Editura Evenimentul si Capital

„Izvorul tămăduirii” de la Valea Iasului. Apa vindecătoare din „Fântâna de leac”

14-04/fantana-de-leac2-465x390
Autor: | | 2 Comentarii | 1559 Vizualizari

De peste un secol, locuitorii din județul Argeș vin să ia apă de la un izvor cu proprietăți miraculose. Localnicii spun că vindecă boli de ochi, de piele sau de stomac.

Pe drumul care leagă municipiul Curtea de Argeș de Câmpulung Muscel, întro pădure de brazi, pini și stejari, aflată la intrarea în comuna Valea Iasului, rezistă, de peste un secol, „Fântâna de leac”. Localnicii spun că este vorba despre un „izvor- minune, care i-a tămăduit pe strămoșii lor. Chiar dacă interesul pentru fântână s-a perimat, în anii comunismului, și astăzi localnicii din Valea Iasului și din localitățile din împrejurimi vin, aproape zilnic, să ia acasă apa „miraculoasă”.

Și-a vindecat rănile

Despre acest „izvor al tămăduirii” local, sătenii din Valea Iasului știu povești de la bunicii lor. Bătrânii spuneau că, în urmă cu zeci de ani, foarte mulți bolnavi s-au făcut bine după ce au băut apă de la „Fântâna de leac”, ori și-au vindecat rănile spălându-se cu ea. Faima fântânii a depășit granițele județului Argeș. Despre apa de la Valea Iasului se spune că vindecă boli de ochi, de piele sau dureri de stomac.

Înainte de comunism, acolo era o fântână din lemn. În anii '50, a fost făcut un drum forestier care a tulburat izvorul, iar fântâna ajunsese în paragină. A fost refăcută, însă, în anul 2007, din piatră, de un consilier local, Constantin Ștefănescu. Omul ne-a mărturisit că a vrut să le redea omenilor posibilitatea de a bea, din nou, din apa cu proprietăți curative, dar și pentru că transforma locul într-un obiectiv turistic.

Apa miraculosă, explicată științific

Pentru a păstra vie amintirea fântânii, în 1992, doi pădurari, Gheorghe Crinu Apostol și Ion Nicu Moise, au ridicat o troiță din lemn. „Cei doi pădurari au vrut, săracii, să refacă ei fântâna, dar unul s-a prăpădit și a rămas doar troița.Apoi, am ridicat eu o fântână, din fonduri proprii, cu ajutorul a 25 de oameni”, ne-a povestit Constantin Ștefănescu. Consilierul local spune că a dus mostre de apă, din fântână, la analize. „A reieșit că este potabilă și are un conţinut superior de calciu. Așa s-ar putea explica acele vindecări miraculoase, care au intrat în legendă”, ne-a declarat Constantin Ștefănescu.

Obiectiv turistic

Oficialul local a adăugat că va propune introducerea fântânii în circuitul turistica al zonei. „Construirea a fost aprobată în Consiliul Local. Acum, aș vrea să amenajăm acest loc, să mai punem niște bănci și mese din lemn, ca pentru un popas turistic”, a își face planuri Ștefănescu.

După 1989 s-a încercat chiar ridicarea unei biserici, în apropierea locului în care se află „Fântâna de Leac”. Lăcașul de cult nu s-a mai ridicat, însă se vede, și acum, temelia.

"Apa e potabilă și are un conținut superior de calciu. Așa s-ar putea explica acele vindecări miraculoase.” CONSTANTIN ȘTEFĂNESCU, consilier local Valea Iasului

Secretul celei mai bătrâne femei: „Am gândit pozitiv”

În comuna Valea Iasului, mulți dintre bătrâni s-au „lecuit” cu apă de la „Fântâna de leac”. „Înainte, când nu erau dispensare sau medicamente, toți bolnavii sau bătrânii beau sau se spălau cu apă de la fântână”, ne-a mărturisit un localnic.

Veterana comunei este Ioana Zmădu, o femeie de 92 de ani. Am reîntâlnit-o, la fel de optimistă ca și anul trecut, când a participat la „Zilele Comunei”. Ea nu și-a mai schimbat buletinul din anul 1972. E plin de ştampile de vot. „Câteodată, după ce votez, zic că n-o să mai fac niciodată. Dar mă răzgândesc când îi văd pe alții. Cum să stau indiferentă? Cum am ajuns la vârsta asta? Am gândit pozitiv!”, spune vârstnica femeie.

Veterana comunei

Ioana Zmădu a avut trei copii. Bărbatul i-a murit în 1991. „A luptat pe front şi a fost rănit. Nu i-au dat pensie de veteran că, ziceau ei, a luptat împotriva ruşilor. Dar nu tot război a fost şi ăla?”, se întreabă femeia. Unul dintre copii i-a murit, dar i-au rămas două fete în viață. Are patru nepoți, șapte strănepoți și alți patru stră-strănepoți. Se întâlnesc cu toţii, de „Sfântul Ion”. „Îmi umple casa”, spune, zâmbind, femeia încărunţită de vreme.

Ioana Zmădu, înconjurată de Ion-nepot, consilierul Ștefănescu, soția nepotului și primarul Ion Barbu

Surpriza, in calendar! Ce se intampla cu Pastele catolic si cel ortodox, la anul

Pagina 1 din 2

Stirile zilei

Alte articole din categoria: EVZ Special

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI