IT-iștii și tehnicienii cu specializări rare, cei mai căutați pe piața muncii

IT-iștii și tehnicienii cu specializări rare, cei mai căutați pe piața muncii

Companiile din producție și IT rămân angajatori de top, cu cele mai multe posturi vacante și cele mai competitive salarii.

Firmele de software intenționează să-și crească numărul de angajați cu 23% și 90% din acestea vor crește și salariile, arată un studiu AIMS la care au participat peste 50 de companii. În zona de producție, se observă o tendință de recrutare a managerilor tineri, dar și a muncitorilor ultra-specializați.

Al 13-lea salariu din privat

Companiile din IT au crescut, anul acesta, salariile cu 8,55%. Prioritatea numărul unu este să recruteze și să păstreze angajații cei mai performanți, iar concurența acerbă face ca multe companii să recruteze software developeri, ingineri de testare și în alte orașe, oferind prime de relocare. În afara salariilor competitive, IT-iștii se bucură de bonusuri: al 13-lea salariu, cu tradiție în Timișoara și Cluj, dar și prime de loialitate între 2.700 și 18.000 de lei. Tot mai multe firme au început să ofere asigurări private ce acoperă și intervenții chirurgicale. „În timp ce angajatul primește un pachet de servicii utile, angajatorul se asigură că echipa e în cea mai bună formă - mai puține absențe sau concedii medicale”, explică Șerban Mrejeriu, reprezentant AIMS.

Ne puteți urmări și pe Google News

Se caută manageri tineri

Și în zona de producție (industria automotive, electrică și electronică), au crescut salariile cu peste 5%. „Managerii încep să migreze. Posturile vacante au apărut fie pentru că unii au acceptat poziții internaționale, fie pentru că au fost înlăturați. Sunt din ce în ce mai multe situațiile în care manageri altădată vânați sunt acum îndepărtați”, mai spun autorii studiului.

Muncitori de „nișă”

Nu doar managerii o duc bine, ci și muncitorii specializați, precum tehnicienii electroniști sau reglorii-matrițeri, mai arată studiul. Aceștia au ajuns să aibă de cele mai multe ori salarii egale cu cele ale inginerilor, mai ales în anumite zone ale țării. În unele companii, proaspeții ingineri/contabili/planificatori au salarii de muncitori necalificați. „Vestea bună e că piața s-a dezmorțit, numărul angajărilor a crescut și crește în continuare, ceea ce va duce, foarte probabil, în viitor, la o majorare mai accentuată a salariilor față de ultimii ani, când abia depășea rata inflației”, mai spun autorii studiului, la care au participat 147 de companii din producție din toată țara.