Jandarmii se plâng de solde

Jandarmii se plâng că soldele lor nu au crescut cu 15 la sută, ci doar cu maximum 7 la sută.

Jandarmii clujeni se plâng de faptul că anunţatele creşteri salariale de 15 la sută pentru toţi bugetarii sunt reale doar la televizor şi nu şi în soldele lor. Cei care şi-au încasat banii în această săptămână au constatat că majorările sunt, în realitate, de 4%-7%.

N-au mai primit fluturaşii de salarii de patru luni

"Mie mi-au mărit solda cu 40 de lei, de la 1.600 la 1.640 de lei. Această creştere este undeva la trei la sută", ne-a declarat un subofiter de jandarmi, care a dorit să-şi păstreze anonimatul.

Un alt subofiţer, de la Inspectoratul Judeţean de Jandarmi Cluj, ne-a spus că solda lui a crescut cu aproape şapte la sută. "Niciunui coleg dintre cei cu care am povestit nu i-a crescut solda cu 15 la sută, aşa cum s-a promis", a precizat militarul.

Jandarmii susţin că nu mai primesc din luna octombrie fluturaşii de salarii, pe motiv că nu există hârtie pentru tipărirea lor. "Dacă întrebi la Personal de ce nu s-au mărit soldele cu 15 la sută ţi se răspunde că aşa dă calculatorul, că ei nu ştiu mai multe. Dacă ceri fluturaşul de salariu, să poţi face comparaţii, nu primeşti nimic", a spus un alt subofiţer.

Proces cu inspectoratul

17 subofiţeri de la Gruparea Mobilă de Jandarmi Cluj-Napoca au deschis un proces la Tribunalul Cluj în care solicită ca soldele să le fie actualizate cu aproximativ 40%, începând cu anul 2006.

În cererea de chemare în judecată a Inspectoratului General al Jandarmeriei, militarii arată că guvernul Tăriceanu a emis mai multe ordonanţe în baza cărora salariul personalului bugetar contractual era actualizat în mai multe tranşe, de la 5,5 la 11,2%. Jandarmii mai solicită plata unor daune morale, dar şi a unor penalităţi de întârziere în cazul în care judecătorii le vor da dreptate.

De partea cealaltă, într-un document depus la instanţă, semnat de directorul general al Direcţiei Juridice din MAI, Florin Nan, se arată că militarii nu pot cere niciun fel de majorări salariale, plata unor dobânzi sau daune morale întrucât ordonanţele de urgenţă invocate nu se refereau la militari, ci doar la funcţionarii publici.