Iubirea unui MAGNAT. Povestea CHINEZOAICEI Wendi Deng, femeia care l-a sedus pe Rupert Murdoch. A avut şi o relaţie secretă cu Tony Blair? / VIDEO

Iubirea unui MAGNAT. Povestea CHINEZOAICEI Wendi Deng, femeia care l-a sedus pe Rupert Murdoch. A avut şi o relaţie secretă cu Tony Blair? / VIDEO

Are o avere fabuloasă, poate avea orice îşi doreşte. Dar, după cum sublinia presa internaţională, inclusiv Vanity Fair, femeia cu care a fost căsătorit timp de 14 ani este cea care „i-a pus capac”. O poveste de dragoste şi putere, care îi are drept protagonişti pe magnatul Rupert Murdoch – cel căruia i se mai spune şi omul care a rescris legile jurnalismului şi versatila, frumoasa chinezoaică Wendi Deng – supranumită „căutătoarea de aur”.

Povestea este lungă şi complexă. Iar remarcabila revistă Vanity Fair dedică un număr consistent de pagini, în numărul său pe luna martie, acestor „personaje”  departe de a fi obişnuite.

Anul trecut, vestea că mogulul media Rupert Murdoch (82 de ani) divorţează de soţia sa, Wendi Deng (44 de ani), a stârnit numeroase ipoteze cu privire la motivul divorţului. Inclusiv unele legate de „prietenia apropiată“ pe care domna Murdoch ar fi avut-o cu fostul ministru britanic Tony Blair. În plus, presa a comentat că mogulul nu mai era dispus să renunţe la o bună parte din averea sa, aşa cum se întâmplase la precedentul divorţ. Deng a semnat un acord prenupţial şi a primit de la fostul soţ o sumă de bani şi câteva proprietăţi imobiliare. Atât.

Cum a ajuns

Ne puteți urmări și pe Google News

Să revenim la „prietenia apropiată” a soţiei mogului cu Blair. Deşi purtătorul de cuvânt al lui Blair a negat imediat faptul că acesta ar avea vreo legătură cu divorţul, presa internaţională a continuat să speculeze asupra relaţiei dintre fostul prim ministru britanic şi Wendi Deng. Sugerând că cei doi au o relaţie amoroasă. Totodată, Blair este naşul celor două fetiţe ale cuplului, Grace (11 ani) şi Chloe (9 ani). Atât presa în general, cât şi Vanity Fair, vorbesc despre faptul că, de-a lungul timpului, doamna Murdoch a avut prietenii suspect de apropiate cu diverşi bărbaţi influenţi şi bogaţi (printre care se numără şi preşedintele Google, Eric Schmidt). În ceea ce priveşte divorţul, Vanity Fair vorbeşte despre un „bileţel” pasional şi incriminator care i-ar aparţine lui Wendi, şi în care aceasta scrie cât îi lipseşte Tony şi îi „laudă” calităţile: „Este atât de atât de fermecător, hainele lui sunt atât de bune...Este subţire şi înalt...Şi ochii albaştri, ochii albaştrii pe care îi iubesc. Iubesc ochii. De asemenea, îmi place puterea lui...”.

Dar cine este Wendi Deng şi cum a ajuns ea soţia unuia dintre cei mai puternici oameni ai planetei? Cum a început relaţia lor, care s-a transformat într-un mariaj de 14 ani?

Imediat cucerit

Mogulul media şi miliardarul Rupert Murdoch, fondatorul şi preşedintele grupului media News Corporation a întâlnit-o pe Wendi în 1998. El avea 67 de ani, iar ea 29 de ani, şi era stagiară la televiziunea Star TV din Hong Kong deţinută chiar de Murdoch! Omul de afaceri a fost imediat cucerit de frumuseţea şi inteligenţa chinezoaicei. Wendi va deveni însoţitoarea şi translatorul lui pe tot parcursul vizitei la Hong Kong. Vor începe să apară în public cu un an înainte ca mariajul lui Murdoch cu cea de-a doua soţie a sa, Anna Maria Torv, să se încheie, respectiv în 1998. Potrivit presei, acesta a fost unul dintre cele mai scumpe divorţuri din istorie: l-a costat pe Murdoch 1,7 miliarde de dolari.

