Editura Evenimentul si Capital

EVENIMENTUL ZILEI PREZINTĂ DOCUMENTE PRIVIND IMPLICAREA ILEGALĂ A SERVICIILOR DE INFORMAȚII ÎN JUSTIȚIE. Istoria secretă a Protocoalelor SRI-DNA | EVZ EXCLUSIV

În baza unei hotărâri secrete a CSAT, Laura Codruța Kovesi și generalul Florian Coldea au transformat Justiția în propria lor feudă
Autor: | | 18 Comentarii | 16360 Vizualizari

După Al Doilea Război Mondial, cetățenii germani supraviețuitori se întrebau „cum a fost posibil așa ceva?”, atunci când au aflat de ororile săvârșite de către regimul fascist. Păstrând proporțiile, același lucru încep să se întrebe și românii cu privire la gravele încălcări de lege, de drepturi și libertăți constituționale, comise de sinistra creație a Regimului Traian Băsescu, Cooperativa de Poliție Politică SRI-DNA. Facem astăzi un pas important în înțelegerea a ceea ce s-a întâmplat cu Justiția din România ultimilor 12 ani, pentru că exact 12 ani s-au împlinit de când a fost iscălit certificatul de naștere al unui mutant care a transformat instituția aflării adevărului judiciar și a aplicării legii într-o mașină de tocat vieți și destine, aflată la dispoziția a doi cetățeni, șefa DNA, Laura Codruța Kovesi și fostul șef operativ al SRI, generalul Florian Coldea

În data de 8 decembrie 2015, potrivit unui comunicat public, Uniunea Națională a Judecătorilor din România (UNJR) a solicitat Consiliul Suprem de Apărare al Țării (CSAT) ca, în baza Legii 544/2001 privind accesul la informațiile publice, să-i comunice toate hotărârile care privesc relația dintre serviciile de informații ale statului cu Justiția. Două luni și ceva mai târziu, în data de 16 februarie 2016, CSAT a răspuns în scris UNJR.

Un răspuns securistic

Într-un stil securistic, răspunsul CSAT evită să vorbească despre Momentul Zero al începerii dezastrului din Justiția românească, despre actul de naștere al altoirii SRI pe țesutul DNA. Din răspunsul CSAT, unul care abundă în explicații fără să vorbească, însă, și de actul de justificat, Hotărârea CSAT, se poate reține, totuși, că în privința relației dintre parchete și serviciile de informații, cooperarea inter-instituțională s-a materializat în „constituirea de echipe mixte, cu reprezentanți ai organelor de urmărire penală, în scopul contracarării riscurilor derivate din derularea unor activitați cu caracter infracțional”.

Nicio vorbă despre conținut

Răspunsul CSAT nu suflă, însă, nicio vorbuliță despre Hotărârea nr. 17/28.02.2005 emisă de CSAT, care „a integrat problema corupției și combaterea ei în structura strategiei de securitate națională, ca factor de risc, respectiv de securitate națională”. Despre această decizie a CSAT putem afla de pe site-ul oficial csat.presidency.ro doar atât: „28.02.2005. Comunicat de presă. Astăzi, 28 februarie a.c., a avut loc prima şedinţă a Consiliului Suprem de Apărare a Ţării (CSAT), sub conducerea preşedintelui României, domnul Traian Băsescu. Principalul subiect al ședinței CSAT a fost axat pe lupta eficientă împotriva corupției și a altor forme de criminalitate organizată”. Nimic despre conținutul Hotărârii, niciun detaliu despre ceea ce avea să schimbe prevederi legale în vigoare, pe altă cale decât cea democratică, parlamentară.

CPP nu spune nimic despre SRI!

Potrivit Codului de Procedură Penală (CPP), organele care realizează activitatea judiciară sunt: organele de cercetare penală, procurorul, judecătorul de drepturi și libertăți, judecătorul de cameră preliminară și instanțele judecătorești. Urmărirea penală, potrivit aceluiași Cod, se efectuează de către procurori şi de către organele de cercetare penală. În sfârșit, organele de cercetare penală sunt organele de cercetare ale poliţiei judiciare. Potrivit legii, ca organe de cercetare ale poliţiei judiciare funcţionează lucrători specializaţi din Ministerul Administraţiei şi Internelor. Mai pe scurt, urmărirea penală se efectuează potrivit legii doar de către procurori și de către polițiștii judiciariști. Atât și nimeni altcineva! După cum vedeți, în nicio fază a activității judiciare, în nici cel mai mărunt segment, nu apare menționată prezența ofițerului SRI.

Operațiunea „Racolați denunțători!”

De altfel, atunci când Curtea Constituţională a scos SRI din „câmpul tactic”, prin Decizia nr.51 din 16 februarie 2016, și-a motivat hotărârea de a interzice Serviciului Român de Informaţii să mai desfăşoare activităţi de supraveghere tehnică, prin susținerea că SRI nu are atribuţii de cercetare penală. Deci, până atunci avusese!

Avusese chiar mai mult decât atât! Fostul șef de birou de contrainformații al SRI Prahova, maiorul în rezervă Daniel Florea, declara recent la B1 TV că prim-adjunctul directorului SRI, generalul Florian Coldea, șeful operativ al SRI, le-ar fi cerut într- o videoconferință angajaților serviciului cu funcții de conducere să racoleze denunțători.

CSAT a luat locul Parlamentului

Ofițerul SRI a fost introdus, deci, în activitatea judiciară prin Hotărârea secretă a CSAT, iar prin protocoalele încheiate de Ministerul Public cu SRI, echipa procuror-judiciarist clar consacrată de Lege, a devenit echipa zisă „mixtă”, alcătuită din tripleta sereist-procuror-judiciarist. Adică, Codul de Procedură Penală, o lege organică, a fost modificat de o Hotărâre secretă a CSAT. Faptă extraordinar de gravă: CSAT a legiferat! Potrivit Constituției României, unica autoritate legiuitoare a ţării este Parlamentul.

Vom vedea în continuare că asocierea infracțională dintre DNA și SRI, căci doar așa se poate numi această combinație profund ilegală, s-a materializat și în alte moduri, foarte grave și ele. Practic, în baza mecanismului generat de Hotărârea 17 din 28 februarie 2005 a CSAT, Justiția a fost așternută la picioarele SRI.

Cercetarea penală, visul oricărui securist

În răspunsul oficial al CSAT către UNJR se spune doar atât: că, în 2005, „CSAT a integrat problema corupției în structura Strategiei de securitate natională, ca factor de risc și obiectiv de securitate”. Argumentul în baza căruia Justiției a fost transformată într-un „câmp tactic” al SRI se baza pe faptul că „elaborarea și adoptarea Legii nr. 51/1991 privind securitatea națională a României s-a realizat într-o perioadă incipientă a democrației post-comuniste, în care corupția nu căpătase valențe de fenomen”. Argumentul nu încearcă decât să acopere prin aburire o gravă încălcare a Constituției, pentru că ar fi existat la îndemână instrumentul modificării legii de către Parlamentul României, în cazul în care Legea 51/1991 ar fost considerată nesatisfăcătoare. Revenind, CSAT a recunoscut în răspunsul său că relațiile de „cooperare interinstituțională” s-au materializat în „constituirea de echipe mixte, cu reprezentanți ai organelor de urmarire penală”. Astfel, s-a realizat un vis drag al oricărui serviciu de informații interne din lume: acordarea de atribuțiuni în domeniul cercetării penale.


FOTO: (facsimil 1)Un magistrat din vremea lui Stalin

Într-un caz despre care nu putem, deocamdată, să dăm prea multe detalii, avocatul celui dat în primire de DNA la SRI a formulat o sesizare la Inspecția Judiciară a CSM, cu privire la imixtiunile SRI în dosarul clientului său. În motivarea respingerii sesizării (facsimil 1), magistratul a fost sincer și s-a referit în clar la baza în care SRI a fost imputernicit cu atribuțiuni în domeniul cercetării penale: „folosirea sprijinului Serviciului Român de Informații s-a realizat în conformitate cu dispozițiile art. 1, art. 3 lit. f) din Legea securității naționale nr. 51/1991, având în vedere și Hotărârea nr. 17/28.02.2005 a Consiliului Superior (n.r. - Suprem) de Apărare a Țării, care a integrat problema corupției și combaterea ei în structura strategiei de securitate națională, ca factor de risc, respective de securitate națională”. Nu știu cine este magistratul care a pus așa ceva pe hârtie. Pe de o parte, îl felicităm, a turnat o mizerie de mari proporții, pe de alta, îl compătimim, a comis un gest din recuzita magistraților din timpurile lui Stalin, Hitler, Mao, Pol Pot și Gheorghiu-Dej, acela de a-și fundamenta și argumenta o decizie pe invocarea existenței unui act secret, emis de o entitate fără capacitate de legiferare.

Informația „Se pare că...” din notele SRI a devenit probă penală

Sa NU mai faci asta, cand te spovedesti! Pacatul pe care nici nu il stiai!

Pagina 1 din 2

Stirile zilei

Alte articole din categoria: Justiţie

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI