Istoria secretă. Caporal la doar 9 ani. Cel mai tânăr soldat din Al Doilea Război Mondial

Istoria secretă. Caporal la doar 9 ani. Cel mai tânăr soldat din Al Doilea Război Mondial

Caporal la doar 9 ani. Marin Lungu, caz unic în istoria celui de-al Doilea Război Mondial

Caporal la doar 9 ani. Cel mai tânăr soldat din Al Doilea Război Mondial. Cel mai tânar soldat al Primului Război Mondial este un sârb: copilul Momcilo Gavrici, înrolat la 7 ani și care și-a răzbunat familia ucisă sălbatic de austro-ungari - i-au spânzurat tatăl, mama, bunica, cele trei surori și cei patru frați după care au dat și foc casei.

Adoptat de Divizia a 6-a de Artilerie sârbească, Momcilo le-a indicat ofițerilor pozițiile austro-ungarilor și a asistat la bombardarea lor. La 8 ani era caporal. Istoria îl consemnează drept cel mai mic combatant în Primul Război Mondial.

Caporal la doar 9 ani. Cel mai tânăr soldat din Al Doilea Război Mondial

Cel mai tânăr participant și totodată erou al celui de-al Doilea Razboi Mondial este un român: Marin Lungu, zis Marinică, Spiridușul sau Nevăzutul, copil de trupă la mai puțin de 7 ani, caporal la 9 ani, azi general în rezervă.

Ne puteți urmări și pe Google News

Orfan de tată și cu mama asistentă în Crucea Rosie, Marinică este primit în rândurile sale de Regimentul 40 Infanterie din Medgidia unde este instruit ca cercetaș. A trecut în liniile inamice ale trupelor horthysto-naziste de circa 30 de ori, furnizând informații despre pozițiile și efectivele militare ale acestora.

În urmă cu 75 de ani, în octombrie 1944, lua parte la eliberarea Transilvaniei, a ultimei brazde de pământ românesc, a Cereiului și a comunei Urziceni, de la granița cu Ungaria, campanie în care primește pentru meritele sale trei decorații de război.

Până la Budapesta

Merge cu trupele românești mai departe și eliberează pentru a doua oară Budapesta, după 1919. Ajunge în Munții Tatra, unde este prins până la urmă de nemți, în timpul unei operațiuni de culegere de informații și este azvârlit în vreo trei lagăre naziste.

În urma suferințelor din lagăre a rămas mut pentru o perioadă destul de lungă. Și-a revenit cu greu după război. A fost decorat pe front cu cele mai înalte distincții ale Armatei Române. Nu are statuie - cum ar merita! -, nu se mai știe că este cel mai tânăr participant în marele Război și mai trece și prin probleme serioase privind situația sa locativă, după ce a fost dat afară în stradă din casa primită după ce regimul comunist i-a demolat-o pe cea din Uranus.

Nici o autoritate nu pare să vrea să respecte sacrificiile veteranului de război.

Un erou uitat

Cu toate faptele sale de vitejie realizate la o vârstă extrem de fragedă, Istoria internațională nu-l prea consemnează în mediul virtual drept ceea ce este - cel mai tânăr militar al ulti-mului Război. Suntem ca-n bancurile de pe vremea lui Ceaușescu, cu un român, un american și un rus.

Americanii dedică pagini importante, pe site-ul celui mai mare Muzeu al lumii - Smithsonian - cazului lui Calvin Graham, înrolat în Marină la 12 ani, rănit și distins în luptele din Pacific duse de nava marinei americane USS South Dakota.

Cercetând Istoria prin motoarele de căutare ale spațiului virtual, el este considerat pe plan mondial drept cel mai tânăr participant la Război. La o cercetare mai aplicată mai apare și puștiul rus Serghei Aleșko, care nu se știe exact în ce an s-a născut, pentru că a fost găsit ca un copil al pădurii, după un raid german, dar se estimează că anul nașterii sale ar fi 1936.

Americanii și rușii își dispută până și această întâietate, în timp ce românii, cel puțin instituțiile statului, dacă nu l-au uitat încă pe eroul nostru, se străduiesc din răsputeri să o facă.

Copil de trupă la 6 ani și 8 luni. Caporal la doar 9 ani

Marin Lungu s-a născut la 21 ianuarie 1936, în județul Tulcea, într-un sat cu numele simbolic de Neatârnarea. La vârsta de 6 ani și 8 luni era deja copil de trupă. A funcționat ca cercetaș, în cadrul Diviziei a 9-a Infanterie, cu care a participat pe frontul de Vest la eliberarea Transilvaniei, Ungariei și Cehoslovaciei.

Pentru cei care s-au născut după 1989 sau puțin înainte, numele lui nu le mai spune nimic. Dar micul nostru erou a fost pentru mult timp un exemplu și un model de urmat, pentru generații întregi care i-au citit povestea în cărțile de Citire.

Azi, când până și Măriuca, eroina de la Mărășești, a fost eliminată din manualele de Istorie, nu mai este de mirare, din păcate, că nici măcar pe o pagină din această Istorie a Românilor nu se mai regăsește eroul-copil, care ar trebui, după părerea nostră, să aibă cel puțin o statuie în România, așa cum arăta el atunci.

