Ce ne pregătește Guvernul. Iulie va fi luna lui Cuptor pentru pensii

Punând cap la cap declarațiile din ultimele zile ale premierului și celor doi miniștri ai Muncii și ai Finanțelor, cu mare probabilitate, din iulie se vor modifica foarte multe lucruri la pensii: crește punctul de pensie, vom avea o nouă Lege unitară a pensiilor, iar Pilonul II va fi transformat în opțional.

De la începutul lui aprilie, în mai multe ocazii, ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, a tot aruncat ideea că Pilonul I de pensii, cel administrat de stat, ar avea cel mai bun randament și că Pilonul II, cel administrat privat, ar trebui să fie de fapt strict opțional.

Până acum, păreau doar vorbe-n vânt, însă ieri, de la premierul Viorica Dăncilă am aflat cu totul altceva. Deja se lucrează la un nou cadru legislativ pentru Pilonul II, care va fi gata până când se încheie trimestrul II – adică în iulie, se negociază cu administratorii acestor fonduri și acestea pare că vor fi rupte de sistemul de stat de pensii. Cu alte cuvinte, trec total în privat.

„Finalizarea cadrului legislativ privind dezvoltarea Pilonului II de pensii reprezintă una din prioritățile trimestrului următor, iar în acest sens ne vom asigura că nicio persoană nu va avea o pensie diminuată de la stat, dacă contribuie la Pilonul II de pensii. Pentru a face acest lucru, am format o echipă care poartă discuții cu administratorii de pensii private și cu asociațiile de beneficiari de aceste pensii private, pentru a crea un cadru nou, un cadru european, cu mai multă deschidere pentru economisire și investiții. (...) Ne propunem ca până la sfârșitul trimestrului II, acest nou cadru legal să obțină avizul autorității de supraveghere financiară și apoi să poată fi aprobată în Guvern”, a spus premierul Dăncilă, în ședința de Guvern.

 

Pensie privată doar dacă vrei tu să dai bani

Dacă se va întâmpla asta, atunci statul nu va mai vira către fondurile din Pilonul II niciun leu. Asta în condițiile în care, în acest moment, din contribuția socială pe care o încasează virează un procent de 3,75% către fondurile de pensii administrate privat pe care le au șapte milioane de angajați. Ni s-a spus deja și că n-o să fie redusă valoarea contribuției la asigurările sociale pe care o achită angajații, așa că statul va rămâne cu mai mulți bani în urma transformării în opțional a Pilonului II. În ce-i privește pe cei 7 milioane de angajați, aceștia vor rămâne cu banii pe care-i au în fonduri, dar dacă vor să mărească sumele, atunci vor trebui să scoată bani în plus din propriul buzunar.

 

Legea pensiilor, gata până la vacanță

Al treilea ministru implicat, Lia Olguța Vasilescu de la Ministerul Muncii, a arătat și ea, tot în ultimele zile că „Legea pensiilor ar putea fi transmisă Parlamentului în această sesiune”. „Eu sper că în această sesiune parlamentară să o transmitem Parlamentului (Legea pensiilor, n. r.). Sigur, va avea o perioadă de măcar o lună de dezbatere publică”, a spus Vasilescu. Cum sesiunea parlamentară se termină la sfârșitul lui iunie – începutul lui iulie, numai bine legea ar putea tot atunci să intre în vigoare, la timp ca să „rezolve” majorarea punctului de pensie de la 1.000 de lei cât este acum, la 1.100 de lei cât au promis guvernanții că va fi de la respectiva dată.