Care sunt diferentele dintre Istoria adevarata si istoriile inventate pentru manipularea oamenilor? Lucian Boia a scris o noua carte revolutionara. INTERVIU EXCLUSIV

Care sunt diferentele dintre Istoria adevarata si istoriile inventate pentru manipularea oamenilor? Lucian Boia a scris o noua carte revolutionara. INTERVIU EXCLUSIV

Ne folosim intr-un fel sau altul de trecut pentru a confirma tendinte ale prezentului. Sau pentru a-i face pe oameni sa creada ca e normal ca anumite lucruri trebuie sa mearga intr-o directie sau alta – Lucian Boia, istoric si scriitor

Istoria - cateva raspunsuri

Evenimentul zilei - O noua carte - Un joc fara reguli. Despre imprevizibilitatea istoriei. Care ar fi, stimate domn, ideea, firul care electrizeaza aceasta carticica?

  • Lucian Boia - Este, intr-adevar, o carte subtire, dar o carte care spune ce gandesc eu despre Istorie in ansamblu. Istoria cea mare, adevarata, cat si istoria pe care o construim noi la nesfarsit, privind spre trecut, dar extragand ce ne intereseaza intr-un anumit moment, poarta aceleasi denumiri. Atunci am hotarat ca aceste istorii pe care le tot construim sa le notez cu litera i mic, iar Istoria mare, care inseamna trecutul pur si simplu, s-o notez cu litera I mare, asadar cu majuscula. E important sa le diferentiem. Exista o singura Istorie cu I mare si mai multe istorii cu i mic, practic niste reprezentari ale trecutului. Din acest motiv am si ales o imagine de Magritte pentru a ilustra coperta. Mesajul acesteia este foarte limpede – Çeci n’est pas une pipe (Aceasta nu este o pipa), dar sunt foarte multi care cred ca este o pipa autentica. Or, chiar nu este. Nici nu poate fi, incercati s-o folositi si veti vedea ca nu se poate. Este, intr-adevar, reprezentarea fidela a unei pipe, dar nu este o pipa. Asa si in cazul Istoriei.

Istoria mare, adevarata, n-a fost, la randul ei, interpretata de oamenii timpului respectiv?

Ne puteți urmări și pe Google News
  • Ba da, dar odata interpretata, s-a transformat in istorie cu i mic. Nu conteaza ca sunt interpretari vechi de o suta, doua sute de ani, tot acolo bat. E adevarat, pot fi istorii foarte apropiate de adevar, dar este imposibil sa redea cu exactitate trecutul propiu-zis.

Care este istoria prezenta a Romaniei?

  • Istoria prezenta? E complicat... Trecut, prezent, viitor... Viitorul, de fapt, nu exista. El, atunci cand apare, este deja prezent si, in secunda urmatoare, devine deja trecut. E greu de spus care este istoria actuala a Romaniei, pentru ca nu avem deschidere spre viitor. Nu stim la ce vor conduce anumite evolutii. Istoria este o masinarie foarte complicata. Anul acesta mi se pare ca a adus elemente foarte semnificative in sprijinul acestei idei pe care o exprim eu – si anume imprevizibilitatea Istoriei. Sigur, acum putem vorbi despre multe evenimente, pentru ca deja cunoastem ce s-a intamplat. Ma refer, in afara de Brexit sau de alegerea lui Trump in SUA, la Primavara Araba - de acum cativa ani - si despre care se credea ca va aduce democratia in acea zona. Fals. A condus la niste conflicte teribile, parca fara sfarsit. Sigur, ma refer si la ce s-a intamplat mai recent, la toate crizele care au navalit asupra Europei. Si valul acesta imens de imigratie venit din Orient, si diversele nationalisme europene care au ridicat capul, nu se mai intelege Estul cu Vestul, nordul cu Sudul... A fost Brexit-ul, despre care foarte putini credeau ca va fi asa cum s-a petrecut - votul majoritar pentru iesirea din UE. Si, binenteles, alegerea lui Trump. Probabil nici el nu credea ca va iesi presedinte si, totusi, lucrurile s-au desfasurat in acest sens.

Asta arata - eu nu ma bucur ca s-au petrecut toate aceste lucruri, cine stie la ce vor duce? - ca neprevazutul decide. Avem toate datele la indemana, societatea de astazi detine mijloace uluitoare de stocare si de intelegere a cauzelor si efectelor si tot nu reuseste sa combata mecanismul acesta atat de complicat, de imprevizibil al Istoriei. Ziua de maine este intotdeauna altfel decat ne-am imaginat-o sau ne-am construit-o mental. Ce sa mai discutam despre ce s-ar putea intampla peste 50 sau 100 de ani?

Chiar daca se mai adeveresc anumite aspecte din asa-zisul viitor, pentru ca sunt, de obicei, foarte multe preziceri, e clar ca nu se adeveresc toate. Ramane, in esenta, necunoscut. Aceasta este parerea mea. Sigur, sunt oameni care cred ca stiu ce se va intampla. Exista chiar si o stiinta – futurologia – potrivit careia ar trebui sa nu mai avm prea multe surprize in viitor. Pentru mine, insa, toate acestea sunt baloane de sapun! Bine, sa nu fiu inteles gresit. E normal sa incercam sa deslusim ce va fi in viitor. Cum altfel sa ne facem planuri, proiecte etc? Spun, si cred ca este greu sa fiu contrazis, ca viitorul arata intotdeauna diferit, alteori foarte diferit, chiar in opozitie cu ceea ce am vrea noi sa fie.

Si-au mai inchipuit unii ca stiu sa organizeze viitorul - vezi Marx - si ce-a iesit se stie. E clar ca nu stim incotro mergem.

Mai este istoria folosita ca instrument de influentare, de manipulare a maselor?

  • Binenteles. Istoria conduce la manipulare in mod firesc. E - inca o data, istoria asta cu i mic - privirea prezentului asupra trecutului. Si atunci noi ne folosim intr-un fel sau altul de trecut pentru a confirma anumite tendinte ale prezentului. Sau pentru a-i face pe oameni sa creada ca e normal ca anumite lucruri trebuie sa mearga intr-o directie sau alta.

Interviul complet cu Lucian Boia il veti putea citi zilele urmatoare, in editia tiparita a ziarului Evenimentul zilei. Intoxicatiile privind dezmembrarea Romaniei prin dezlipirea Transilvaniei de tara-mama sau chestiunea Basarabiei sunt doar doua dintre subiectele fierbinti tratate in editia tiparita a ziarului nostru.

Un joc fara reguli. Despre imprevizibilitatea istoriei – Acest eseu, mai precis cea mai noua carte a scriitorului si istoricului Lucian Boia, va fi lansata oficial maine, 19 noiembrie, de la ora 13.00, la standul editurii Humanitas din cadrul Targului International Gaudeamus. Nu ratati intalnirea cu autorul!