Istoria secretă a Rusiei. Cel mai grav dezastru naval, provocat de chimie

Istoria secretă a Rusiei. Cel mai grav dezastru naval, provocat de chimie

În august 2000, 118 militari ruși și-au pierdut viața în cel mai mare dezastru naval din istoria Rusiei. Tragedia a fost provocată, se pare, de o banală reacție chimică.

Istoria secretă a Rusiei. Pentru URSS, cea mai mare amenințare în timpul Războiului Rece o constituiau portavioanele americane. Acestea puteau escorta convoaiele cu trupe și echipament militar peste Atlantic. De asemenea, puteau declanșa și  bombardamente cumplite, inclusiv nucleare, asupra URSS.

Istoria secretă a Rusiei. Oscar, cele mai mari submarine construite vreodată

Ca răspuns la această amenințare teribilă , sovieticii au dezvoltat submarinelor din clasa Oscar. E vorba de unele dintre cele mai mari submarine construite vreodată.  Erau atât de mari dintr-un motiv foarte simplu. Fiecare submarin din Clasa Oscar avea la bord două duzini de rachete uriașe P-700 Granit. P-700 era destinată să distrugă nave mari, precum portavioanele, și cântărea nu mai puțin de 7 000 de kilograme. Încărcătura explozivă ajungea la 1 653 de kilograme. Era suficientă pentru a deteriora un portavion.

Rachetele erau ascunse sub carenă în două rânduri de douăsprezece, în silozuri îndreptate în sus, la un unghi de șaptezeci de grade.

Ne puteți urmări și pe Google News

Doliu mare în familia Rothschild. S-a stins în floarea vârstei!

Submarinele Oscar dispuneau, însă, și de o gamă largă de torpile. Fiecare submarin avea patru tuburi de torpilă cu diametrul standard de 533 milimetri, care puteau lansa torpile standard, rachete antisubmarine SS-N-15 „Starfish” sau rachete SS-N-16 „Stallion”. Avea, de asemenea, două tuburi de torpilă de 650 de milimetri supradimensionate pentru lansarea torpilelor de tip 65-76A .

URSS planificase să construiască douăzeci de submarine din clasa Oscar, dar numai treisprezece au fost gata înainte de dispariția Uniunii Sovietice. K-141, cunoscut și sub numele de Kursk, a intrat în serviciul Flotei de Nord a Rusiei în decembrie 1994.

Istoria secretă a Rusiei. Tragedia submarinului Kursk

Pw 15 august 2000, Kursk participa la un exercițiu al Flotei de Nord a Rusiei. Trebuia să simuleze un atac asupra unui portavion. La 11:28 a.m., a fost detectată o explozie subacvatică. După două minute, a urmat a doua. Și mai mare. O stație seismică norvegiană a înregistrat ambele explozii.

La ce folosesc criptomonedele?  Pot cumpăra orice, inclusiv moartea

Cel puțin douăzeci și trei din cei 118 membri ai echipajului au supraviețuit exploziilor devastatoare, Există mărturia scrisă a uneia dintre victime ofițerul superior Dmitri Kolesnikov. Notasa  a fost datată exact la două ore după explozia inițială. Eforturile de salvare ale echipelor rusești - și mai târziu britanice și norvegiene - nu au reușit.însă, să salveze pe nimeni

Istoria secretă a Rusiei. Peroxidul de hidrogen a provocat nenorocirea

O anchetă rusă asupra accidentului a concluzionat că una dintre torpilele Kursk de tip 65-76A a explodat. O sudură defectă la torpilă sau deteriorarea acesteia   a provocat o scurgere de peroxid de hidrogen. La fel ca multe torpile, tipul 65 folosea peroxidul de hidrogen pe post de combustibil subacvatic. Din păcate, peroxidul de hidrogen devine exploziv când intră în contact cu un catalizator, cum ar fi compușii organici sau focul. Se crede că un accident similar a scufundat HMS Sidon, un submarin al Marinei Regale, în 1955.

Teoriile conspirației spun că submarinul a fost scufundat de americani

În ciuda rapoartelor oficiale, teoriile conspirației cu privire la tragedia de pe  Kursk continua să se răspțndească  și astăzi pe Internet. Mulți rusi cred că submarinele americane din apropiere au scufundat Kursk cu torpile Mark 48. Deși este posibil din punct de vedere tehnic (în absența dovezilor unei explozii interne de torpile), nu există niciun motiv plauzibil pentru  un astfel de atac într-o perioadă în care relațiile dintre SUA și Rusia erau bune.

Chiar dacă pare să nu aibă niciun sâmbure de adevăr, acestă teorie a conspirației este un avertisment clar că, dacă acest incident s-ar fi produs în timpul unei crize,  ar fi putut provoca o escaladare periculoasă sau chiar un război, scrie Kyle Mizokami  pe site-ul nationalinterest.org

Gates dă marea lovitură! Se face stăpân pe America