Istoria Secretă. Maria Tănase, o Mata Hari a României. Spionaj cu cântec

Istoria Secretă. Maria Tănase, o Mata Hari a României. Spionaj cu cântec

Povestea Mariei Tănase a fost condusă pe ultimul drum de sute de mii de oameni. Cronicile anului 1963 vorbesc de 100.000 de români care au însoțit cortegiul funerar. Dar aceasta era cifra oficială, comuniștii temându-se de popularitatea ei. Se pare că vorbim de aproape un milion de oameni.

Maria Tănase a fost o fată plecată dintr-o familie sărmană, dintr-un cartier mărginaș al Bucureștiului. Avea însă să apară încă de mică ca fiind o stea a cântecului românesc. Viața ei nu a fost lină, fiind presărată cu suișuri și coborâșuri.

A fost o femeie iubită, pretendenţi au fost mulţi. Printre ei numărându-se Ben Smith - un american supranumit “Regele aluminiului”, tânărul dirijor Sergiu Celibidache, spionii Maurice Negre şi Alfred de Chastelain. Ben Smith este cel care a reuşit să o aibă ca logodnică, dar Maria l-a lăsat baltă când a venit vorba de căsătorie. “Cine iubeşte şi lasă". S-a iubit și cu Constantin Brâncuși, dar de căsătorit s-a căsătorit cu altul. Alesul Mariei Tănase a fost  juristul Clery Sachelarie (Clearch Raul Victor Pappadopulo-Sachelarie) cu care s-a măritat în decembrie 1950.  Au fost nedespărțiți până la moartea artistei, în 1963.

În materialul video puteți afla povestea Mariei Tănase

Despre culisele spionajului, de la legendarul Eugen Cristescu, directorul SSI, la Securitatea Poporului.

Ne puteți urmări și pe Google News

Citește materiale similare, pe Evenimentul Istoric. Abonează-te la Canalul de YouTube și vei avea parte de materiale de excepție.

Evenimentul Istoric, cea mai mare revistă de istorie din Europa, aduce în atenția publicului, prin cele 116 pagini ale sale, numeroase subiecte captivante, dosare desecretizate și imagini în exclusivitate.

Noile numere ale revistei sunt disponibile la punctele de difuzare a presei și online pe www.agoramag.ro

Dacă vrei să colecționezi revista, te invităm să te abonezi! Poți opta pentru un abonament în varianta print, accesând https://agoramag.ro/abonamente/abonamente-evenimentul-istoric sau poți să te bucuri de versiunea online a revistei, direct pe tableta, computerul sau telefonul tău, accesând https://agoramag.ro/abonamente/abonamente-evenimentul-istoric?product_id=441.

Nu a avut copii, dar Soarta i-a scos-o în cale pe Minodora: "Odată, avea un concert la Lugoj şi a găsit la uşă o fetiţă de vreo 12 ani, plângând că n-avea bani s-o vadă pe «Tanti Maria». A luat-o de mână şi a dus-o în culise, spunându-i să stea pe scaun, să nu plece. S-a dus şi s-a schimbat, apoi a apărut pe scenă, în costum popular, frumoasă şi cochetă. Fetiţa a ieşit din culise, s-a dus şi i-a sărutat mâna acolo, în faţa spectatorilor. De atunci, Minodora Nemeş – căci despre ea e vorba – a rămas la dânsa, ca fiică adoptivă.”