Insuccesul lamentabil al intens trâmbiţatei moţiuni de cenzură îndreptate împotriva Cabinetului Dăncilă a pus pe foc întreaga suflare PNL. „Evenimentul zilei” vă dezvăluie, în exclusivitate, dedesubturile reglărilor de conturi din principalul partid de opoziţie.
Potrivit surselor EVZ, în spatele uşilor închise, contestatarii preşedintelui Ludovic Orban – cei mai vocali fiind foştii PDL-işti (care odinioară deţineau funcţii de conducere), unii exponenţi ai grupării coordonate de şeful liberalilor bucureşteni, Cristian Buşoi (aflat într-o veche rivalitate cu Orban), dar şi o serie de lideri locali aflaţi pe făraşul actualului şef – susţin că depunerea deja celebrei moţiuni de cenzură a reprezentat o eroare politică de proporţii a actualului preşedinte al PNL, cu atât mai mult cu cât acesta s-a încăpăţânat să anunţe că şi-ar fi dorit funcţia de viitor premier, ceea ce a pecetluit iremediabil şansele demersului.
Ciondăneală pe jilţuri europarlamentare
În realitate, gâlceava din PNL reprezintă cel mai recent episod al unui vechi război intestin, pe care Ludovic Orban l-a purtat, în mod simultan, pe mai multe fronturi interne. Vă reamintim că, nu mai devreme de luna trecută, Ludovic Orban a fost criticat la scenă deschisă de mai mulţi lideri PNL, după ce a depus plângerea împotriva premierului Viorica Dăncilă.
La momentul respectiv, semnalul rebeliunii a fost dat de Ilie Bolojan, liderul din Oradea, care nu se află deloc în relaţii bune cu şeful formaţiunii. Potrivit surselor citate, actualele tensiuni fratricide sunt amplificate de faptul că Ludovic Orban intenţionează să redacteze cu ochi de soacră lista PNL pentru alegerile europarlamentare din mai 2019, astfel încât fidelii lui Cristian Buşoi să fie scoşi din orice jocuri.
Aşa cum EVZ a dezvăluit, Buşoi speră ca, în urma unor negocieri cu Ludovic Orban, acesta să-i permită să deschidă lista PNL pentru Parlamentul European, deşi, în prezent, şeful formaţiunii nici nu vrea să audă de un astfel de scenariu.
Avertismentul PNL Maramureş: „Partidul e incapabil!”
Semn că nu iese fum fără foc, preşedintele PNL Maramureş – l-am numit pe Ionel Bogdan – a solicitat în termeni vehemenţi, la finalul săptămânii trecute, redactarea unui raport detaliat privitor la... activitatea lui Ludovic Orban, şeful său pe linie de partid. „Ultimele evenimente politice impun o analiză serioasă în interiorul partidului a rezultatelor echipei de conducere a PNL. Consider că este absolut necesară convocarea unui Birou Permanent Național în cadrul căruia să fie prezentat un raport al activității Biroului Executiv Central și al președintelui Ludovic Orban.
PNL este în acest moment la limita încrederii românilor, nu oferă o alternativă credibilă și trebuie să întărim acest partid în jurul valorilor liberalismului autentic. Cred că este necesar să arătăm oamenilor nu doar o viziune şi o ideologie, ci și o formaţiune puternică ce poate să reprezinte România și românii. Avem nevoie de o analiză serioasă pentru a vedea care sunt cauzele care au făcut din PNL un partid incapabil să negocieze serios viitorul partidului și al țării. Iar după această analiză trebuie să trecem la fapte”, a declarat Ionel Bogdan.
„Am ajuns o locomotivă cu aburi!”
Nu în ultimul rând, liderul de la Maramureş a invocat necesitatea unificării dreptei în jurul PNL. „Ne așteaptă alegeri importante anul viitor și în lipsa unor măsuri ferme riscăm să nu putem fi acea alternativă pe care o așteaptă românii la această guvernare dezastruoasă. Principalul obiectiv trebuie să fie coalizarea tuturor partidelor de dreapta în jurul PNL, încă cel mai mare partid de opoziție (...)
Nu putem să mai fim în continuare o locomotivă cu aburi cu pretenții de tren de mare viteză. De noi depinde să schimbăm această percepție și să devenim acel partid de care e nevoie în România. Românii așteaptă de la noi soluții viabile pentru țară și noi avem obligația de a le găsi și de a le aplica. Doar prin măsuri ferme și convingătoare putem recupera încrederea românilor în PNL. Trebuie să demonstrăm că noi suntem soluția. Românii nu ne mai cred pe cuvânt și aceasta este exclusiv vina noastră. O vină pe care trebuie să ne-o asumăm de la vârful partidului până la ultima organizație locală. Eu mi-o asum”, a specificat Ionel Bogdan.
Orban se apără pe Facebook
La rându-i, Ludovic Orban a ieşit la rampă, pe Facebook, explicând care au fost raţiunile depunerii moţiunii de cenzură.
„În nicio democraţie din lumea asta, opoziţia nu este de vină atunci când este respinsă o moţiune de cenzură. Opoziţia este opoziţie pentru că are mai puţini parlamentari decât puterea în urma alegerilor, iar pentru trecerea moţiunii este necesară majoritatea parlamentarilor. Opozitia poate fi acuzată că nu depune moţiune de cenzură sau dacă o depune într-un moment nepotrivit sau dacă parlamentari din opoziţie nu votează moţiunea de cenzură. Succesul unei moţiuni depinde de relocarea unor parlamentari din majoritate. Cum să cerţi opoziţia că nu a reuşit să disloce parlamentari din majoritate când ei nu au fost lăsaţi să voteze? Iar în privinţa momentului depunerii moţiunii, momentul ales a fost, de departe, cel mai potrivit moment din această sesiune”, a scris Ludovic Orban.