Cine este “Călugărul Războinic” care ar putea prelua conducerea ARMATEI SUA. “E distractiv să împuşti anumiţi oameni”

Cine este “Călugărul Războinic” care ar putea prelua conducerea ARMATEI SUA. “E distractiv să împuşti anumiţi oameni”

Fostul general american James Mattis – cunoscut mai ales drept Mad Dog (Câinele turbat) – pare să fie, după toate predicţiile, favoritul preşedintelui ales Donald Trump pentru funcţia de secretar al Apărării. Temutul general de patru stele, fost şef al puşcaşilor marini din Orientul Mijlociu şi Afganistan, este venerat de mulţi dintre foştii săi colaboratori iar unele din vorbele sale tăioase au făcut istorie în SUA.

Catalogat de preşedintele ales Donald Trump drept “impresionant. Un general al generalilor", burlacul “Mad Dog”, căruia i se mai spune şi “Călugărul războinic”, are vaste cunoştinţe de istorică antică şi militară.  

Abcnews.go.com a făcut o selecţie şi a publicat câteva din cele mai memorabile cuvinte rostite de-a lungul anilor James 'Mad Dog' Mattis, a cărui atitudine şi filosofie de viaţă au devenit adesea inspiraţionale pentru cei din subordinea ea.

“Să înfloriţi de fiecare dată, indiferent de locul în care aţi fost plantaţi” sau “fiţi politicoşi, fiţi profesionişti, dar să aveţi în plan să-i ucideţi pe toţi pe care-i întâlniţi”, le spunea Mad Dog camarazilor de arme din Irak.

Ne puteți urmări și pe Google News

“Puşcaşii marini habar n-au habar cum se scrie cuvântul înfrângere”, zicea “călugărul războinic”, intrat în US Marine Corps la doar 19 ani. Posesor al unei biblioteci de dimensiuni impresionante, este considerat unul dintre cei mai profunzi intelectuali din armată.

“Sunteţi parte a celei mai temute şi mai de încredere forţe armate. Armaţi-vă creierul înainte de-a vă încărca arma”, le-a spus Mad Dog puşcaşilor marini în 2003, în noaptea de dinaintea invaziei din Irak.

“Cel mai important este însă astăzi să ne păstrăm peţioasa moştenire de luptă etică.  Puşcaşii marini pot îndeplini atunci când e necesar sarcinile dificile, dure, dar fără să-şi piardă umanitatea când sunt în exerciţiul misiunii, chiar şi atunci când provocările inamicului sunt greu de surmontat. (…) Pentru o lume în care schimbarea este la ordinea zilei, încrederea americanilor în caracterul etern neschimbat al puşcaşilor marini trebuie să rămână nealterată”, spunea Mattis într-un discurs susţinut în 2014.  

Tot lui îi este atribuit şi următorul paragraf rostit cu ocazia dezbaterilor din 2005 despre strategiile de înfrângere a talibanilor: “De fapt, e destul de amuzant să te lupţi cu ei. E distractiv să împuşti anumiţi oameni. Bărbaţii ăia au rămas de mult, oricum, fără vreo urmă de bărbăţie asupra lor, aşa că e al dracului de încântător să-i ai în bătaia puştii”.

Mattis, 66 de ani, este însă şi un susţinător al întăririi NATO şi al unui rol mai activ al SUA în Europa. În 2015, el declara că “percepţia este că dăm înapoi în privinţa angajamentelor faţă de aliaţii noştri” şi că America suferă de “atrofiere strategică”. Mattis atrăgea atunci atenţia că agresiunea rusă în Crimeea şi estul Ucrainei este “mult mai serioasă” decât o intrepreteaza Casă Albă şi UE, iar sentimentele naţionaliste exploatate de Vladmir Putin vor face că acesta şi succesorii săi să nu poată da înapoi în atitudinea lor faţă de Occident. Intenţia liderului de la Kremlin, susţine Mattis, “este să spargă NATO” iar Putin a demonstrat capabilităţile nucleare ale ţării sale.