Actorul care, de la debutul său, în 1957, şi-a înseninat publicul cu roluri de comedie, s-a stins ieri, în locuinţa sa, la vârsta de 81 de ani. Maestrul va fi înmormântat mâine, în cimitirul central din Constanţa.
„Îmi pare rău că am făcut doar un film cu el. Îmi era drag de când eram copil. Lucrând cu el la «Cum mi-am petrecut sfârşitul lumii», am descoperit un om cald, generos, un actor complet. Într-o cinematografie românească mai puternică, cu mai multă imaginaţie, ar fi putut deveni un Anthony Quinn român”, susţine Cătălin Mitulescu, cineastul care l-a distribuit pe Jean Constantin în 2006 în debutul lui în lungmetraj, premiat apoi la Cannes.
Autorul „Traficului” este singurul cineast din noul val românesc care l-a pus la muncă pe Jean Con stantin, dar nu fără ecouri internaţionale. De pildă, în anul următor, regizorul ceh Jirí Vejdelek a mizat pe interpretul veteran - o filmografie de peste 50 de titluri - pentru filmul „Roming”.
„Ismail” a devenit „Frumosul de la Marea Neagră”
Vechiul val de regizori români, de la Geo Saizescu până la Mircea Mureşan şi Sergiu Nicolaescu, cel care i-a oferit ultima partitură în „Poker”, a pus umărul şi la ascensiunea, şi la scurta decădere a lui Jean Constantin.
Regizorul Dan Piţa îşi aminteşte cum au fost descoperite talentele „Frumosului de la Marea Neagră”: „L-am remarcat de la primele apariţii. Regizorul Iulian Mihu, pe care Jean îl adora, mi-a adus această comoară, pe care o iubesc şi o respect deopotrivă. Am făcut cu el «Pruncul, petrolul şi Ardelenii», în care juca un grec, el fiind de origine greacă”, îşi aminteşte Piţa.
„Am simţit că e obosit, dar că încearcă să lupte” Jean Constantin şi-a câştigat popularitatea printr-o sumă de roluri „etnice”, de la turc până la rom, şi printr-o gamă largă de „profesii”, de la şef mafiot, haiduc şi, nu în ultimul rând, personajul pe care i l-a rezervat Sergiu Nicolaescu, Limbă. Celebru a devenit pentru seria de filme de comedie „B(rigada) D(iverse)”, unde a jucat alături de Toma Caragiu, Sebastian Papaiani, Dem Rădulescu şi Iurie Darie.
Anii ’90 i-au fost potrivnici, începând cu „Miss Litoral” şi terminând cu „Sexy Harem Ada-Kaleh”, ambele dezastre regizate de Mircea Mureşan. Nu i-au ştirbit însă priza la public sau relaţia cu cineaştii care l-au consacrat. „Eram foarte legaţi profesional unul de celălalt. Am început să dispărem. Am simţit-o din timpul filmărilor la «Poker» că e obosit şi încerca cu vitejie să lupte. Am ştiut dintotdeauna că este un luptător. Şi deşi am simţit că îl pierdem, am fost zdrobit azi când am aflat vestea”, spune Sergiu Nicolaescu.
De altminteri, şi breasla are despre el doar amintiri plăcute. „A fost un foarte bun prieten şi un actor genial. Pe toţi ne aş teaptă asta, ne-am fi dorit să fie longeviv, mare păcat. Rămâne al nostru, aşa cum a fost dintotdeauna, ca Amza, Ghiţă (Gheorghe Dinică - n.r.) şi Ştefan Iordache, n-o să-i uit niciodată. În astfel de situaţii, suntem atât de neputincioşi, încât nu ne rămâne decât să ne împăcăm cu gândul”, se resemnează actriţa Draga Olteanu Matei. „O să râdem mai puţin fără el, multă vreme de aici înainte! A fost un mare, mare actor, un suflet extraordinar, un camarad deosebit. Nu pot să-l descriu decât ca pe un actor unicat”, declară, printre lacrimi, cel care a jucat cot la cot cu Jean Constantin (Ismail) în „Toate pânzele sus!”, actorul Ion Besoiu.
„Într-o cinematografie românească mai puternică, cu mai multă imaginaţie, Jean Constantin ar fi putut deveni un Anthony Quinn român.”,CĂTĂLIN MITULESCU, regizor
VERDICTUL MEDICILOR
„Decesul a survenit din cauze naturale, pe fondul mai vechilor probleme cardiace”
Dumitru Galani, unul dintre prietenii apropiaţi ai lui Jean Constantin, care-i telefona zilnic, este cel care l-a găsit pe maestru, ieri, în jurul orei 14.00, fără viaţă în locuinţa sa din Constanţa. Îngrijorat că Jean Constantin nu răspundea la telefon, Galani i-a alertat pe nepoţii acestuia. Au mers împreună la locuinţa maestrului şi au spart uşa. Actorul a fost găsit în pat, fără suflare. Era îmbrăcat în pijama.
„Decesul a survenit din cauze naturale, pe fondul vechilor probleme cardiace”, spunea ieri, în jurul orei 16.30, medicul Mircea Leu, de la Serviciul de Ambulanţă Constanţa, cel care a constatat decesul. În jurul orei 18.00 au sosit echipajele de la Institutul Medico-Legal din Constanţa şi l-au transportat la spital pentru autopsie şi îmbălsămare.
Soţia sa, Nina, era aşteptată, ieri, să vină de la Bucureşti pentru a stabili ultimele detalii legate de priveghi şi de slujba de înmormântare. Ultima petrecere în familie a avut loc chiar de Sfinţii Constantin şi Elena, întrucât numele său de familie era Jean, iar prenumele este Constantin.
El a petrecut alături de nepoţii din partea fraţilor săi şi alături de singura soră care mai este în viaţă. „Era bine zilele trecute. Nu părea bolnav. Ultima oară l-am văzut ieri, la ora 11.00. Este foarte greu. Mi-a fost şi prieten, şi părinte, tot ce vrei”, a declarat Nicu Tervi, prietenul actorului. „Ultimul spectacol l-a avut acum două zile, la Adamclisi”, po vesteşte Dumitru Galani, care i-a dat trista veste soţiei actorului, aflată în Bucureşti.
FUNERALII
Ultimul omagiu
Trupul neînsufleţit al actorului este depus astăzi la Capela Cimitirului Central din Constanţa, până la ora 11.00, după care va fi mutat în foaierul Teatrului Fantasio. Înmormântarea va avea loc mâine, la cimitirul Central din Constanţa.