Circa 12 tone de apă radioactivă s-au scurs de la centrala nucleară de la Fukushima, o parte ajungând, probabil, în mare, a anunţat, azi, compania Tepco, operatorul centralei.
Scurgerea a fost descoperită, azi-dimineaţă, la garnitura unei ţevi legate la o instalaţie temporară de decontaminare a apei folosite ca lichid de răcire a reactoarelor, a indicat Tokyo Electric Power.
Lichidul radioactiv scurs trecuse, în prealabil, printr-o parte a operaţiunilor de decontaminare, a precizat operatorul, anunţând că defecţiunea a fost reparată între timp. Tepco încearcă acum să determine cantitatea exactă de apă care s-a scurs până în Oceanul Pacific, aflat la mică distanţă de centrală.
Incidentul nu este primul de acest fel. Luna trecută, circa 120 tone de apă radioactivă s-au scurs din sistemul de decontaminare, 80 de litri ajungând în mare, a indicat Tepco.
Guvernul japonez a anunţat, în decembrie, oprirea la rece a reactoarelor de la Fukushima Daiichi, ceea ce înseamnă că temperatura în interiorul cuvelor reactoarelor este menţinută sub 100 de grade Celsius.
Anunţul a marcat o etapă majoră în stabilizarea situaţiei centralei avariate de tsunamiul de la 11 martie 2011.
Tepco şi autorităţile nipone mai au însă numeroase etape de parcurs, înainte de a putea scoate combustibilul din reactoare (aproximativ 10 ani) şi de a demonta instalaţiile (circa 30-40 de ani).