Cătălin Predoiu vrea ca persoanele condamnate la închisoare în România să nu mai poată fugi în Italia sau Grecia, unde să fie libere. Darius Vâlcov a fost dat în urmărire generală, după ce nu a fost găsit la domiciliul său de către polițiști.
Ministrul Justiției vrea ca toate ”portițele legale” să fie închise, iar pe viitor persoanele condamnate în România, să nu mai poată fugi în Italia sau Grecia, de unde să râdă de sistemul judiciar românesc.
”Este cunoscut faptul că România a întâmpinat în trecut dificultăţi în unele cazuri de persoane condamnate penal în România, care au fugit de justiţie în Italia şi Grecia. Ministerul Justiţiei a activat încă din 2020 toate canalele diplomatice de care dispune în acest sens şi va menţine acest subiect inclusiv pe agenda discuţiilor bilaterale la nivelul Comisiei Europene, până la închiderea tuturor 'portiţelor legale' din legislaţia europeană şi repatrierea tuturor persoanelor care se sustrag justiţiei, pentru a executa deciziile definitive ale instanţelor din România”, a spus Cătălin Predoiu.
Darius Vâlcov a fost dat în urmărire generală
Reacția ministrului Predoiu a venit la scurt timp după ce fostul deputat PSD, primar al municipiului Slatina, a fost dat în urmărire generală.
Vâlcov se ascunde în Italia, unde și-a deschis mai multe afaceri, fiind sub protecția legilor italiene, mult mai permisive decât cele românești.
”Împotriva celui în cauza Tribunalul București - Sectia I Penală a emis mandatul de executare a pedepsei închisorii nr. 1/02.05.2023, fiind condamnat la o pedeapsa de 6 ani închisoare pentru săvârșirea infracțiunilor de trafic de influență și spălare a banilor”, se arată în mesajul Poliției Române.
Comisia Europeană și directiva anticorupție
În cursul acestei săptămâni, Comisia Europeană a publicat pachetului legislativ anticorupţie, în cadrul unei directive aprobate de Colegiul comisarilor.
Acest fapt a fost salutat și de ministrul român al Justiției, Cătălin Predoiu care a precizat că legislația penală din România, este în mare parte aliniată la noua directivă anticorupție.
"Acest pachet legislativ anticorupţie, publicat de Comisia Europeană, este un nou semnal privind actualitatea combaterii corupţiei în cadrul construcţiei europene şi trebuie să fie la nivelul fiecărui stat membru, deci şi al României. Mă bucur să constat faptul că legislaţia noastră naţională este în multe privinţe deja armonizată cu proiectul de directivă, inclusiv în privinţa infracţiunii de abuz în serviciu, atât de discutată la noi în ţară, pe care directiva o reglementează fără prag valoric pentru întrunirea elementelor constitutive ale faptei penale şi atragerii răspunderii penale", a declarat Predoiu, ministrul al Justiției.