Evenimentul Zilei > Politica > Disidentul Iulius Filip a fost propus pentru titlul de cetățean de onoare al Capitalei
Disidentul Iulius Filip a fost propus pentru titlul de cetățean de onoare al Capitalei

Disidentul Iulius Filip a fost propus pentru titlul de cetățean de onoare al Capitalei

Fostul deținut politic Iulius Filip ar putea deveni cetățean de onoare al Bucureștiului. Consilierii ALDE din cadrul CGMB au propus pentru ședința de săptămâna viitoare un proiect care prevede acordarea titlului de cetățean de onoare disidentului anticomunist Iulius Filip, care se află în prezent într-o stare de sănătate precară.

Fostul deținut politic Iulius Filip, pe care actualul procuror general Augustin Lazăr ar fi refuzat să elibereze condiționat din penitenciarul de la Aiud, a fost propus de ALDE pentru titlului de cetățean de onoare al Bucureștiului, informează hotnews.ro.

„În 1981, Iulius Filip a trimis pe adresa Comitetului Central al PCR un pamflet, adresat lui Nicolae Ceaușescu, intitulat „Vis și speranță”, care se încheia cu versurile „Laude, minciuni și vorbe, cu ele mereu ne-ați dus/ Dar acum sosit-a clipa pentru-al lor sfârșit și-apus”. A fost arestat în 3-5 martie 1981 și anchetat, iar în 15 martie a fost trecut în rezervă pentru fapte incompatibile cu statutul de cadru militar”, se arată în proiectul de hotărâre.

În proiect, , semnat de patru consilieri ALDE din cadrul Consiliului General al Municipiului București, se mai menționează faptul că Filip a fost condamnat la închisoare, și ulterior i s-a refuzat liberarea condiționată.

„Iulius Filip a încercat de două ori să fie eliberat condiționat, deoarece întrunea condițiile: Cu toate acestea, Iulius Filip nu a fost lăsat liber. Iar asta întrucât Comisia de liberare condiționată a decis că Filip nu a dat dovezi temeinice de îndreptare și că a continuat acțiunile subversive împotriva orânduirii socialiste, a regimului comunist și a Republicii Socialiste România”, se arată în proiectul de hotărâre.

În ultimele săptămâni, Iulius Filip a revenit  în atenția opiniei publice, după ce procurorul general al României Augustin Lazăr ar fi respins eliberarea condiționată a disidentului, la mijlocul anilor 80, când Lazăr conducea Comisia de propuneri pentru liberare din Penitenciarul Aiud.

 

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.