Secretarul general al NATO i-a transmis lui Vladimir Putin un mesaj dur. Dacă președintele Rusiei insistă ca Ucraina să nu adere la alianța internațională, Jens Stoltenberg a subliniat că nu Rusia este cea care decide cine este membru sau nu al acesteia. Mai mult decât atât, NATO acuză că forțele militare rusești de la granița Ucrainei capătă proporții, în ciuda promisiunilor de retragere.
Deși Rusia a anunțat că își va retrage forțele armate de la frontiera Ucrainei, reprezentanții alianței internaționale NATO nu remarcă efectuarea vreunui demers în acest sens. Mai mult, s-a atras atenția asupra echipamentelor și armamentului militar care continuă să fie observat în apropierea teritoriului ucrainean. Oficialii consideră că acest lucru înseamnă că președintele rus ar putea să decidă oricând să acționeze, chiar dacă transmite mesaje par a fi unele de retragere.
Noi trupe militare rusești se îndreaptă spre Ucraina
Secretarul general al NATO a transmis că Rusia continuă consolidarea militară în regiune. Jens Stoltenberg a făcut apel la continuarea negocierilor pe cale diplomatică astfel încât o invazie militară să fie evitată.
„Noi nu am primit răspuns de la Rusia. Vom continua să trimitem un mesaj clar Rusiei, că suntem gata să stăm la masă și să negociem. În același timp, suntem pregătiți pentru ce e mai rău. Sperăm că Rusia se va implica într-un dialog și va alege diplomația în loc de confruntare.
Semenele pe care le-am primit de la Moscova asigură terenul pentru prudență. Suntem gata pentru discuțiile cu Rusia. Am trimis Moscovei răspunsurile în scris. Nu am văzut o retragere a trupelor rusești. Acest lucru contrazice mesajelor Moscovei. Ei au crescut numărul trupelor. Mai multe trupe sunt pe drum. Nu vedem desescaladare”, a declarat Jens Stoltenberg.
Mesajul lui Jens Stolternberg pentru Vladimir Putin
Secretarul general al NATO i-a transmis președintelui Rusiei un mesaj vehement - nu el decide cine devine membru al alianței internaționale sau nu. Poziția șefului NATO vine în contextul în care Vladimir Putin insistă asupra neaderării Ucrainei la organizație, acuzând un pericol la adresa securității Federației Ruse.
„Nu decide Rusia cine este membru al NATO sau nu. Este o chestiune de principiu, toți membri au fost de aceeași opinie. Aceste lucru nu este doar despre Ucraina, este și despre alte națiuni din Europa, care sunt libere să își aleagă calea, să decidă ce doresc să facă”, s-a exprimat Jens Stoltenberg.
Miercuri și joi, reprezentanții NATO se întrunesc cu miniștrii Apărării ai statelor membre ale alianței pentru a discuta despre trimiterea unor noi grupuri de luptă, de circa 1.000 de militari fiecare, în sud-estul Europei, ca răspuns la consolidarea militară a Rusiei în Ucraina.
În altă ordine de idei, România și-a exprimat deja dorința de a primi un nou grup de soldați în regiunea Mării Negre, potrivit unui anunț făcut miercuri de către secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană.