Evenimentul Zilei > EVZ Special > Jandarmerița Ana-Maria Florescu a dezvăluit cum a murit Ioan Csapai după ce i-a dat cu spray lacrimogen
Jandarmerița Ana-Maria Florescu a dezvăluit cum a murit Ioan Csapai după ce i-a dat cu spray lacrimogen

Jandarmerița Ana-Maria Florescu a dezvăluit cum a murit Ioan Csapai după ce i-a dat cu spray lacrimogen

După ce a fost condamnată luna trecută la doi ani și șapte luni închisoare cu suspendare de Tribunalul Militar Iași pentru moartea bărbatului de 55 de ani din Vatra Dornei, imobilizat de un echipaj de jandarmi la un festival folcloric, jandarmerița Ana-Maria Florescu a dezvăluit că a primit ordin să pulverizeze spray-ul lacrimogen în faţa victimei şi că în acel moment ea a confundat tuburile.

Jandarmeriţa a lansat declarațiile la finalul procesului, după ce sentința a fost atacată de procurori. Amintim că presa din România a comparat acest caz cu cel al morţii lui George Floyd, americanul ucis în urma intervenţiei poliţiştilor şi pentru care unul dintre ei a fost condamnat la 22 de ani şi jumătate de închisoare.

Scena imobilizării bărbatului a fost filmată, iar imaginile au creat un puternic impact emoţional în societate. Ana-Maria Florescu a fost condamnată pentru ucidere din culpă, purtare abuzivă și port ilegal de obiecte periculoase.

Judecătorii militari au considerat că nu există elemente pentru infracțiunea de lovire sau vătămare cauzatoare de moarte, pentru care risca o pedeapsă între 6 și 12 ani. În ceea ce priveşte despăgubirile, instanța militară a obliga-o pe tânără, în solidar cu Jandarmeria Suceava, să achite copiilor victimei 30.000 de lei daune morale.

Este de acord cu o parte din vină

„Imediat după ce au reușit să îl încătușeze, după câteva minute, mi-am dat seama după fața victimei că este ceva în neregulă. Sunt de acord că am pulverizat spray-ul de la o distanță mică, dar precizez instanței că am acționat în reprezentarea mea la un ordin pe care îl vedeam legal, iar în ceea ce privește întreaga situație, de fapt, învederez instanței că nu am fost singura din echipaj care a acționat împotriva victimei.

Ioan Csapai şi jandarmeriţa au lucrat împreună la un hotel

Din acest punct de vedere, apreciez că atât manevrele celor doi colegi ai mei, cât și contextul creat din imboldul verbal de a acționa cu spray au dus la rezultatul asupra victimei”, a explicat jandarmerița, care a devoalat şi cum a încurcat tuburile cu spray.

În loc să-l folosească pe cel folosit de Jandarmerie, ea l-a folosit pe cel personal, pe care îl cumpărase pentru a se proteja la finalul turei, când revenea acasă. „Regret situația în care am ajuns. Nu pot preciza în ce măsură vina ar aparține unuia, altuia sau ambilor colegi ai mei”, a mai spus tânăra, conform libertatea.ro.

Publicat in categoriile: EVZ Special, Justitie
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: