Jens Stoltenberg a adresat cuvinte în cadrul audierii din Comisia de politică externă a Parlamentului European, abordând chestiuni legate de securitate și apărare în lumina conflictului din Ucraina. El a abordat și problema dronei găsită pe teritoriul țării noastre.
Jens Stoltenberg a menționat că autoritățile române au confirmat și au informat NATO despre resturile dronei găsite lângă granița cu Ucraina.
Jens Stoltenberg despre drona rusească găsită în România
Miercuri, oficialii NATO au subliniat solidaritatea Alianței cu țara noastră. Asta, în urma informațiilor primite cu privire la resturile unei drone descoperite pe teritoriul nostru. De asemenea, NATO a menționat că urmărește cu atenție evoluția situației.
„Autoritățile române au confirmat și au informat NATO despre faptul că resturile unei potențiale drone au fost găsite lângă granița cu Ucraina. Au informat aliații NATO într-o întâlnire de grup, ieri, despre tot ce au găsit iar investigația continuă. Iar asta demonstrează riscul de incidente și accidente.
Nu avem nicio informație care să indice un atac intenționat din partea Rusiei și așteptăm rezultatele investigației aflate în desfășurare”, a declarat Secretarul General al NATO.
Jens Stoltenberg a mai declarat că, indiferent de rezultat, s-au observat numeroase lupte și atacuri aeriene desfășurate în apropierea granițelor NATO. Totodată, au fost înregistrate și alte incidente în țări precum Polonia și alte regiuni.
Prin urmare, vigilența a fost sporită, iar Alianța monitorizează cu atenție evenimentele din zona granițelor NATO, intensificându-și prezența în partea estică a acesteia.
Ministrul Apărării a confirmat că au fost găsite bucăți dintr-o dronă rusească
Fragmente ale unei drone rusești au fost descoperite pe teritoriul României. Ministrul Apărării, Angel Tîlvăr, a confirmat acest fapt.
Pe teritoriul României s-au găsit numeroase fragmente ale unei drone utilizate de Rusia în atacurile asupra unor ținte din Ucraina. Acest lucru sugerează că drona s-a prăbușit pe teritoriul României.
Descoperirea a fost efectuată în județul Tulcea, în zona localității Plauru, aproape de granița cu Ucraina, după noaptea când porturile de pe Dunăre din Ucraina au fost ținte ale unor atacuri. Inițial, informațiile au fost furnizate de autoritățile ucrainene și au fost ulterior verificate.
„S-a văzut că într-un interval destul de redus din punct de vedere temporal au fost o serie de atacuri pe care Rusia le-a făcut împotriva facilităţilor portuare şi a depozitelor ucrainene, motiv pentru care cred că este important să întărim măsurile de vigilenţă. Vom avea mai multe puncte de observaţie, mai multe patrule.
În acelaşi timp, echipamentele pe care le folosim, care din punct de vedere tehnic pot acoperi zona, rămân în continuare funcționale și într-o fază de precauție și de atenție crescută.
Pentru că noi am acoperit o zonă foarte mare, inclusiv zona despre care au fost discuții în spațiu public și confirm că în această zonă s-au găsit bucăți care pot fi de dronă”, a declarat ministrul Apărării.