Italia nu mai are Parlament

Şeful statului italian, Giorgio Napolitano, şi premierul demisionar Romano Prodi au semnat astăzi, în jurul prânzului un decret privind dizolvarea Parlamentului, deschizând astfel calea alegerilor legislative.

La ora 12.30 (ora României), Romano Prodi, care a demisionat la 24 ianuarie ca urmare a unui vot de neîncredere în Senat, s-a prezentat la Palatul prezidenţial pentru a contrasemna decretul de dizolvare a Camerei Deputaţilor şi Senatului, relatează presa italiană.

Consiliul de miniştri se va reuni ulterior, în cursul zilei, pentru a stabili data alegerilor legislative, care vor fi organizate într-un interval de 45-70 de zile de la dizolvarea Parlamentului. Potrivit presei, scrutinul se va desfăşura probabil la 13 şi 14 aprilie, la exact doi ani de la ultimele alegeri legislative, în urma cărora formaţiunile de centru-stânga conduse de Romano Prodi au câştigat în faţa lui Silvio Berlusconi.

Italia se pregăteşte de alegeri anticipate

Negocierile pentru formarea unui guvern interimar, cu misiunea de a superviza reforma electorală, au eşuat din cauza opoziţiei lui Silvio Berlusconi, favoritul actual al sondajelor.

Preşedintele Giorgio Napolitano i-a convocat ieri pe şefii celor două camere ale legislativului pentru o întâlnire care urma să consfinţească dizolvarea Parlamentului. Momentul vine după doar 20 de luni de guvernare a coaliţiei de centru-stânga, condusă de premierul Romano Prodi, câştigătorul alegerilor strânse desfăşurate în 2006.

În lipsa unei reforme, mandatele din următorul parlament italian vor fi acordate tot pe baza sistemului electoral modificat de Silvio Berlusconi în 2005 şi folosit în scrutinul din 2006. Majoritatea specialiştilor italieni sunt de acord că acesta încurajează instabilitatea şi oferă o influenţă prea mare partidelor de buzunar. Legea ar putea fi schimbată în urma unui referendum solicitat şi aprobat deja de Curtea Constituţională, dar acesta poate fi organizat la cel puţin un an de la momentul dizolvării parlamentului.

Ultimele sondaje de opinie date publicităţii au arătat un avantaj confortabil deţinut de gruparea de dreapta condusă de Silvio Berlusconi, care a mai îndeplinit în două rânduri funcţia de premier. Luni, după ce şi-a mai declarat încă o dată opoziţia faţă de instalarea unui guvern interimar, Berlusconi a subliniat în faţa jurnaliştilor că avantajul său în sondaje ar fi chiar de 10 până la 16 procente.

Cel care îl va înfrunta în alegeri va fi primarul Romei şi şeful Partidului Democrat, Walter Veltroni, aliatul şi acum urmaşul lui Prodi la cârma coaliţiei de centru-stânga. Ieri, Veltroni a păşit deja în campania electorală, subliniind că nu crede în sondajele de opinie şi luându-l drept model pe unul dintre favoriţii la învestitura democrată pentru Casa Albă. „Uitaţi-vă la (Barak) Obama - în urmă cu trei luni, nimeni nu ar fi pariat pe el, iar acum uitaţi unde a ajuns“, a declarat edilul capitalei italiene.

ŞTIRE ACTUALIZATĂ LA ORA 12:53