Procesul în cazul "Jaful secolului", amânat până pe 23 februarie

La începutul lunii iulie a anului 2004, şoferul unei maşini blindate de transport valori şi-a lăsat însoţitorul într-o benzinărie şi a fugit cu 100 de miliarde de lei. Fapta încă se judecă.

UPDATE: Procesul s-a amânat deoarece unul dintre inculpați, Gabriel Velescu, are piciorul fracturat și nu i s-a putut pune în gips, din cauza obezității. Următorul termen: 23 februarie. Doi complici l-au aş­teptat în apropiere şi împreună au mutat încărcătura dintr-un microbuz în altul. Cazul a atras atenţia opiniei publice prin suma mare de bani furaţi: circa 100 de miliarde de lei vechi (a­­proximativ 3 milioane de dolari) depozitaţi în 16 saci care cântăreau 350 kg.

Românii nu se plictiseau nici atunci. Tocmai se încheiaseră alegerile locale. Traian Băsescu ieşise a doua oară primar general, Ilie Năstase se căsătorise cu Amalia, la Paris, medicul Ciomu tăiase un penis în trei, Dinamo făcuse eventul, luând şi cupa şi campionatul. Premierul Adrian Năstase tocmai remaniase Guvernul şi O­­poziţia (PD-PNL) făcea scandal. O parte din bani, recuperată

Cu toate acestea, furtul banilor a devenit evenimentul principal al ţării. Cu atât mai mult cu cât la o săptămână de la comiterea faptei, autorii au fost arestaţi într-o seară răcoroasă de luni şi cea mai mare parte a banilor a fost recuperată.

În plan mediatic a ieşit în evidenţă Petre Nica, şeful bandei. Un tânăr prezentabil şi simpatic, relaxat în prezenţa mascaţilor şi a ziariştilor. Soţia lui, însărcinată la acea vreme, s-a comportat mai nepoliticos cu ziariştii, nuanţând coordonatele de telenovelă ale acestui jaf. Petre Nica a fost arestat într-o vilă din Snagov, despre care s-a spus că i-ar fi aparţinut lui Gigi Kent. Acesta murise cu aproape doi ani în urmă în condiţii neelucidate pe deplin, într-o locaţie din apropierea Snagovului. La fel ca şi Mihai Erbaşu, a cărui dramă, nelămurită şi ea, se întâmplase tot la Snagov cu doar două săptămâni înainte ca Petre Nica să fie arestat dormind pe sacii cu miliarde, într-o vilă dubioasă.

Atunci, magistraţii Tribunalului Bucureşti au dat sen­­tinţa în dosarul "jaful secolului". Pentru furtul celor 100 de miliarde de lei din maşina blindată a unei firme de transport valori, Petru Nica, Aurelian Paven şi Gabriel Velescu au primit câte 14 ani de detenţie. Mascarada secolului

Sentinţa nu era definitivă. În dosar au apărut elemente noi care au determinat casarea, adică anularea ei. Practic totul s-a schimbat. Şeful bandei a susţinut că primele declaraţii le-a dat sub ameninţare şi după ce i s-au administrat calmante. "Mai mulţi experţi au constatat că banii furaţi nu erau însoţiţi de acte legale şi că erau mai puţini", susţine Camelia Niculescu, avocatul apărării. S-a conturat ipoteza că firma păgubită ar fi premeditat furtul sau că ar fi încercat să profite de pe urma lui pentru a-şi acoperi găuri mari. Martorii au relevat faptul că sume mari de bani au fost găsite la a doua percheziţie, în locuri deja cercetate de poliţişti. Astfel s-a avansat ipoteza că ar fi fost plantaţi de o mână necunos­cută.

În această confuzie generală, autorul furtului şi cei doi complici au fost puşi în libertate încă din anul 2007. Un timp, Petre Nica a fost în atenţia presei, jurnaliştii constatând că trăieşte foarte bine, într-o vilă de lux şi că se deplasează cu un Mercedes. Cam nimeni nu mai descâlceşte acest proces, în care partea vătămată este prea discretă şi învinuiţii prea mari scamatori.

Astăzi, la prânz, ar trebui să se judece la Tribunalul Bucu­reşti. Dacă asta se va întâmpla şi nu va fi o nouă amânare, urmează încă două căi de atac, Curtea de Apel şi Înalta Curte. Se apropie şi prescripţia faptelor. "Mai mulţi experţi au constatat că banii furaţi nu erau însoţiţi de acte legale şi că erau mai puţini." CAMELIA NICULESCU, avocat