Istoria secretă. România a exportat comunism în America de Sud. Proba obținută de CIA

Istoria secretă. România a exportat comunism în America de Sud. Proba obținută de CIA

Evenimentul Zilei vă prezintă un nou episod in Istoria Secretă. O probă obținută de la CIA arată cum a exportat România comunism în America de Sud.

O telegramă CIA de acum șase decenii descrie un episod, minor, față de alte campanii de propagandă, prin care țările est-europene care abia intraseră sub mantia comunismului exportau doctrina în America de Sud. Campaniile au avut efect, acea parte de lume devenind un vulcan de revoluții comuniste pentru multe decade.

Cel mai probabil atât agentul CIA care a strâns informațiile cât și ofițerul de analiză din centrală, specializat în amenințările comuniste din America de Sud, nu vizitaseră niciodată România când, la 10 august 1953, constatau că republica est-europeană proaspăt devenită ”populară” finanța propaganda din Uruguay.

”1. Un grup comunist sponsorizat de România s-a format recent în Montevideo (capitala Uruguay n.n.) și ține în prezent întâlniri la Centro Cultural Ungaro-Uruguaian, aflat la Calle Millan (numărul) 3920. Unul dintre organizatori este Esteban Zekel, fost membru al unui grup german comunist din Montevideo.

Ne puteți urmări și pe Google News

Comentariu: Ștefan Zekel, despre care credem că este aceeași persoană cu Esteban Zekel, era în noiembrie 1946 membru al Nueva Alemania, Frontul Comunist German din Uruguay. Ștefan Zekel era descris ca un mecanic care locuia în Calle Palmar 2241.

  1. Pe 18 iulie 1953, noul grup a avut o întrunire ca să îl asculte pe Hector Cerrutti, un lider comunist care, în martie 1953, a vizitat Bucureștiul, România. Cerrutti, care este angajat al Caja de Jubilaciones și funcționar de stat pensionar, a vorbit despre experiența sa în România. Aproximtiv 16 persoane au fost prezente la întâlnire. La întâlnire a fost expus un stand de cărți, fotografii și periodice din România.

Comentariu: În ediția din 15 mai 1953 a ”La Roumanie Nouvelle”, o revistă bilunară publicată în România, din care au fost împărțite câteva exemplare și la întrunire, erau două articole semnate de uruguaieni. În ele, scritorii Selmar Balbi și Alfredo Mercadal descriu impresiile lor după vizita în România. Cerrutti, Balbi și Mercadal au fost în delegația de la Conferința Internaționalei de Securitate Socială, care a avut loc la Viena, în martie 1953.”