Japonezii atacă Alaska. Bătălia pentru Attu

Japonezii atacă Alaska. Bătălia pentru Attu

În primele ore ale dimineții de 11 mai 1943, siluetele a două submarine s-au ridicat în tăcere la suprafață în apele înghețate și reci de pe coasta Attu, o insulă din lanțul Aleutian.

Nimitz știa că Yamamoto ordonase grupului viceamiralului Boshiro Hosogaya, format din două portavioane mici, cinci crucișătoare, 12 distrugătoare, șase submarine, patru transporturi de trupe și numeroase nave de sprijin, să pornească către Aleutini.

După atacul aerian de pe isulele olandeze, Hosogaya urma să dispună o forță pe uscat pe Insula Adak, la aproximativ 500 de mile spre vest.

După ce au bombardat baza americană de acolo (japonezii vor descoperi mai târziu că nu există nicio instalație militară localizată acolo), soldații săi vor ajunge pe țărm pe Kiska, la 240 de mile vest de Adak, și vor cuceri insula.

Ne puteți urmări și pe Google News

Trupele suplimentare vor ataca apoi Attu, la aproape 200 de mile depărtare, cea mai vestică insulă din lanțul Aleutian.

Nimitz, care se confrunta cu Yamamoto și Hosogaya, și-a împărțit forța, trimițându-l pe contraamiralul Robert A. Theobald pentru a comanda Task Force 8.

Cu cele cinci crucișătoare ale sale i s-a spus să apere Dutch Harbour „cu orice preț” și să-i oprească pe japonezi să se deplaseze în Alaska.

Cu toate acestea, Yamamoto nu avea intenții de a lovi în Alaska. Planul său era să mențină o prezență militară pe Attu și Kiska și să-i împiedice pe americani să invadeze Japonia.

Citește toată POVESTEA pe Evenimentul Istoric