Iunie, luna „de foc” pentru DNA: Elena Udrea, Alina Bica, Liviu Dragnea și Constantin Nicolescu așteaptă deciziile magistraților

Iunie, luna „de foc” pentru DNA: Elena Udrea, Alina Bica, Liviu Dragnea și Constantin Nicolescu așteaptă deciziile magistraților

Magistrații de la Înalta Curte de Casație și Justiție au anunțat că se vor pronunța în luna iunie în importante dosare de corupție, în care procurorii DNA au cerut ani grei de închisoare. Este vorba despre dosarele în care sunt implicați Elena Udrea, Alina Bica, Liviu Dragnea și Constantin Nicolescu. Tot în iunie vor avea termen final Dan Șova și Gabriel Oprea.

  • Dosarul „Gala Bute” ar putea fi soluționat definitiv în data de 5 iunie. Elena Udrea, fost ministru al Turismului, a fost condamnată pe fond la 6 ani de închisoare, iar Rudel Obreja la 5 ani cu executare în legătură organizarea evenimentului Gala Bute. Elena Udrea, care a fugit în Costa Rica după condamnarea inițială, a anunțat că va cere rejudecarea procesului. Fostul președinte Traian Băsescu a dat publicității pasaje dintr-un document secret al SRI în care agenții semnalau în 2011 existanța unui grup infracțional la Ministerul Turismului, dar nu pomeneau nimic despre Elena Udrea, ministru la acea vreme.

„Toţi cei prinşi făcând trafic de influenţă şi încasând sume necuvenite au devenit, în dosar, denunţători, au primit pedepse cu suspendare şi despre cel denunţat nu se pomeneşte nici măcar ca urmă numele lui în această notă (n.r. – nota strict secretă a SRI din care a citit). Asta ne devoalează sau probează de data aceasta un sistem: îi prinzi şi pe mituitor şi pe cei mituiţi, după care pentru a scăpa dau un nume de om politic important. Este vorba despre un document care vizează Gala Bute”, a declarat Traian Băsescu.

  • Liviu Dragnea ar putea primi o decizie pe data de 8 iunie în dosarul angajărilor fictive de la Protecția Copilului Teleorman (DGASPC), fapte de care este acuzat de procurorii DNA că le-ar fi comis pe vremea când era șeful Consiliului Județean. Mai mulți matori de la Protecția Copilului au relatat cum Liviu Dragnea a modificat organigrama DGASPC și a creat „din pix” un birou de presă, în fruntea căruia a „uns-o” pe fosta sa soție, Bombonica. Principala acuzație a DNA este că în subordinea Bombonicăi trebuiau să lucreze două persoane, Adriana Botorogeanu și Anisa Stoica, care în realitate n-au dat pe la serviciu. În schimb, cele două au încasat salariu din bani publici în timp ce lucrau pentru PSD.

Liviu Dragnea, în ultimul cuvânt: „Am spus-o, noi cei care suntem târâţi în acest proces, pentru noi este o poveste de viaţă. Sunt oameni care au fost acolo în sală, care au vieţile distruse. Mă simt vinovat că de asta sunt aceşti oameni aici. Am afirmat cu tărie nevinovăţia mea, nu am comis absolut niciuna din faptele presupusele fapte pe care DNA le-a aruncat în rechizitoriu. În ceea ce proveşte munca în folosul comunităţii, eu am fost foarte clar, am spus că sper să nu se ajungă acolo, am solicitat achitarea şi am mai spus că eu muncesc în folosul comunităţii de peste 20 de ani de zile”.

  • Fosta șefă a DIICOT Alina Bica așteaptă în Costa Rica, pe data de 12 iunie, o decizie în dosarul ANRP, în care este judecată alături de fosta șefă a acestiei instituții, Crinuța Dumitrean. Bica și membrii întregii Comisii pentru acordarea despăgubiilor din ANRP au fost trimiși în judecată de DNA în legătură cu acordarea unor compensații supraevaluate de peste 60 de milioane de euro către Gheorghe „Stelu” Stelian, pentru un imobil dintr-o zonă „premium” a Capitalei.

Pe 20 iunie, fostul „baron” de Argeș Constantin Nicolescu ar putea afla decizia pe fond în dosarul în care a fost acuzat de DNA că ar fi făcut fraude cu fonduri europene pentru reabilitarea unui pod din județ.

Ne puteți urmări și pe Google News
  • „Sunt judecat politic și dacă aș fi răspuns la anumite lucruri și la anumite presiuni...Văd că e o anumită reţinere. În două mandate am candidat la președinţia CJ din partea opoziţiei. S-au făcut presiuni asupra mea și, consider eu, și asupra celor care au făcut dosarul. Dumneavoastră credeți că eu, după 40 de ani de muncă, experienţă și răspundere, m-aș fi apucat să fac asemenea lucruri precum cele care mi se impută?! Din toată ţara, sunt singurul președinte de CJ judecat pentru școli și pentru pod!”, a declarat Nicolescu.

Acesta este al doilea dosar al lui Nicolescu, în care este deferit justiţiei pentru abuz în serviciu. În primul dosar, pentru fraude cu bani europeni pentru reabilitarea școlilor, Nicolescu a fost condamnat la 7 ani și 8 luni închisoare, pedeapsă din care a executat o treime, fiind eliberat condiţionat anul trecut.

Tot la Înalta curte este programat pentru 4 iunie termenul final în dosarul lui Dan Șova în care este acuzat că a luat mită 100.000 de euro pentru a asigura încheierea unui contract între CET Govora şi o firmă de avocatură.

La final este și dosarul lui Gabriel Oprea. Pe 19 iunie sunt programate ultimele dezbateri în procesul în care Gabriel Oprea a fost deferit justiției pentru că a dispus ilegal suplimentarea cu suma de 410.000 lei a fondurilor pentru cheltuieli operative ale Departamentului de Informaţii şi Protecţie Internă (DIPI) şi a aprobat achiziţia unui autoturism Audi A8, în scopul declarat al asigurării protecţiei demnitarilor.