Evenimentul Zilei > Politica > Istoria nefericită a liberalilor, după Revoluție. Adrian Năstase: Falanga pedelistă din PNL va forma un nou partid prezidențial
Istoria nefericită a liberalilor, după Revoluție. Adrian Năstase: Falanga pedelistă din PNL va forma un nou partid prezidențial

Istoria nefericită a liberalilor, după Revoluție. Adrian Năstase: Falanga pedelistă din PNL va forma un nou partid prezidențial

Politicianul social-democrat Adrian Năstase a realizat o analiză scurtă a istoriei liberalilor după Revoluție. Potrivit fostului premier, istoria PNL este una nefericită.

Politicianul social-democrat Adrian Năstase, fost premier și președinte al PSD, susține că „falanga PDL-istă” va face tot ce îi stă în putere pentru a acapara Partidul Național Liberal. Demersul în cauză este susținut inclusiv de președintele statului român, Klaus Iohannis. Fostul premier a realizat o analiză a istoriei politicienilor liberali după anul 1990 și constată o constantă anexă la partidele aflate la putere.

„„Nimic nu se pierde, totul se transformă”. Un exemplu bun îl reprezintă nucleul PDL din interiorul PNL, care se regrupează pentru a prelua conducerea formațiunii, la congresul din septembrie.

Istoria nefericită a liberalilor

Istoria liberalilor, după Revoluție, a fost destul de nefericită. În ’92, nu au intrat în noul parlament, în ’96 erau controlați de țărăniști. În 2000, au încheiat un acord parlamentar cu PSD, acord pe care l-au rupt după câteva luni. Apoi au intrat sub controlul PD-ului „de stânga”, al lui Băsescu, în timp ce vechiul liberal și urmaș al Brătienilor, Theodor Stolojan, își pregătea capitularea celebră din 2004.

După 2004, PD si PNL au trăit o frumoasă poveste de dragoste care a durat vreo doi ani. Ulterior, pentru a rămâne la guvernare, liberalii au făcut o înțelegere cu PSD. După alegerile din 2008, ei au vrut sa aibă în continuare premierul, deși înțelegerea cu PSD era ca partidul cu mai multe mandate să desemneze șeful guvernului.

Poveștile de dragoste cu PSD

Pentru ca au tergiversat, încercând să șantajeze PSD, Băsescu a făcut o înțelegere cu Geoană, care a devenit președintele Senatului, și l-a pus pe Boc premier. A urmat o altă istorie de dragoste cu PSD, când Ponta și Crin Antonescu au creat USL. Proiect care nu a rezistat tentației candidaturii la președinție.

În sfârșit, PNL a putut să reintre în succesiunea Brătienilor, alegându-l ca președinte pe Iohannis, președintele Forumului democrat al germanilor din România. Corect, pentru că marile familii, periodic, decid să aducă sânge proaspăt în genealogiile lor. În timp, pentru a-și păstra puritatea ideologică, PNL i-a preluat pe toți locotenenții lui Băsescu.

Urmează faza finală, falanga pedelistă din PNL, sprijinită de Iohannis, va încăleca ce a mai rămas din vechiul PNL și va forma un nou partid prezidențial. Recepția va avea loc la Conacul Brătianu de la Florica, iar ideolog șef al noii conduceri va fi Florin Roman, ținând seama de experiența sa la Romarm, Avas si Eximbank”, a scris Adrian Năstase pe blogul său.

Publicat in categoriile: Politica
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: