Nicholas Winton este bărbatul care a evacuat din Cehoslovacia anului 1939, 669 de copii care aveau să moară acolo, dar fapta lui a devenit cunoscută abia în anul 1988, când soţia sa a descoperit întâmplător într-o geantă veche un album cu fotografii şi documente vechi.
La acel moment Cehia era ocupată de germani iar evreii au început să resimtă urgia nazistă. În Praga Nicholas a văzut mulți refugiați evrei cu copii, care trebuiau urgent salvați.
În Praga nu există nicio organizație care s-ar fi ocupat de salvarea evreilor și a copiilor lor. Nicholas nu a rămas indiferent față de această tragedie, de aceea a început să organizeze operațiuni de evacuare a copiilor din regiunea ocupată.
Părinții își dădeau copii în grija lui Nicholas, pentru că știau că doar el i-ar putea scoate din țară, astfel încât ei ar putea rămâne vii.
În total Nicholas putut înregistra 900 de copii. Însă exista o problemă majoră: unde vor fi plasați copiii după ce vor fi scoși din Cehia? Nicholas s-a reîntors la Londra unde a început să caute familii care ar fi gata să adopte copii și să contribuie cu bani la aducerea lor în Anglia.
A fost o misiune foarte grea, Nicholas fiind nevoit să acopere o parte mare a sumei din bani proprii.
În Cehia naziștii în continuare era mituiți pentru a închide ochii la operația de evacuare a copiilor. Nicholas a obținut garanții de la naziști că trenurile cu copii vor putea părăsi Cehia fără probleme.
Ulterior s-a aflat că marea majoritate a părinților copiilor evacuați au murit în lagărele de concentrare naziste. După război mulți copii au rămas în Marea Britanie, iar restul au plecat în Israel sau SUA. Acești copii au în prezent 70-80 de ani.
În 2009 în Londra la gara unde au fost aduși copiii evacuați a fost inaugurat un monument în memoria faptei lui Nicholas Winton.