Summitul grupului G20 s-a transformat într-o reuniune pe problema italiană. Roma a acceptat să fie monitorizată de UE şi FMI în ceea ce priveşte privatizarea, reforma pensiilor şi a pieţei muncii, restructurări pe care este nevoită să le facă pentru redresarea economică.
Potrivit cotidianului "Le Figaro", o sursă din cadrul Uniunii a declarat: "Trebuie să ne asigurăm că există credibilitate în ce priveşte obiectivele Italiei, că şi le va îndeplini. Am hotărât să implicăm FMI în procesul de monitorizare, folosind tehnica de care dispune, iar italienii au declarat că acceptă acest lucru". "Italia nu are nicio problemă în ceea ce priveşte supravegherea, chiar şi cu implicarea FMI", a precizat oficialul citat. Potrivit acestuia, Comisia Europeană şi FMI vor realiza, fiecare, rapoarte privind progresele Italiei. Problemele Zonei Euro
Agenţiile internaţionale de presă precizează că o linie de credit preventivă nu este considerată o opţiune credibilă în cazul Italiei, care are o mare problemă cu încrederea pieţelor. "Dat fiind climatul general şi lipsa de credibilitate a Italiei, orice problemă, orice pas înapoi are efecte negative înzecite", a declarat oficialul UE. Reuniunea grupului celor mai bogate 20 de ţări ale lumii a început ieri şi continuă azi, la Cannes, în Franţa, unde se află şi preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso şi cel al Consiliului European, Herman Van Rompuy, care vor participa la dezbaterea problemelor din Zona Euro. Toţi ochii sunt aţintiţi asupra Greciei şi Italiei, la această oră, încercându-se rezolvarea problemelor interne, la nivel politic şi economic, cu care acestea se confruntă.