Majoritatea statelor europene, cu şefa diplomaţiei UE în frunte, au condamnat reprimarea protestelor din Libia. Italia şi Cehia stau însă alături de Gaddafi şi au subliniat că regimul de la Tripoli trebuie să rămână la putere, notează EUObserver.
UE l-a chemat aseară pe liderul libian Muammar Gaddafi să răspundă aşteptărilor „legitime” ale poporului şi să înceteze „imediat” violenţele contra manifestanţilor paşnici. „Un dialog deschis şi semnificativ sub conducerea libiană trebuie să răspundă aspiraţiilor şi revendicărilor legitime ale poporului pentru reforme”, a declarat Înaltul Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe, Catherine Ashton, într-un comunicat oficial difuzat după un dineu de lucru cu miniştrii de externe europeni.
Libertatea de exprimare şi dreptul la întrunire trebuie să fie „respectate şi protejate”, a precizat ea, chemând autorităţile libiene să înceteze „imediat blocarea accesului la internet şi la reţelele de telefonie mobilă”.
Gaddafi ameninţă Europa
Critici la adresa regimului de la Tripoli au venit şi de la Londra, Berlin, Paris şi Luxemburg. Premierul britanic David Cameron a calificat acţiunile autorităţilor libiene drept „inacceptabile, contraproductive şi greşite”, iar ministrul de externe William Hague a încurajat alte state să denunţe regimul Gadafi.
Germania, prin vocea ministrului pentru afaceri europene, Werner Hoyer, a subliniat că ţara sa priveşte cu „mare îngrijorare şi cu indignare violenţele folosite de autorităţile din Libia”. Ministrul francez pentru afaceri europene, Laurence Waquiez, s-a alăturat criticilor, apreciind că măsurile represive sunt „complet inacceptabile”.
În acest timp, autorităţile de la Tripoli nu au stat degeaba. Ungaria, care deţine preşedinţia semestrială a UE, a anunţat că a primit din partea Libiei un avertisment. Autorităţile de la Tripoli ameninţă că vor renunţa să mai blocheze emigraţia ilegală către Europa, în cazul în care UE nu va susţine regimul.
Libia este un punct de trecere privilegiat al reţelelor de imigranţi clandestini veniţi din Africa, din cauza celor 2.000 de kilometri de coastă şi a frontierei de 4.000 de km cu cele şase ţări vecine africane.
Italia se teme de un „emirat islamic” în Benghazi
Italia, care are în Libia un important partener comercial, a refuzat în ultimele zile să denunţe regimul de la Tripoli. „Nu trebuie să lăsăm impresia proastă că ne exportăm democraţia. Trebuie să ajutăm şi să susţinem reconcilierea paşnică”, a spus ministrul italian de externe Franco Frattini pe marginea unei reuniuni cu omologii săi din UE la Bruxelles, adăugând că „Europa nu trebuie însă să intervină”.
Libia are „o nevoie urgentă de a începe un proces de reconciliere naţională, de reconciliere paşnică, de a pune capăt violenţei apărând totodată integritatea teritorială”, a subliniat Frattini. El s-a declarat „extrem de îngrijorat” în special de perspectiva „autoproclamării unui aşa-zis emirat islamic de Benghazi”. „Vă imaginaţi având un emirat islamic arab la frontiera Europei? Ar fi o ameninţare”, a spus şeful diplomaţiei italiene.
O divizare a Libiei „ar fi extrem de periculoasă”, a adăugat el. „Noi, europenii, suntem extrem de îngrijoraţi de impactul asupra fluxurilor migratorii, care ar fi una din consecinţele turbulenţelor” pe malul sudic al Mediteranei, a precizat Frattini.
Şi Cehia a intervenit. Ministrul de externe, Karel Schwarzenberg, a subliniat că UE nu trebuie să se implice prea mult în problema Libiană. „Dacă Gaddafi o sa cadă atunci vor exista catastrofe mult mai mari în lume. Nu este necesar să intervenim zgomotos doar ca să ne dovedim importanţa”, a spus şeful diplomaţiei cehe. Interesele Italiei în Libia
Libia este în prezent unul dintre cei mai importanţi parteneri comerciali ai Italiei. Printre companiile italiene cu interese în Libia se numără ENI, cea mai mare companie italiană de energie. ENI are mai multe operaţiuni în Libia şi intenţionează să investească în această ţară 25 de miliarde de dolari.
Cea mai mare companie de construcţii din Italia, Impregilo, se află aproape de a câştiga un contract în valoare de 5 miliarde de euro pentru construcţia unei autostrăzi în Libia.
Compania Finmeccanica (care activează în domeniul aerospaţial şi cel al apărării) a câştigat un contract de 247 de milioane de euro în Libia şi aşteaptă mai multe contracte în perioada următoare.
Libia deţine la rândul său acţiuni la mai multe companii italiene. Printre acestea: Unicredit, Fiat şi compania din dmeniul textilelor, Olcese.