Dacă tot se discută în Consiliul General schimbarea numelui bulevardului bucureștean, poate e bine să avem cât mai multe informații.

Numit pe 16 decembrie 1985 ministru al Apărării Naționale, ca urmare a mutării generalului Constantin Olteanu la primăria București, apropierea lui Vasile Milea de Nicolae Ceaușescu a fost făcută treptat. Generalul Mihai Chițac declarase despre Milea că: “era un ceaușist convins.

Astfel, la un an după investirea acestuia în funcția de ministru, generalul Milea a fost trimis de Nicolae Ceaușescu să consolideze relațiile României cu Statele Unite. Conform unui document declasificat al CIA din 20 octombrie 1986, generalul Vasile Milea, a făcut o vizită, în perioada 25-31 octombrie 1986, vecinilor din Vest.

Invitația nu era făcută pentru Milea, ci îi fusese adresată lui Constantin Olteanu, dar acesta fusese schimbat din funcție, când au apărut zvonurile că Olteanu ar putea fi succesorul lui Nicolae Ceaușescu.

Înainte de a reproduce textul telegramei pregătitoare vizitei generalului, trebuie spus că vizita a fost absolut inutilă. Relațiile cu președintele de atunci, Ronald Reagan, nu au fost niciodată cordiale:

Obsesia lui Ceaușescu asupra controlului armelor

“ În urma deciziei lui Nicolae Ceaușescu de a se îndepărta de Moscova, România a încercat să crească controlul armelor. Milea este așteptat să facă câteva propuneri în acest sens în discuțiile cu Washington-ul. Ceaușescu a încercat să mențină o relație bună cu China și cu Statele Unite într-un mod în care să contrabalanseze influența pe care o exercită vecinul său, Uniunea Sovietică.

În ultimii ani, dificultățile economice pe care le are România au scăzut capacitatea acesteia de a se mai implica în politica externă. Încrederea sporită în aprovizionarea cu energie și incapacitatea de a-și extinde rapid comerțul cu vestul au făcut România reticentă în contracararea Moscovei, dar mai dispuși să găsească posibile acorduri.

Ceaușescu a cerut ca problema controlului armelor să fie prima pe lista agendei de discuții. Gen. Milea, în cadrul prezentărilor făcute, cu siguranță se va axa pe acest subiect. În afară de susținerea puternică privind controlul armelor, România a devenit unul dintre exportatorii de arme către cei din lumea a treia.

În România, ministru Milea și ceilalți oameni din cabinet, sunt mai degrabă executanți ai politicii, nu decidenți. Ceaușescu ia cele mai importante decizii singur.

Alte națiuni din interiorul Pactului de la Varșovia au considerat că vizita lui Milea în Statele Unite, ca răspuns al unei invitații făcute predecesorului său, ar fi reprezentat prima vizită în străinătate a Ministrului Apărării. A existat totuși o vizită rapidă făcută și în Polonia, la începutul acestei luni.

Pe lângă prezentarea propunerilor privind controlul armelor, Milea va dori să sedimenteze continuarea dialogului între forțele de apărare ale Statelor Unite și ale României. Obiectivul major al României în trimiterea lui Milea în Statele Unite, este de a demonstra încă o dată, independența față de Uniunea Sovietică și de a întări legăturile cu Statele Unite ale Americii.”

Mai trebuie spus că numele lui Vassile Milea avea să mai apară în arhivele CIA, când se făcea o enumerare a celor care puteau prelua puterea în România. Textul îl găsiți AICI.

Evenimentul Istoric, acum la punctele de difuzare a presei și online pe www.agoramag.ro.