUG pentru alegerea primarilor în două tururi”, declara Ludovic Orban în preziua re-nominalizării sale.

Este doar un bluf menit să-i liniștească pe alegătorii de dreapta care își doreau modificarea sistemului pentru alegerea primarilor. Chiar dacă sondajele îi creditează cu un scor bun, liberalii se tem că vor pierde voturi dacă vor recunoaște ceea ce toată lumea a înțeles, că nu vom avea alegeri locale în două tururi. În realitate Orban nu are nici un as în mânecă, nimic cu care să forțeze adoptarea unei legi care să permită alegerea primarilor în două tururi: „Și dacă nu vom avea în iunie 2020 alegerea în două tururi, după alegeri vom readuce sistemul de vot în cadrul natural”.

PSD joacă la două capete

Deși susține că nu vor fi anticipate și că are soluții menite să-l oblige pe președintele Klaus Iohannis să accepte un premier numit de o majoritate construită în jurul social-democraților, nici președintele interimar al PSD, Marcel Ciolacu, nu este prea convingător. Declarațiile sale au fost menite să atragă parlamentarii care nu-și doresc anticipate de teamă că-și vor pierde privilegiile dacă-și încheie mandatul înainte de termen.

Propunerea de premier pe care PSD și noul său aliat, Pro România, au înaintat-o la consultările de la Cotroceni, Remus Pricopie, nu este nici pe departe de nerefuzat. De altfel, Klaus Iohannis a și declinat-o, alegându-l pe Ludovic Orban.

PSD a contestat alegerea lui Iohannis la Curtea Constituțională, însă constituționaliștii nu-i dau prea multe șanse de reușită: Președintele poate nominaliza pe cine dorește. Maxim, PSD poate spera că timpul va curge în favoarea sa, în cazul în care Curtea își va lua un termen lung pentru deliberări.

PSD, PAUL STANESCU, MARCEL CIOLACU, TITUS CORLATEAN

Dacă dorește să împiedice anticipatele, PSD are la dispoziție pârghii parlamentare care-i permit să tragă de timp și să împingă un calendar al acestora spre toamnă, când nu vor mai avea rost. În acest context, în ciuda declarațiilor lui Marcel Ciolacu, că PSD nu va vota un Guvern Orban, n-ar fi exclus să asistăm la o răsturnare de situație în Parlament. Nu acum, ci la cea de-a doua procedură de învestire, decisivă pentru declanșarea anticipatelor.

Pe de altă parte, ultimele declarații ale liderului PSD, conform cărora alegerile anticipate devin un scenariu de luat în seamă, după nominalizarea lui Ludovic Orban, sunt de natură să provoace confuzie. Este foarte posibil, acest lucru s-a mai speculat, ca PSD să ia în calcul un astfel de scenariu, concomitent cu localele într-un singur tur.

UDMR, un cal troian infiltrat tabăra lui Ciolacu

De departe cea mai interesantă este atitudinea UDMR, care a jucat un rol important în planul liberalilor de a demara procedura alegerilor anticipate. Deși PNL nu și-a respectat angajamentul luat față de ei și a inițiat legea privind alegerea primarilor în două tururi, liderii maghiari nu au părut deranjați. Aceasta deși au spus că votează moțiunea de cenzură și vor pune umărul la demiterea Guvernului din principiu.

„Este o susținere pe un principiu, pe acel principiu al nemodificării legislației electorale cu patru luni înainte de alegerile locale. Nu este un parteneriat, nu este o alianță, nu este o coaliție cu cineva împotriva cuiva, este un punct de vedere arhicunoscut al UDMR, pe care îl susținem în continuare, de a nu modifica legislația electorală cu patru luni înainte de alegeri”, a afirmat Cseke Attila, liderul senatorilor UDMR.

Consultari cu partidele, la Cotroceni, pe legile justitiei, octombrie 2018.

UDMR a refuzat o alianță cu PSD pentru susținerea unui alt guvern în Parlament, precizând că așteaptă mișcarea președintelui. Deși au fost rezervați în declarații, au lăsat să se înțeleagă că, mai curând, sunt favorabili planurilor „trădătorilor” liberali de a organiza anticipate.

„Dacă pică guvernul, se deschide procedura constituţională spre alegerile anticipate, dar până la alegerile anticipate mai e mult de mers. (…) În acest moment eu vorbesc despre primul pas. În cazul angajării răspunderii, primul pas este moţiunea de cenzură. Dacă trece moţiunea de cenzură, sigur, se deschide o altă procedură, dar atunci trebuie să discutăm despre acest lucru. Mingea va fi pe terenul preşedintelui, nu pe terenul partidelor politice”, spunea Kelemen Hunor, preşedintele UDMR la scurtă vreme după ce Guvernul a demarat procedura pentru asumarea răspunderii pe alegerea primarilor în două tururi.

USR nu mai vrea să rămână pe dinafară

Dintre toți actorii politici, cei mai bulversați de ceea ce se petrece în aceste zile, par cei de la USR. Dacă ascultăm și analizăm declarațiile liderului USR, Dan Barna, constatăm că este depășit de situație, că a fost ținut departe de negocierile dintre celealte partide și că nu are idee despre ceea ce se întâmplă. Așa se face că, în timpul moțiunii, Barna a acuzat o înțelegere între PNL și PSD (probabil că n-a fost departe de adevăr).

„Hai să vorbim deschis! Toată România se întreabă astăzi dacă nu asistăm cumva la un nou blat PSD-PNL, dacă nu s-a ajuns la o înţelegere, dacă nu cumva astăzi rulează România episodul USL 2. Aceasta este o întrebare la care va trebui să răspundem şi votul de azi are o foarte mare importanţă. În public şi premierul Orban şi preşedintele Iohannis au spus că vor alegeri în două tururi şi mă aştept ca Guvernul să facă ceea ce a promis şi ceea ce am agreat în acordul politic între PNL şi USR. (...) Dar asta nu înseamnă că vom tolera în vreun fel înţelegeri pe sub masă. Vremea lor a trecut şi în realitate trebuie să ne întoarcem la cetăţeni”, declara liderul USR, cu prilejul votului pe moțiunea de cenzură.

USR_DAN BARNA

Suspiciunile legate de un blat PSD – PNL și sacrificarea alegerilor în două tururi nu i-au  împiedicat, însă, pe cei din USR să se alinieze, în continuare, în spatele PNL și a președintelui Klaus Iohannis. După consultările de la Cotroceni, Dan Barna a spus că, dacă nu se ajunge la anticipate, formațiunea sa dorește locuri de ministru, într-un nou guvern.

„Vedem ce se întâmplă, dacă va fi situaţia să nu fie votul pentru anticipate şi va fi guvern, vrem să facem parte din acel guvern pentru a avea primari în două tururi şi a putea să punem presiune acolo şi pentru că în unele domenii, transporturi, justiţie, se mai pot face nişte lucruri. Este foarte normal, este practic - i-am dat preşedintelui poziţia USR, pentru ambele scenarii", a subliniat Barna.

Este același Dan Barna care a provocat o adevărată furtună cu prilejul învestirii primului Cabinet Orban, cerând imperativ anticipate și refuzând să se compromită la guvernare, alături de liberali. Acum, văzând că obiectivele sale – alegerea primarilor în două tururi și anticipatele – ar putea să nu fie atinse vrea ceva și pentru activul de partid, care-l contestă din ce în ce mai tare.

Toate aceste declarații contradictorii sunt parte a unui joc cu politicieni versați care au înțelegeri tacite și începători pe care ceilalți vor să-i lase pe dinafară. În vreme ce ei se joacă și își pasează mingea de la unii la alții, alegătorii, departe de a fi lămuriți de ceea ce se întâmplă, așteaptă o mișcare decisivă și un deznodământ în favoarea lor. Miza este mare, iar eventualul eșec va fi decontat inclusiv de Președinte, dacă electoratul, care a votat masiv, nu va primi ceea ce i s-a promis.