Lupta Securității cu muzica. Punk și New Wave în 1983.Destine frânte în închisorile comuniste” a publicat prima pagină dintr-un raport din aprilie 1983.

Textul descrie perfect perioada ceaușiștă. Libertățile de orice fel erau îngrădite. Rock-ul devenise un „dușman al poporului”. Se considera că pervertea promițătorul tineret al Republicii Socialiste România.

Lupta Securității cu muzica. Documentul

”În executarea ordinului rezolutiv privind existența în țara noastră în rîndul tinerilor a curentului „NOUL VAL”, raportăm următoarele:

1. În anul 1980 securitățile județene Arad și Bihor au semnalat apariția unor grupuri de tineri îmbrăcați excentric (haine în culori țipătoare pe care sunt prinse ace de siguranță, fibule, mărgele, insigne, panglici, dinți de animale etc) zgomotoși, căutînd în orice chip să se facă remarcați și admirați.

Adîncindu-se verificările s-a ajuns la concluzia că acești tineri au copiat în comportare și vestimentație pe membrii formației de muzică ușoară britanică „PUNK” (derbedeu, huligan) înființată în 1978 care a făcut în mai multe rînduri obiectul unor emisiuni difuzate de Televiziunea română.

„Măsuri de destrămare a unor astfel de grupuri”

Cu sprijinul factorilor educaționali, au fost întreprinse măsuri de destrămare a unor astfel de grupuri în județele Arad, Bihor și Timișoara.

În cursul anului 1982, adepți ai curentului „PUNK” sub denumirea mai respectabilă de „NOUL VAL” au fost semnalați în municipiul București și județul Buzău. S-au ordonat măsuri de destrămare a lor cu sprijinul factorilor educaționali și al Ministerului Educației și Învățământului.(…)”

Punk și New Wave în 1983

Faptul că ofițerul care a întocmit raportul confundă la început curentul „Punk” și numele formațiilor care se impuseseră deja de peste un deceniu în Occident este scuzabil.

Oricum, e interesant că folosește și denumirea de „New Wave” dată la începutul anilor ’70 și celor care cântau punk-rock. Poate că vreo revistă (de tip fanzine) Punk ajunsese și pe masa lui.

Adaptare după un articol din Evenimentul Istoric. Citește articolul integral aici.

Citește mai mult, dar și alte materiale similare, pe Evenimentul Istoric.

Evenimentul Istoric, cea mai mare revistă de istorie din Europa, aduce în atenția publicului, prin cele 116 pagini ale sale, numeroase subiecte captivante, dosare desecretizate și imagini în exclusivitate.

Noile numere ale revistei sunt disponibile la punctele de difuzare a presei și online pe www.agoramag.ro. 

Dacă vrei să colecționezi revista, te invităm să te abonezi! Poți opta pentru un abonament în varianta print, accesând https://agoramag.ro/abonamente/abonamente-evenimentul-istoric sau poți să te bucuri de versiunea online a revistei, direct pe tableta, computerul sau telefonul tău, accesând https://agoramag.ro/abonamente/abonamente-evenimentul-istoric?product_id=441.