Nici nu s-au stins bine „aburii divorţului” că, la doar 17 zile după ce a semnat actele, Murdoch se căsătorea cu Wendi pe iahtul său. Cuplul s-a mutat într-un apartament de şapte milioane de dolari din Soho (New York), apoi miliardarul a cheltuit o sumă-record (44 de milioane de dolari), pentru un alt apartament care i-ar fi aparţinut chiar lui Laurance Rockefeller. De fapt, mogului va începe să arunce cu banii în stânga şi în dreapta, iar Wendi va deveni din ce în ce mai implicată în companie. Mai ales în afacerile legate de Asia. Iar gurile rele au supranumit-o imediat „căutătoarea de aur”, sugerând interesul pentru bărbaţi bogaţi. De fapt, Wendi va deveni atracţia imediată a presei, foarte interesată să scotocească prin trecutul deloc glorios al chinezoaicei.  

Remarcabilă şi neobişnuită

Piesa de rezistenţă a relatării poveştii de dragoste şi putere din Vanity Fair o constituie relatarea lui Li Hong, cu care jurnaliştii s-au întâlnit la Beijing. Aceasta a vorbit despre faptul că a fost cea mai bună prietenă a lui Wendi Deng „atunci când Wendi era încă Deng Wen Ge”, o „variantă” chineză a "Revoluţiei Culturale", un nume comun la momentul respectiv. Se pare că părinţii lui Wendi erau loiali Partidului Comunist Chinezi, iar Wendi şi Li Hong au urmat şoala împreună în Xuzhou. " Ea a vrut să fie o femeie puternică şi de succes", le mărturiseşte Li Hong jurnaliştilor, în timp ce se află la masă, într-un restaurant, şi se înfruptă dintr-o friptură de raţă. „Wendi dormea doar trei ore pe noapte şi se trezea pentru a citi în limba engleză. „Tatăl lui Wendi a fost manager de fabrică în  Xuzhou, familia stătea într-un apartament cu trei dormitoare, o duceau mai bine decât noi”, mai dezvăluie Li, apropo de faptul că Wendi a declarat pentru diverse publicaţii străine că a crescut în sărăcie. „Uitaţi-vă la mine: nici un vis, nici o realizare, în timp ce ea este plină de laudă. Faptul că regele mass-media a fost atras de ea şi a a divorţat de soţia lui, arată că Wendi este remarcabilă şi neobişnuită. Dacă vă întâniţi cu ea să îi spuneţi că îmi e dor de ea", a încheiat Li.

Mai puţin

Wendi s-a născut în China, în 1968, dar a emigrat în SUA în 1987, cu ajutorul unui cuplu de americani din California, Jake şi Joyce Cherry. Cei doi lucrau în China, au cunoscut-o pe tânăra de 19 ani, apoi i-au plătit o viză de studii şi au luat-o cu ei în America, unde Wendi împărţea patul cu fiica lor de 5 ani. Joyce a  descoperit mai multe fotografii ale acesteia, făcute chiar de Jake. Ulterior, cei doi au recunoscut că au o relaţie, deşi Jake era cu 30 de ani mai în vârstă, iar peste câteva luni se mutau împreună. Jake a divorţat de soţia lui, s-a căsătorit cu noua lui iubită în 1990, dar mariajul a rezistat mai puţin de trei ani... Un articol din „Wall Street Journal“ a fost cel care a pus viaţa necunoscută a noii soţii a magnatului pe tapet.