Ministerul Apărării să colaboreze cu Ministerul Educației

Părinții vremurilor de azi îl mai pot găsi pe odinioară celebrul Caporal la 9 ani doar în inspiratele volume ale regretatului Dumitru Almaș, student al lui Nicolae Iorga, „Povestiri Istorice”, viu ilustrate de Valentin Tănase. Sau căutând filmul „Prea mic pentru un război atât de mare”, cu Mihai Filip, Mircea Albulescu, Ernest Maftei, Gheorghe Cozorici, Jean Constantin, Gheorghe Dinică, Ștefan Radof și alții, cu un scenariu de D.R. Popescu după o nuvelă de Aurel Petri.

Venerabilul General și scriitor Radu Theodoru, cu care am discutat pe această temă, este de părere că însăși Armata, prin Ministerul Apărării, ar trebui să se mobilizeze pentru a colabora cu Ministerul Educației privind reintroducerea în manualele școlare a acestor eroi făcuți pierduți din istoria noastră națională.

Marin Lungu a cules date pe front și în spatele frontului trupelor germane și ungare, despre amplasamentul trupelor, a descoperit depozite de armament și a adus date de la oameni infiltrați în spatele frontului. Deghizat în cioban sau cerșetor, el pătrunde uneori chiar în taberele dușmane, unde înregistrează efectivele inamice cu propriul lui sistem: pietricele și bețișoare.

Un militar decorat

Pentru faptele sale eroice, a fost decorat pe front cu patru medalii de război: ”Crucea Serviciului Credincios”, clasa a II-a; ”Medalia Serviciu-lui Credincios”, clasa a II-a; ”Bărbăție și Credință”, clasa a II-a; ”Virtutea Militară de Război”, clasa a I.

Toate decorațiile i-au fost date pe front de către cei mai mari comandanți în ierarhia militară din acel timp, ne amintește Radu Theodoru, care a scris și prefața uneia dintre cărțile despre puștiul-Caporal. La 9 ani a fost înaintat la gradul de caporal de către ministrul de Război al vremii, generalul Constantin Vasiliu-Rășcan, și a fost declarat erou pentru curajul și eroismul său.

Radu Theodoru: „Manualele școlare ar trebui să îi rezerve măcar o pagină”

Ministrul de Război, care l-a și de-corat cu Virtutea Militară, pe fron-tul din Cehoslovacia, amintește cum micul militar s-a evidențiat în luptele Diviziei a 9-a de pe Mureș, din 1944, și în special cele pentru cucerirea dealului Sângeorgiului.

Generalul Costin Ionașcu, cel care comanda Divizia a 9-a, îl considera „un cercetaș desăvârșit” cu care a eliberat și Bucureștii și Budapesta. După luptele de la Mureș și Turda, vestea despre micul erou se transmite în Transilvania.

„La Cojocna - scrie Ionașcu - populația îl îmbrățișează. La Apahida descoperă tancuri și tunuri antitanc. Atacăm prin surprindere pe inamic și eliberăm Apahida. La 22 septembrie pornim spre Carei. Ajungem la 22 oc-tombrie și eliberăm orașul la 25 octombrie. Marin este deja înainte, la Urziceni, unde, întâlnind patrule inamice recurge la un șiretlic: se face că duce o vacă de funie. Pentru curajul și priceperea lui este din nou decorat.”

În spatele liniilor inamice

Radu Theodoru poveștește cum a ajuns copilul Lungu pe front: „A ieșit la raportul comandantului de divizie și i-a cerut să plece pe front. Firește, generalul nu i-a aprobat dar copilul s-a strecurat în trenul regimentar. Isteț, inventiv, de un curaj ieșit din comun, copilul de trupă Marin Lungu este remarcat de către un căpitan care-l instruiește în specialitatea de cercetaș.

În Transilvania se strecoară în spatele liniilor inamice, în satele și localitățile ocupate, inventează zeci de pretexte să umble de colo, colo; numără tunurile, blindatele, autovehiculele, își dă seama de efective, învață să distingă uniformele ungurești de cele nemțești.

Aduce informații exacte, comunică amplasarea mitralierelor, a aruncătoarelor, a artileriei. Mă îndoiesc că există vreo armată participantă la cel de-al Doilea Război Mondial care să scoată în fața frontului un al doilea mic caporal”, spune Radu Theodoru. „Manualele școlare ar trebui să îi rezerve măcar o pagină”, subliniază generalul-scriitor.

Citește mai mult, dar și alte materiale similare, pe Evenimentul Istoric.

Evenimentul Istoric, cea mai mare revistă de istorie din Europa, aduce în atenția publicului, prin cele 116 pagini ale sale, numeroase subiecte captivante, dosare desecretizate și imagini în exclusivitate.

Noile numere ale revistei sunt disponibile la punctele de difuzare a presei și online pe www.agoramag.ro

Dacă vrei să colecționezi revista, te invităm să te abonezi! Poți opta pentru un abonament în varianta print, accesând https://agoramag.ro/abonamente/abonamente-evenimentul-istoric sau poți să te bucuri de versiunea online a revistei, direct pe tableta, computerul sau telefonul tău, accesând https://agoramag.ro/abonamente/abonamente-evenimentul-istoric?product_id=441.