Evenimentul Zilei > Istoria secreta > Istoria secretă. Culisele primelor alegeri de după Marea Unire. Liberalii, spulberați!
Istoria secretă. Culisele primelor alegeri de după Marea Unire. Liberalii, spulberați!

Istoria secretă. Culisele primelor alegeri de după Marea Unire. Liberalii, spulberați!

Primele alegeri din România Mare, desfășurate în 1919, au adus la conducerea țării reprezentanți ai unor partide de la care nimeni nu aștepta astfel de performanțe electorale. Cum s-a ajuns aici e, însă, și mai interesant.

Constituţia României a fost modificată în iulie 1917 introducându-se votul universal, egal, direct, secret şi obligatoriu pentru bărbaţii de peste 21 de ani. În 1914, când au avut loc ultimele alegeri înainte de război, erau înregistraţi doar 110.000 de cetăţeni cu drept de vot.

Primele alegeri de după războiul de reîntregire au avut loc în zilele de 2, 3 şi 4 noiembrie 1919, principalele favorite fiind Partidul Poporului al generalului Averescu şi Partidul Naţional Liberal, condus de Ion I. C. Brătianu.

Însă rezultatele au constituit o mare surpriză. Pe primul loc a ieşit Partidul Naţional din Transilvania cu 35% din totalul aleşilor; pe locul al doilea erau ţărăniştii cu aproximativ 22% din mandate; pe locul al treilea, PNL, cu circa 18% din total.

Partidul Ţărănesc din Vechiul Regat, prezidat de Ion Mihalache, a obţinut 61 de mandate, în timp ce Partidul Ţărănesc din Basarabia a câştigat 72 de mandate de parlamentar.

Vaida-Voievod, prim-ministru la un an de la Marea Unire

La 1 decembrie 1919, Alexandru Vaida-Voievod era învestit prim-ministru, în fruntea unui guvern de coaliţie susţinut de partide apărute după Unire: Partidul Naţional Român din Transilvania, Partidul Ţărănesc din Transilvania, Partidul Democrat al Unirii din Bucovina, Partidul Ţărănesc şi Partidul Naţionalist-Democrat din Vechiul Regat. Ion Mihalache avea să deţină portofoliul Agriculturii.

Marele economist şi sociolog Virgil Madgearu (foto) a fost ales deputat din partea Partidului Ţărănesc, formaţiune unde era principalul ideolog, fundamentând doctrina politică a curentului ţărănist.

În săptămânalul Ideea Europeană din 7 decembrie 1919, Virgil Magdearu ţinea prima pagină cu articolul “Organizarea politică a ţărănimii” care începea cu constatarea că “biruinţa partidului ţărănesc din vechiul regat a produs agitaţie în lumea politică românească.

Deprinsă cu lupta electorală a partidelor istorice sub regimul colegiilor cenzitare şi cu siguranţa rezultatului totdeauna pentru partidul de la putere, opinia publică se găseşte, faţă de cea dintâi manifestare a votului obştesc, care a scos la iveală partidul ţărănesc, complet dezorientată.

Fiecare caută să găsească o lămurire a faptului surprinzător şi, dacă părerile se deosebesc în general, toată lumea pare a fi de acord asupra semnificaţiei alegerilor: România veche lichidează, după cum constată şi d. C. Rădulescu-Motru”.

Explicația lui Madgearu

Madgearu avea şi o explicaţie pentru rezultatul obţinut de ţărănişti: “Fundamentul politic al României de eri era alcătuit dintr-o oligarhie feudală şi financiară. Ţăranii au hotărât lichidarea oligarhiei feudale, unul din stâlpii oligarhiei politice. Care să fie instrumentul de executare? Fireşte că un partid ţărănesc”.

Marele economist era convins că “din fericire, ţărănimea înţelege că nu este în interesul ei să-şi aleagă numai reprezentanţi de la coarnele plugului”, ceea ce “miroase a bolşevism”.

“Ţărănimea îşi dă seama că o organizaţie politică, care reprezintă interesele minorităţii stăpânitoare, nu va face niciodată sacrificiul suprem al intereselor ei proprii – şi a avut tot timpul să constate că partidele istorine n-au dat poporului decât ceea ce împrejurările mai presus de voinţa lor le-a impus (Vezi “reformele” de după 1907 şi expropierea cu…temperamente de la 1918)”, concluziona Virgil Madgearu.

Citește mai mult, dar și alte materiale similare, pe Evenimentul Istoric.

Evenimentul Istoric, cea mai mare revistă de istorie din Europa, aduce în atenția publicului, prin cele 116 pagini ale sale, numeroase subiecte captivante, dosare desecretizate și imagini în exclusivitate.

Noile numere ale revistei sunt disponibile la punctele de difuzare a presei și online pe www.agoramag.ro. 

Dacă vrei să colecționezi revista, te invităm să te abonezi! Poți opta pentru un abonament în varianta print, accesând https://agoramag.ro/abonamente/abonamente-evenimentul-istoric sau poți să te bucuri de versiunea online a revistei, direct pe tableta, computerul sau telefonul tău, accesând https://agoramag.ro/abonamente/abonamente-evenimentul-istoric?product_id=441.

 

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.