Incompetență în instituțiile statului. Cine a ajuns să ocupe funcție la minister. Detalii explozive

Incompetență în instituțiile statului. Cine a ajuns să ocupe funcție la minister. Detalii explozive

Un nou exemplu de incompetență în instituțiile statului. Cu toate că Istratre Ștețco a făcut abuz de putere, a susținut din răsputeri o lege care transformă pădurile în gropi de gunoaie, și-a bătut joc de bani statului, acesta încă se află în fruntea Gărzii forestiere din Cluj Napoca. Ba mai mult, acesta fost și Secretar de Stat pentru păduri la Minister.

Conform jurnaliștilor de la PSNews, Istrate Ștețco, are un CV „bogat”. Acesta a fost secretar de stat pentru Ministerul Apelor și Pădurilor, numit în funcție în februarie 2017 și eliberat din funcție în martie 2018 de către premierul Viorica Dăncilă, s-a întors la fostul post de inspector șef al gărzii forestiere Cluj-Napoca, pe care l-a ocupat timp de mai mulți ani. Ștețco este membru activ în Asociația de Vânătoare Vulpea „Herina”, care  îi aparține lui Emil Radu Moldovan (PSD) – președintele Consiliului Județean Bistrița-Năsăud. Protejat de Doina Pană, care a zis despre el „îmi mențin afirmația că a fost mâna mea dreaptă și stângă”, Ștețco – împreună cu liderului PDL Bistriţa, Ioan Oltean, cunoscut sub numele de „Nelu Mexicanu”, și cu alți acoliți – e acuzat că a ras tot ce se putea rade în pădurile din această zonă în perioada în care a fost  inspector șef la ITRSV Bistrița.

S-a bătut cu un secretar de stat

În urmă cu câţiva ani, fostul secretar de stat al pădurilor, din perioada 1997-2000, Anton Vlad, a fost bătut de Istrate Stețco, care la momentul respective ocupa funcția de inspector-şef al Inspectoratului Teritorial de Regim Silvic şi Cinegetic,  Anton Vlad se afla la o acţiune oficială de prevenire a braconajului pe fondul de vânătoare Colibiţa, situat în apropierea comunei Bistriţa Bârgăului, însoţit de vânători şi poliţia din localitate. Martorii prezenţi la această acţiune au relatat că, la puţină vreme după ce s-a început pânda, a sosit o maşină din care a coborât inspectorul-şef Istrate Stețco.

Ne puteți urmări și pe Google News

Acesta a venit direct la mașina lui Anton Vlad şi a început să-l lovească cu sălbăticie, fapt pentru care fostul secretar de stat s-a ales cu 16 zile de concediu medical şi cu nasul rupt.  Anul trecut, Anton Vlad a decedat, iar anul acesta, Istrate Stețco a ajuns şef al ITRSV Cluj-Napoca ca urmare a susţinerii venite din partea lui Ioan Oltean și, mai ales, din partea Rovanei Plumb.

Istrate Ștețco este cercetat și pentru vătămare corporală din culpă în urma unui accident rutier din 15 februarie 2014. Potrivit polițiștilor din Bistrița, Istrate Ștețco nu a păstrat distanța de siguranță între autovehicule și a produs o coliziune din care a rezultat rănirea unei femei de 58 de ani.

Fostul secretar de stat Istrate Ștețco mai este implicat în câteva procese din cadrul instanţelor clujene, dintre care poate fi amintit cel cu SC WOODEX SRL, firmă patronată de soţii Luciana şi Valeriu Macioca. Firma face afaceri cu lemne, iar Valeriu Macioca, care este proprietar de păduri, a făcut nenumărate petiţii la Garda Forestieră Cluj pe vremea când instituţia era condusă de Steţco. În procesul pe care fostul şef al Gărzii forestiere clujene l-a pierdut, Curtea de Apel Cluj l-a obligat să îi plătească lui Macioca 20% din salariul lui pe aproape jumătate de an. „obligă pârâtul Steţco Istrate, conducător al Gărzii Forestiere Cluj, la plata în favoarea reclamantei (SC Woodex, n.red.) a unei amenzi de 20% din salariul minim brut pe economie pe zi de întârziere, începând cu 10.12.2015 şi până la 12.07.2016 inclusiv”, mai scrie sursa citată.

De asemenea, în activitatea lui, Ștețco s-a făcut remarcat „remarcat” pentru legea care tranformă pădurile în gropi de gunoaie. Pentru a își spori influența, a trecut în tabăra PSD. Amendamentul la Codul Silvic susținut de mai mulţi parlamentari PSD, printre care Liviu Dragnea şi Doina Pană, prin care autoritățile locale pot să preia suprafețe de pădure ca să le transforme inclusiv în depozite de deșeuri, la preț mai ieftin, a fost puternic susținut de Ștețco. Aceste modificări au intrat în vigoare şi fac parte din Legea nr. 175/2017, promulgată la 14 iulie 2017 de președintele Klaus Iohannis. Până acum, autoritățile locale erau obligate să dea la schimb, pentru o suprafață de pădure preluată din fondul forestier național, un teren de 3 ori mai mare și de 5 ori mai valoros. După promulgarea Legii 175, autoritățile pot da la schimb terenuri cu o valoare egală și au posibilitatea să transforme orice suprafață de pădure din fondul forestier național în depozit de deșeuri.

Reamintim că vătaful pădurilor din Transilvania Istrate Steţco a mai aprobat şi, ulterior, a solicitat Ministerului Mediului şi Pădurilor o nouă suplimentare a cotei de vânat, de la 43 de porci mistreţi la 92, de pe fondul de vânătoare 24 – Şieu Măgheruş Bistriţa. Ministerul Mediului a aprobat imediat suplimentarea cotei, pentru că, aşa cum a declarat Steţco pentru ZIUAnews, „mistreţii făcuseră foarte multe pagube în zonă şi nu e prost cine cere, ci acela care dă”. Astfel, ministrul Mediului şi Pădurilor este direct răspunzător de suplimentarea cotei de mistreţi pentru fondul Şieu Măgheruş unde a vânat şi va mai vâna Istrate Steţco împreună cu şeful său, pedelistul Ioan Oltean.

Astfel, Istrate Stețco a ajuns vătaful pădurilor particulare din cele patru judeţe şi duce mai departe campania de deferişare sălbatică a codrilor, începută de Avram Grigore. Acum, Istrate Stețco face naveta zilnic de la Bistriţa la Cluj-Napoca, circa 250 km dus-întors, cu maşina personală (Volkswagen Passat, nr. BN-79-WUW), iar carburantul se decontează de la ITRSV Cluj-Napoca.