Evenimentul Zilei > Istoria secreta > Istoria secretă. „Nebunii” unei orânduiri nebune. Ceaușescu și psihiatria politică
Istoria secretă. „Nebunii” unei orânduiri nebune. Ceaușescu și psihiatria politică

Istoria secretă. „Nebunii” unei orânduiri nebune. Ceaușescu și psihiatria politică

„Numai un nebun poate crede că orânduirea noastră socialistă poate fi schimbată...” (Nicolae Ceaușescu într-un discurs la Reșița)

Practica psihiatrică, din perioada comunistă, a fost, este și va rămâne, probabil, încă multă vreme un subiect despre care informațiile sunt foarte limitate. Motivul ? Conținea, din păcate și acea destul de dezvoltată latură inumană, imorală și ilegală, împrumutată de la sovietici, de a scăpa de nemulțumiții care comentau critic problemele regimului comunist, prin internarea lor forțată în spitalele de psihiatrie.

Sistemul politic dictatorial a deturnat în mare măsură profilul medical al psihiatriei spre zona tenebroasă a mijloacelor de represiune.

Ceaușescu și psihiatria politică

„Psihiatria politică” a apărut la noi spre sfârșitul anilor 50, medicii fiind obligați să declare sănătos un bolnav psihic, când era nevoie de a găsi un vinovat de vreo crimă politică iar pe de altă parte, să diagnosticheze psihiatric oameni “vinovați” doar pentru că aveau și promovau opinii diferite de cele ale conducerii partidului.

Rareori, tratamentul oferit în spitalele de psihiatrie era mai uman decât cel din penitenciare, însă, de multe ori victimele preferau această sentință. Din păcate, majoritatea erau internați pe o perioadă nedeterminată, ajungând de cele mai multe ori ca după îndelunga experiența traumatizantă a spitalului, să dobândească statutul de “nebun cu acte”, iar din această postură, deseori simulată, își puteau “justifica” gesturile legitime de protest.

Decretul 313

O relatare a doctorului Mircea Lăzărescu este relevantă în acest sens: “Un alt bipolar, tot într-o fază maniacală, s-a dezbrăcat în pielea goală şi a început să arunce cu pietre în geamurile comitetului judeţean de partid. Era după 5 ani de internări repetate cu faze depresive şi maniacale, însă niciodată cu astfel de manifestări.

A fost şi el internat şi tratat conform Decretului 313, până la remisiunea episodului, când s-a externat. Acum era însă vorba de altceva. Şi anume, dacă înţelegeam eu bine, de faptul că oameni „normali”, care se opuneau regimului comunisto-ceauşist, în loc să fie supuşi rigorilor legii (în măsura în care o încălcau), erau trimişi psihiatrilor.

Complicitatea medicilor

Iar unii psihiatri ar fi pus diagnostice de boală mentală acestor protestatari sănătoşi psihic, i-ar fi internat şi tratat abuziv. Se mai adaugă faptul că, în mod firesc, în urma unui asemenea tratament, dintre ei, o parte au rămas poate cu unele sechele psihice, deşi iniţial erau sănătoși psihic, dar opozanţi ai regimului, din convingere.”

Decretul 313/1980 stipula la articolul 6 că: „Medicul dispensarului examinează persoana, îi acorda ingrijirile medicale necesare dacă este cazul şi, în baza celor constatate, sesizează comitetul sau biroul executiv al consiliului popular pe raza căruia se afla dispensarul medical.

Comitetul sau biroul executiv va acorda sprijin personalului de specialitate din cadrul dispensarului pentru obţinerea de informaţii prin constatări directe şi prin declaraţii scrise ale persoanelor care cunosc starea şi manifestările bolnavului.”

„Nebunii” unei orânduiri nebune

Atunci când Ceaușescu mergea în diferite localități, spitalele de psihiatrie din zonă primeau de la direcțiile sanitare, unde era angajat întotdeauna și un ofițer de securitate, ordin să nu efectueze externări. De asemenea, pacienți cronici în ambulatoriu care figurau pe listele instituțiilor de forță erau ridicați și transportați la serviciile psihiatrice cu paturi, pentru internare provizorie.

Internarea abuzivă fără consimțământul pacientului era stipulată în același decret 313/1980. Orice persoană cunoscută ca bolnav psihic sau care prezența indicii evidente, dacă devenea periculoasă pentru sine sau/și pentru alții, pe baza unor consultații medicale sau a unor declarații, trebuia îndrumată spre psihiatrie.

Exista obligativitatea ca pacientul să fie internat obligatoriu trei zile pentru ca o comisie de specialiști să decidă dacă este vorba de un bolnav ce necesită tratament și internare. Dacă răspunsul era pozitiv, acest rămânea obligatoriu internat pentru a fi tratat. Singurul drept cuvenit al pacientului era apelul la justiție.

Dificultățile diagnosticării

Doctor Mircea Lăzărescu: “O situaţie mai delicată era cea în care exista o mare suspiciune de boală, diagnosticul neputând fi formulat clar în trei zile. Ce să facă psihiatrii? Vor alege în a elibera pacientul sau a-l menţine internat o perioadă de timp, pentru edificare, luându-şi astfel responsabilitatea de a comite un abuz?

Oricum, conceptul de periculozitate este unul extrem de complex şi greu de definit. Pe lângă neglijenţe, mai pot fi luate în considerare şi incompetenţe profesionale. Aceleaşi probleme se ridicau şi privitor la expertiza psihiatrico-legală a cazurilor penale şi civile. Desigur, astfel de speţe şi cazuri nu pot fi puse toate „în aceeaşi oală”. Şi oare
există doar abuz psihiatrico-politic?”

Psihiatria politică și mușamalizările

Prin urmare, implicarea interesului politic în multiple situații medicale a fost o tristă și consistentă realitate a regimului comunist demonstrând exacerbarea controlului pe care partidul dorea să îl aibă asupra cetățenilor prin orice mijloace posibile.

Una din dovezile intenției vădite de mușamalizare a acestui proces rezultă și din acțiunile din păcate eșuate ale doctorului Lăzărescu care, în anii 90, prin Comisia de Psihiatrie a Ministerului Sănătății, a încercat să analizeze abuzurile medicinei psihiatrice, politizate, din perioada comunistă.

Multele și repetatele solicitări pentru accesul la arhivele și documentele relevante au rămas însă fără succes!
Istoria a apucat însă să facă dreptate victimelor acestei proceduri barbare evoluând astfel încât “nebunii cu acte” au răsturnat orânduirea cea nebună.

Citește mai mult, dar și alte materiale similare, pe Evenimentul Istoric.

Evenimentul Istoric, cea mai mare revistă de istorie din Europa, aduce în atenția publicului, prin cele 116 pagini ale sale, numeroase subiecte captivante, dosare desecretizate și imagini în exclusivitate.

Noile numere ale revistei sunt disponibile la punctele de difuzare a presei și online pe www.agoramag.ro. 

Dacă vrei să colecționezi revista, te invităm să te abonezi! Poți opta pentru un abonament în varianta print, accesând https://agoramag.ro/abonamente/abonamente-evenimentul-istoric sau poți să te bucuri de versiunea online a revistei, direct pe tableta, computerul sau telefonul tău, accesând https://agoramag.ro/abonamente/abonamente-evenimentul-istoric?product_id=441.

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.