A fost nevoit să dezmintă

Reluând relatarea despre presupusa relaţie a lui Wendi cu Tony Blair, presa notează că, deşi au fost prieteni, fostul premier britanic Tony Blair şi magnatul media Rupert Murdoch sunt la cuţite. Iar magnatul a rupt orice legătură cu cu Blair din iunie, când a divorţat de Wendi Deng. De altfel, de mai multe ori Tony Blair a fost nevoit să dezmintă că relaţia sa cu soţia miliardarului a depăşit graniţele. Surse apropiate lui Rupert Murdoch au dezvăluit că Blair şi Wendi s-au aflat în mai multe rânduri sub acelaşi acoperiş, fără ca jumătăţile lor să ştie. Unele dintre întâlniri s-ar fi petrecut la ranch-ul lui Murdoch din California, în octombrie 2012 şi în aprilie 2013. Se pare chiar că magnatul a „interogat” şi angajaţii proprietăţii şi le-a cerut să spună adevărul. A rezultat că alte întâlniri ale lui  Wendi cu Blair ar fi fost şi în casa lui Murdoch din Londra, apoi în New York, pe un iaht privat şi în alte locuri.  

Cruciada lui

În timpul căsătoriei lor, Wendi a înflorit, după cum notează presa care, pe de altă parte, vorbeşte despre „obsesia lui Murdoch pentru China”: „Wendi a devenit un ...soldat în cruciada lui Rupert Murdoch”. Potrivit analiştilor, China a reprezentat pentru el „o provocare aproape imposibilă” : o ţară cu potenţial în ceea ce priveşte telespectatorii, condusă de un guvern comunist care nu numai că nu l-a vrut pe Murdoch şi tipul occidental de a face televiziune, dar a şi făcut tot posibilul să îl împiedice. Murdoch a fost printre primii care a înţeles potenţialul Chinei şi a achiziţionat Star Tv, o companie din Honk Kong. Lucrurile păreau să meargă bine până când mogulul a făcut o greşeală: într-un discurs susţinut în Londra a spus că avântul tehnologic se dovedeşte a fi o ameninţare pentru regimurile totalitare din toată lumea. Chinezii s-au simţit şi au dat o lege prin care le interziceau oamenilor să deţină antene satelit. Murdoch, ca să îşi repare greşeala, a scos BBC-ul din reţea şi a refuzat să publice o carte scrisă de fostul guvernator al Hong Kongului, care nu ar fi fost pe placul guvernului chinez. Acela a fost începutul unei prea frumoase şi durabile prietenii. Potrivit Vanity Fair, cucerirea Chinei a devenit primordială în mintea lui Murdoch: "China, China, China şi China, a răspuns el odată când a fost întrebat cu privire la viitorul companiei sale” . Michael Wolff, autorul cărţii „The Man Who Owns the News“, povestea într-un documentar despre chimia dintre Rupert Murdoch şi presa tipărită: „L-am văzut citind un ziar, e un act fizic, la fel de fizic ca şi când ar face dragoste cu o femeie“.

O asiatică

 În 2012, magnatul media şi-a dat demisia de la conducerea imperiului său ziaristic din Marea Britanie, News International Group Limited. Potrivit unui raport parlamentar s-a stabilit ca Rupert Murdoch "nu este persoana potrivită pentru a conduce o companie internaţionala importantă". Comisia pentru cultură a Parlamentului britanic a realizat acest raport după ce a chestionat numeroşi jurnalişti şi editori care au lucrat la News of the World, tabloid care aparţinea trustului News Corporation deţinut de Murdoch şi care a fost închis în urma scandalului interceptarii convorbirilor telefonice din 2011. În tot acest story complex, unii dintre jurnalişti rezumă simplu portretul lui Wendi: „O asiatică şcolită la Yale, care i-a dat doi copii lui Murdoch şi care a sărit ca o panteră când soţul ei a primit o plăcintă în faţă în timpul audierilor din scandalul interceptărilor”. Alţii spun însă că aceasta este şi rămâne o memorabilă poveste de dragoste şi putere.

<iframe src="//www.youtube.com/embed/jWGbzaMlRbQ" width="620" frameborder="0" height="418"></iframe>