Jilțul lui Putin scârțăie. Fierăstrăul Covid-19 taie în podea

Jilțul lui Putin scârțăie. Fierăstrăul Covid-19 taie în podea

Cu toate acestea, nu este dificil să înțelegem de ce unii cetățeni ruși nu-i plac lui Putin sau aprobă domnia sa. Veniturile reale din Rusia au scăzut în cinci din ultimii șase ani.

Această statistică indică o stagnare prelungită. Din 2014, rata medie de creștere a economiei ruse a fost de 0,6%, o cincime din media mondială.

Deloc surprinzător în atari condiții că un procent de 53% din populația cu vârste cuprinse între 18-24 de ani vrea să plece din Rusia.

Putin spera să-și consolideze susținerea internă prin propaganda bazată pe 75 de ani de la victoria Uniunii Sovietice asupra Germaniei naziste - propagandă destinată să consolideze patriotismul și mândria Rusiei și să le reamintească rușilor nevoia lor de a un lider puternic.

Ne puteți urmări și pe Google News

Debutul pandemiei actuale nu numai că a eliminat această opțiune, dar continuă să erodeze puterea lui Putin - și să diminueze percepția elitei sale în ce-l privește.

Pe măsură ce coronavirusul și decesele asociate continuă să se răspândească, masele rusești - anterior pasive prin propagandă - vor înțelege că Putin le-a mințit despre pregătirea Rusiei.

Publicul a devenit conștient de răspunsul federal mediocru al Kremlinului la pandemie, întruchipat în videoclipuri în care apar, de-a lungul a kilometri, ambulanțe aliniate în așteptarea depunerii pacienților în spitalele aglomerate din Moscova.

De asemenea, rușii înțeleg că sistemul de sănătate al țării lor (primitiv după standardele occidentale) eșuează și că nivelul lor de trai scade.

Potrivit directorului Levada Center, Denis Volkov, scăderea nivelului de trai al populației este cea mai mare problemă pentru Vladimir Putin.

„Oamenii se tem de scăderea salariilor și se așteaptă la un nivel de trai mai scăzut. Aceste temeri sunt acum cele mai importante. Guvernul are câteva luni la dispoziție pentru a încerca să normalizeze situația înainte ca nemulțumirea să nu devină gravă”, a declarat Volkov.

Semne de nemulțumire erau deja vizibile înainte de apariția virusului. Numai în 2019, sute de mitinguri, mobilizări fulger și alte proteste au avut loc în toată țara.

Aceste manifestații au denunțat aspecte diverse precum situația gropilor de gunoi din regiunea Moscova, drepturile lingvistice ale minorităților, nivelul de trai și insecuritatea socială, alegeri falsificate, reforma pansiilor, numirile politice ale lui Putin în regiuni și diverse decizii guvernamentale.

Aceste nemulțumiri se vor amplifica în siajul crizei Covid-19.